Veselības aprūpe iesprūst diskusijās

Obligātā veselÄ«bas apdroÅ¡ināšana Å¡obrÄ«d ir iestrÄ"gusi diskusijās. Å…emot vÄ"rā lielo nozares pretestÄ«bu un iebildumus, jaunais likumprojekts pirms 2. lasÄ«juma tiks nodots izskatÄ«Å¡anai speciālai darba grupai, un tikai tad to atkārtoti skatÄ«s Saeimas atbildÄ«gajā komisijā. Lai gan komisijas deputāti pārsvarā likumprojektu konceptuāli atbalsta, tomÄ"r jau tagad ir skaidrs, ka iepriekÅ¡ noteiktie termiņi netiks ievÄ"roti. Jaunā sistÄ"ma varÄ"tu sākt darboties tikai no nākamā gada janvāra vai jÅ«nija. LÄ«dz ar to gala lÄ"muma pieņemÅ¡ana par likumprojektu varÄ"tu pat tikt atstāta jaunajam Saeimas sasaukumam, treÅ¡dien raksta laikraksts Diena.

VeselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas likuma projekts ir ar 17 pantiem uz deviņām lapām, bet Saeimā uz otro lasÄ«jumu saņemto priekÅ¡likumu skaits ir 81. Otrdien Saeimas Budžeta un finanÅ¡u (nodokļu) komisijā gan netika tālāk par pirmo priekÅ¡likumu, jo diskusijas dalÄ«bnieki runāja tikai par likumprojekta bÅ«tÄ«bu. Rezultātā priekÅ¡likumu izskatÄ«Å¡anu komisijas deputāti nolÄ"ma uzticÄ"t speciālai darba grupai, kurā darbotos arÄ« nozares pārstāvji, un Å¡Ä« jautājuma skatÄ«Å¡ana komisijā uz nenoteiktu laiku tika atlikta. Kā Dienai paskaidroja komisijas vadÄ«tājs Jānis Reirs (VienotÄ«ba), darba grupa uzklausÄ«s visus cilvÄ"kus un viņu iebildumus, kā arÄ« analizÄ"s Lietuvas un Igaunijas pieredzi, kur darbojas lÄ«dzÄ«ga sistÄ"ma. TomÄ"r konkrÄ"ts uzdevums un termiņi darba grupai vÄ"l nav noteikti. Tas tiks darÄ«ts, kad bÅ«s redzams, kādi cilvÄ"ki Å¡ajā grupā darbosies. Savukārt aprīļa beigās vai maijā varÄ"tu tikt rÄ«kota konference, lai uzklausÄ«tu kaimiņvalstu pieredzi, pastāstÄ«ja Reirs. Viens gan ir skaidrs - darba grupas iesaiste kavÄ"s noteiktos termiņus. Obligātās veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mu bija plānots ieviest lÄ«dz 2014. gada 1. jÅ«lijam, bet, pÄ"c Reira domām, to nebÅ«s iespÄ"jams izdarÄ«t ātrāk par 2015. gada sākumu vai pat jÅ«liju. TomÄ"r paÅ¡u likumprojektu viņš vÄ"las pieņemt vÄ"l Å¡Ä«s Saeimas laikā.

TieÅ¡i skarbie nozares iebildumi ir pamats komisijas pieņemtajam lÄ"mumam veidot speciālu darba grupu. Tai gan darba bÅ«s daudz, jo Å¡obrÄ«d likumprojekts tiek dÄ"vÄ"ts par brāķi. 

Plašāk lasiet Annas BÄ"rziņas rakstā VeselÄ«bas aprÅ«pe iesprÅ«st diskusijās treÅ¡dienas, 5.marta, laikraksta Diena 5.lpp.!Â