Zanders: Partneri, kuri tādi nav

VÄ"rojot, kā Rietumi mīņājas, meklÄ"jot pienācÄ«gu reakciju pret Kremļa izdarÄ«bām pÄ"dÄ"jās nedÄ"ļās, ar politiku nesaistÄ«tam cilvÄ"kam - neatkarÄ«gi no viņa viedokļa par to, kādai Å¡ai reakcijai vajadzÄ"tu bÅ«t, - rodas sajÅ«ta, ka kārtÄ"jo reizi mums ir darÄ«Å¡ana ar to, ko sauc par "lielo puiÅ¡u spÄ"lÄ«tÄ"m". Tie, kuri jÅ«t lÄ«dzi Ukrainai, ir saÅ¡utuÅ¡i par Eiropas neizlÄ"mÄ«bu, tomÄ"r, baidos, ka runa ir par kopÄ"ju tendenci, kuru vÄ"rts ņemt vÄ"rā, pat ja Ukraina neinteresÄ".

Proti, savulaik veids, kādā tika domāts par globālajiem procesiem, bija apmÄ"ram šāds: ekonomiskā globalizācija veicina arÄ« demokrātiju. Kā piemÄ"rs tika minÄ"ta pat Ķīna, kuras vadÄ«tāji - komunisti - negribÄ«gi, Å¡Ä·iet, pieņÄ"ma, ka valsts nevar kļūt par lÄ«deri mÅ«sdienu ekonomikā, iekÅ¡Ä"ji nemainoties.

DiemžÄ"l arvien vairāk ekspertu (piemÄ"ram, Pasaules Bankas viens no vadoÅ¡ajiem ekonomistiem KauÅ¡iks Basu) norāda, ka process varÄ"tu bÅ«t tieÅ¡i pretÄ"js. RespektÄ«vi, arvien ciešākas ekonomiskās saiknes starp valstÄ«m veicina nelÄ«dztiesÄ«bu attiecÄ«bās starp tām. Tā kā Krievijas vārds tiek piesaukts nepārtraukti, pārmaiņas pÄ"c runāsim par ASV. Jebkuru vidÄ"ju vai nelielu valsti bÅ«tiski ietekmÄ" ASV iekÅ¡Ä"jā un ārÄ"jā politika, jo no tās atkarÄ«gs, kas notiek naftas tirgÅ«, finanÅ¡u tirgos utt. Tajā pašā laikā izredzes ietekmÄ"t Å¡o politiku ir tuvu nullei. Jo ciešāk valsts integrÄ"jas globālajā ekonomikā, jo atkarÄ«gāka tā kļūst no procesiem, kurus tā var tikai bezspÄ"cÄ«gi vÄ"rot no malas. (Basu kādā savā darbā min augsta lÄ«meņa ANO diplomātu - zviedru, kurÅ¡ savulaik esot skumji pajokojis - ja ņem vÄ"rā, cik lielā mÄ"rā Eiropa ir atkarÄ«ga no ASV politiÄ·iem, eiropieÅ¡iem vajadzÄ"tu dot iespÄ"ju piedalÄ«ties ASV prezidenta vÄ"lÄ"Å¡anās...)

Labi, runāsim nevis par Ukrainu, bet Eiropu, kas nesen esot sacerÄ"jusies uz amerikāņu energoresursu piegādÄ"m kā alternatÄ«vu Krievijas "trubai". Savukārt amerikāņi esot palÅ«guÅ¡i dārgos partnerus nesacerÄ"ties. Ja ņem vÄ"rā, ka VaÅ¡ingtona savus kolÄ"Ä£us Eiropā tieÅ¡i mudina bÅ«t izlÄ"mÄ«gākiem, atteikums palÄ«dzÄ"t tādiem kļūt liekas neloÄ£isks. NÄ", viss ir loÄ£iski. Pateicoties jaunām iegÅ«Å¡anas tehnoloÄ£ijām, ASV patiešām varÄ"tu kļūt par nozÄ«mÄ«gu energoresursu eksportÄ"tāju. Tikai "sÄ«ka" nianse - jebkuram ASV politiÄ·im svarÄ«gāk ir, lai viņa vÄ"lÄ"tājs (jo Ä«paÅ¡i Kongresa vÄ"lÄ"Å¡anu gadā!) ir priecÄ«gs par lÄ"tajām cenām, un, ja zemu cenu noturÄ"Å¡anas iekÅ¡Ä"jā tirgÅ« vārdā eksports tiek bremzÄ"ts - ko padarÄ«si.

Tas, ka amerikāņi un NATO kopumā Latvijai pÄ"dÄ"jās nedÄ"ļās regulāri iedroÅ¡inoÅ¡i sit pa plecu, sola pastiprināt militāro klātbÅ«tni reÄ£ionā, ir - bez ironijas - jauki. Tikai nevajag iedomāties, ka mÄ"s esam savstarpÄ"jās attiecÄ«bās partneri. Un nav pat runa par to, ka "lielie" bÅ«tu apzināti liekulÄ«gi. Tāda vienkārÅ¡i ir lietu kārtÄ«ba XXI gadsimtā, kad formāli demokrātija it kā ir ideāls un norma, tomÄ"r patiesÄ«bā Å¡Ä«s demokrātijas starpvalstu attiecÄ«bās ir arvien mazāk. SvarÄ«gi atkārtot, ka par to runā nevis Rietumu dažādu nokrāsu kreisie, bet speciālisti, kurus nevar turÄ"t aizdomās par simpātijām pret Marksu.