Pedofila meklējumi: Imantā pastiprināti patrulē policija; konsultēs bērnus

KamÄ"r policijai vÄ"l nav izdevies notvert pedofilu, kurÅ¡ Imantā pastrādājis dzimumnoziegumus pret četrām mazām meitenÄ"m, Imantas apkaimÄ" Å¡onedÄ"ļ pastiprināti patrulÄ" arÄ« RÄ«gas PaÅ¡valdÄ«bas policija (RPP), savukārt nākamnedÄ"ļ, kad beigsies skolÄ"nu brÄ«vlaiks, izglÄ«tÄ«bas iestādÄ"s notiks konsultācijas bÄ"rniem un vecākiem par droÅ¡Ä«bu ārpus mājas.

Kā aÄ£entÅ«rai LETA pastāstÄ«ja RPP priekÅ¡nieka vietnieka pienākumu izpildÄ«tājs Andrejs Aronovs (GKR), Imantā norÄ«kotas ne tikai vairākas oficiālās patruļas, bet arÄ« speciālās patruļas, kuras, lÄ«dzÄ«gi kā kriminālpolicijas darbinieki, patrulÄ"Å¡anu veic civilā apÄ£Ä"rbā.

RPP BÄ"rnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas darbiniekiem izdalÄ«ti noziedznieka fotoroboti un sākts darbs izglÄ«tÄ«bas iestādÄ"s, aptaujājot skolu darbiniekus. Å…emot vÄ"rā, ka noziedznieks ir samÄ"rā jauns, iespÄ"jams, viņš nesen pabeidzis skolu un kāds skolotājs viņu pÄ"c attÄ"la varÄ"tu atpazÄ«t.

Ja lÄ«dz nākamās nedÄ"ļas sākumam pedofilu joprojām nebÅ«s izdevies notvert, RÄ«gas domes IzglÄ«tÄ«bas, kultÅ«ras un sporta departaments nākamnedÄ"ļ, kad beigsies skolÄ"nu brÄ«vdienas, aicinās arÄ« skolu atbalsta personālu, psihologus, sociālos darbiniekus, runāt ar skolÄ"niem par riskantām situācijām, kas var veidoties uz ielām, skolā un citur. IzglÄ«tÄ«bas iestādÄ"s darbu turpinās arÄ« RPP BÄ"rnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas speciālisti.

"Ja policija neatrisinās situāciju, atrodot Å¡o cilvÄ"ku, bÅ«sim gatavi sniegt skolām konsultācijas un informāciju, kā bÄ"rniem papildus skaidrot situācijas, iespÄ"jamo rÄ«cÄ«bu, iesaistot arÄ« vecākus," Å¡onedÄ"ļ RÄ«gas domes IzglÄ«tÄ«bas, kultÅ«ras un sporta komitejas sÄ"dÄ" skaidroja departamenta direktora vietnieks Ivars Balamovskis.

Ja bÅ«s nepiecieÅ¡ams, konsultācijas notiks arÄ« pirmsskolās, kaut arÄ« Å¡ajā vecumā bÄ"rnus atved un aizved vecāki. "Konsultācijas veiksim tajā vecumposmā, kurā psihologi uzskatÄ«s par nepiecieÅ¡amu. Psihologi uzskata, ka tai jābÅ«t sarunai, kas lieki nesatrauc bÄ"rnu," skaidroja Balamovskis, norādot, ka bÄ"rnu atmiņā vÄ"l varÄ"tu bÅ«t palikusi arÄ« ZolitÅ«des traÄ£Ä"dija.

Komitejas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja Eiženija Aldermane (GKR) savukārt mudināja visus rÄ«dziniekus bÅ«t vÄ"rÄ«giem un nekavÄ"joties ziņot policijai par aizdomÄ«gām personām. "Aicinu visu sabiedrÄ«bu iesaistÄ«ties. Ir daudz cilvÄ"ku, kas visu dienu vÄ"ro pa logu pagalmu, rotaļlaukumus. Ja kāds redz aizdomÄ«gu vÄ«rieti, kas vÄ"ro bÄ"rnus, labāk piezvanÄ«t policijai. Å is ir bezprecedenta gadÄ«jums RÄ«gā," uzsvÄ"ra deputāte.

