Zaķis par sankcijām pret Krieviju: Pozicionēties, bet lieki nekaitināt

Par iespÄ"jamo sankciju pret Krieviju ietekmi uz mÅ«su valsti Saeimas VienotÄ«bas frakcijas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāju Dzintaru ZaÄ·i izvaicā Romāns Meļņiks.

ValdÄ«ba otrdien skata jautājumu par sankciju ievieÅ¡anu pret Krieviju, reaÄ£Ä"jot uz tās agresiju Ukrainā. Cik striktai, jÅ«suprāt, ir jābÅ«t Latvijas nostājai?
Manuprāt, mums kā robežvalstij vispirms kārtÄ«gi jāapdomā un tikai tad jāmÄ"Ä£ina sodÄ«t kaimiņu par nodarÄ«jumiem. TāpÄ"c saturiski valdÄ«bas vÄ"rtÄ"tās sankcijas ir tās paÅ¡as, ko apspriež visa Eiropas SavienÄ«ba. Neplānojam bÅ«t radoÅ¡i Å¡ajā jautājumā.

Mūsu situācija visai duāla - Latvijas Saeima paudusi kritisku attieksmi pret notikumiem Ukrainā, tajā pašā laikā mums neko vairāk par vārdiem nav izdevīgi iesākt, jo no sankcijām var ciest pašu iedzīvotāji.

PlaÅ¡saziņas telpā ir ārkārtÄ«gi bÅ«tiski, lai valsts pozicionÄ"jas, pauž savu attieksmi. Tas ir izdarÄ«ts, un tas notika ātri, efektÄ«vi un pareizi. Bija augstāko amatpersonu paziņojumi, nosodot agresiju.

Par konkrÄ"tām sankcijām jāskatās. Ja tās ievieÅ¡, tām ir jābÅ«t efektÄ«vām. Man personÄ«gi Å¡Ä·iet, ka visefektÄ«vākās sankcijas bÅ«tu, ja ASV Å¡obrÄ«d palaistu brÄ«vajā tirgÅ« savus krājumā esoÅ¡os energoresursus. Tas pazeminātu to cenu visā pasaulÄ" un tādÄ"jādi vissāpÄ«gāk ietekmÄ"tu tieÅ¡i Krieviju. Neuzskatu, ka lielu iespaidu var atstāt vÄ«zu neizsniegÅ¡ana vai tamlÄ«dzÄ«gas aktivitātes. Tas vairāk diplomātisks nekā pragmatisks solis.

Vai domājat, ka ASV bÅ«tu gatavas upurÄ"ties, pa lÄ"to iztirgojot savas rezerves?

Astoņdesmitajos gados viņi ko lÄ«dzÄ«gu jau izdarÄ«ja attiecÄ«bā pret Padomju SavienÄ«bu. Vai vÄ"lreiz to darÄ«s, redzÄ"sim.

Kuras sankcijas no tām, kas Å¡obrÄ«d tiek apspriestas Eiropā, var visnegatÄ«vāk ietekmÄ"t Latvijas uzņÄ"mÄ"jus

Es domāju, ka ar tieÅ¡u bumeranga efektu atpakaļ neatgriezÄ«sies nevienas sankcijas. Taču, ja Ä«paÅ¡i aktÄ«vi nostājamies sankciju pusÄ", tad jāapzinās, cik viegli Krievijai pateikt, ka, piemÄ"ram, benzpirÄ"na Å¡protÄ"s tomÄ"r ir par daudz. Vai ka kravas tomÄ"r ies caur Ustjlugu, nevis caur RÄ«gas vai kādu citu Latvijas ostu. RespektÄ«vi, domāju, ka nozÄ«me nevis kādam konkrÄ"tam sankciju veidam, bet attieksmei kopumā, kas var pielikt punktu vai nu tranzÄ«tam, vai pārtikas eksportam.

Visu interviju ar Dzintaru Zaķi lasiet laikrakstā Diena otrdien, 18.martā!