Swedbank: Nākamgad cenu kāpums būs jūtamāks

FebruārÄ« inflācija bija nedaudz zemāka nekā gaidÄ«ts, proti, mÄ"neÅ¡a laikā patÄ"riņa cenas saglabājās stabilas, lÄ«dz ar to gada inflācija bija 0,5%. TādÄ"jādi, Å¡Ä·iet, eiro efekts lielāko pulveri bija izšāvis jau janvārÄ« un uz Å¡o brÄ«di izskatās, ka bažas par ievÄ"rojamu cenu celÅ¡anu/noapaļoÅ¡anu uz augÅ¡u dÄ"ļ eiro ievieÅ¡anas ir bijuÅ¡as pārspÄ«lÄ"tas. Lai gan manāmāku kāpumu janvārÄ« un nedaudz arÄ« februārÄ« piedzÄ«voja pakalpojumu cenas, to Ä«patsvars patÄ"riņa grozā ir salÄ«dzinoÅ¡i neliels.

FebruārÄ« neliels cenu kāpums bija novÄ"rots pakalpojumiem, kas mÄ"neÅ¡a laikā sadārdzinājās par 0,4%, galvenokārt dÄ"ļ dārgākiem tÅ«risma, transporta un Ä"dināšanas pakalpojumiem. Taču tajā pašā laikā siltumenerÄ£ija kļuva lÄ"tāka. ArÄ« preču cenas mÄ"neÅ¡a laikā samazinājās par 0,2%, galvenokārt, jo apÄ£Ä"rbu un apavu cenas turpināja samazināties sezonas izpārdoÅ¡anu dÄ"ļ. Pārtikas cenas minimāli pieauga par 0,3%.  

Tā kā koalÄ«cija ir paziņojusi par mājsaimniecÄ«bu elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizācijas atlikÅ¡anu no Å¡Ä« gada aprīļa lÄ«dz nākamā gada janvārim, inflācija Å¡ogad varÄ"tu bÅ«t zemāka nekā iepriekÅ¡ prognozÄ"ts. Taču jāņem vÄ"rā, ka lÄ"mums vÄ"l nav lÄ«dz galam pieņemts, turklāt nav skaidrs, vai Latvenergo tarifi saglabāsies esoÅ¡ajā apmÄ"rā. ElektroenerÄ£ijas tirgus liberalizācijas atlikÅ¡ana nozÄ«mÄ", ka cenu kāpums vienkārÅ¡i tiek atliks uz nākamo gadu. Tas arÄ« nozÄ«mÄ" spÄ"jāku inflāciju 2015.gadā, jo lÄ«dzās mājsaimniecÄ«bu elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizācijai, nākamgad gaidāms nedaudz spÄ"jāks izejvielu cenu kāpums pasaulÄ" un arÄ« eiro kurss pret dolāru kļūs vājāks, kas importÄ"tās preces padarÄ«s dārgākas. Turklāt, pakāpeniski pastiprināsies spiediens uz cenām no augoÅ¡ajām darbaspÄ"ka izmaksām. LÄ«dz ar to, lai gan Å¡ogad inflācija "apÄ"dÄ«s" salÄ«dzinoÅ¡i nelielu daļu no ienākumu kāpuma, iedzÄ«votājiem jārÄ"Ä·inās, ka zemā inflācijas vide nepastāvÄ"s mūžīgi - nākamgad cenu kāpums bÅ«s jÅ«tamāks nekā pÄ"rn un Å¡ogad, proti, nedaudz virs 3%.Â