Domnieks Jānis Å mits sprieda, ka Imantā notikušās nelaimes ir traÄ£iski gadÄ«jumi un izmantoja iespÄ"ju mudināt kolÄ"Ä£us pievÄ"rst Ä«paÅ¡u uzmanÄ«bu cīņai ar pedofiliju. "Šāda veida noziedzniekiem nav vietas mÅ«su sabiedrÄ«bā, un viņi ir visos veidos jāizolÄ". Zinot mÄ"Ä£inājumus Eiropas SavienÄ«bā legalizÄ"t pedofiliju, aicinu visus ar tikpat lielu degsmi uzstāties un vÄ"rsties pret mÄ"Ä£inājumiem Å¡o lietu legalizÄ"t," pauda Å mits.

Jau ziņots, ka pagaidām nenoskaidrots jaunietis Imantā, Zentenes un Dammes ielas apkaimÄ", veicis trÄ«s smagus dzimumnoziegumus pret četrām meitenÄ"m astoņu lÄ«dz desmit gadu vecumā. PÄ"dÄ"jais uzbrukums noticis 14.martā, kad cietuÅ¡as divas meitenes. Visus trÄ«s noziegumus vieno tas, ka tie pastrādāti dzÄ«vojamās mājās, kurās ir lifts. TieÅ¡i liftos vÄ«rietis izdarÄ«jis savus noziegumus. Policija uzskata, ka vÄ«rietis savus upurus izsekojis, pirms tam tos novÄ"rojot bÄ"rnu laukumos. SākotnÄ"ji uzbrukumi veikti vakaros, bet pÄ"dÄ"jais noziegums noticis jau dienas laikā, kad uz ielām ir daudz cilvÄ"ku.

VÄ«rietis varÄ"tu bÅ«t 165 lÄ«dz 170 centimetrus garÅ¡, 15 lÄ«dz 20 gadus vecs vai vecāks, bet jauneklÄ«ga izskata. Viņam varÄ"tu bÅ«t brÅ«ni, nedaudz viļņoti mati, galvas vidÅ« mati garāki, tumÅ¡as uzacis, Å¡aura piere, seja pumpaina, ar rÄ"tām, ieÅ¡Ä·Ä«bs deguns, uz rokām dzimumzÄ«mes.

IespÄ"jamais apÄ£Ä"rbs un citas pazÄ«mes - tumÅ¡as krāsas jaka ar zaļas krāsas uzrakstiem krÅ«Å¡u rajonā, balts krekls ar zilām svÄ«trām, brÅ«nas bikses, melni sporta apavi ar baltas krāsas šņorÄ"m. Uz rokas uzsiets striÄ·Ä«tis, kaklā Ä·Ä"dÄ«te ar krustiņu.

Speciālistu izstrādātais psiholoÄ£iskais raksturojums liecina, ka viņš ir vienpatis, iespÄ"jams, lielu daļu laika pavada mājās, nedroÅ¡s par sevi, varÄ"tu bÅ«t atpalicis attÄ«stÄ«bā. Tāpat policijai ir aizdomas, ka viņš saistÄ«ts ar Imantas mikrorajonu, proti, vai nu ir Å¡Ä« rajona iedzÄ«votājs, vai arÄ« Imantā dzÄ«vo viņa radi. Ä»oti iespÄ"jams, ka viņš dzÄ«vo kopā ar vecākiem.

Policija uzsver, ka izmeklÄ"tājiem ir svarÄ«ga jebkāda veida informācija - pat vissÄ«kākā detaļa, kas pirmajā brÄ«dÄ« var Å¡Ä·ist nebÅ«tiska, var palÄ«dzÄ"t atrast vainÄ«go personu. Ikvienu, kas var sniegt kādu informāciju, policija lÅ«dz zvanÄ«t pa tālruni 67 086 546, 110 vai ziņot anonÄ«mi - 67 086 677.