Baidens par Baltiju: Mēs atbildēsim jebkurai agresijai pret NATO dalībvalsti

ASV viceprezidents Džo Baidens treÅ¡dien Viļņā kopÄ«gā paziņojumā ar Latvijas Valsts prezidentu Andri BÄ"rziņu un Lietuvas prezidenti Daļu GrÄ«bauskaiti vÄ"lreiz apstiprināja, ka VaÅ¡ingtonas lÄ«guma 5.pants ir spÄ"kā un tas darbosies jebkuras agresijas gadÄ«jumā pret alianses dalÄ«bvalsti.

"Saskaņā ar 5.pantu, saskaņā ar NATO lÄ«gumu mÄ"s atbildÄ"sim, mÄ"s atbildÄ"sim jebkurai agresijai pret NATO dalÄ«bvalsti," uzsvÄ"ra Baidens.

"MÄ"s uztveram savus pienākumus ļoti, ļoti, ļoti nopietni. Gan prezidents, gan es, gan mana tauta," teica Baidens, norādot gan uz Baltijas gaisa telpas aizsardzÄ«bu, gan uz kopÄ«gām mācÄ«bām. "Nav jautājums, ko ASV var darÄ«t Baltijas valstÄ«m, jautājums ir, ko mÄ"s varam darÄ«t kopā."

PÄ"c tikÅ¡anās Valsts prezidents BÄ"rziņš žurnālistiem uzsvÄ"ra, ka "ievÄ"rojami tiks palielināta ASV militārā klātbÅ«tne Baltijā". Viņš norādÄ«ja gan uz kopÄ«gām mācÄ«bām, gan uz pievÄ"rÅ¡anos NATO Baltijas valstu un Polijas aizsardzÄ«bas plāniem. "[Baltijas valstu aizsardzÄ«bas] stratÄ"Ä£ijas tiks pārskatÄ«tas atbilstoÅ¡i reālajai situācijai." Noprotams, ka par Baltijas un Polijas aizsardzÄ«bas plāniem tiks spriests arÄ« gaidāmajā NATO samitā Lielbritānijā.

Baidens apliecināja, ka Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzība tiks turpināta. Tāpat tiks sperti papildu soļi, lai palielinātu militāro sadarbību. 

ASV viceprezidents arÄ« norādÄ«ja uz energodroÅ¡Ä«bas nozÄ«mi, proti, bÅ«tiski, lai neviena valsts energopiegādes nevarÄ"tu izmantot pret citu valsti kā ieroci. ArÄ« BÄ"rziņš skaidroja, ka bÅ«tiska ir energodroÅ¡Ä«bas garantÄ"Å¡ana. Turklāt ASV solÄ«jusi atvÄ"rt eksportam savu gāzes tirgu. "Militāri tiek darÄ«ts viss, jāsper pārÄ"jie soļi, lai varÄ"tu stabili attÄ«stÄ«ties."

Valsts prezidents arÄ« bilda, ka, ņemot vÄ"rā Latvijas nepiecieÅ¡amÄ«bu diversificÄ"t eksporta tirgus, tiek pārplānotas amatpersonu vizÄ«tes, kas varÄ"tu lÄ«dzÄ"t mÅ«su valsts uzņÄ"mÄ"jiem.

Jau ziņots, ka Baidens otrdien VarÅ¡avā tikās ar Polijas un Igaunijas prezidentiem, kuriem pauda lÄ«dzÄ«gu nostāju. Valsts prezidents pÄ"c Å¡Ä«s tikÅ¡anās saņÄ"mis Polijas kolÄ"Ä£a Broņislava Komorovska zvanu, lai saskaņotu kopÄ«go pozÄ«ciju.

Baidens lÄ«dzÄ«gi kā VarÅ¡avā arÄ« Viļņā uzsvÄ"ra, ka neviens cits labāk neapzinās neatkarÄ«bas vÄ"rtÄ«bu kā trÄ«s Baltijas valstis. ArÄ« Ukraina bija pati izvÄ"lÄ"jusies iet savu ceļu, taču Krievija pret to vÄ"rsusi agresiju un noorganizÄ"jusi starptautiski neatzÄ«tu referendumu. Baidens atgādināja, ka pasaule ir mainÄ«jusies un Krievija nevarÄ"s izvairÄ«ties no Å¡Ä« fakta. 

"Tik ilgi kamÄ"r Krievija turpinās tās tumÅ¡o ceļu, tā saskarsies ar pieaugoÅ¡u ekonomisku un politisku izolāciju," brÄ«dināja Baidens, bilstot, ka agresijai maksā.