Atbalsts elektrības ražotājiem - solītā 28 miljonu ietaupījuma vietā pretējs efekts

Grozot atbalsta metodiku elektrÄ«bas ražotājiem, Ekonomikas ministrija (EM) solÄ«ja 28 miljonu eiro ietaupÄ«jumu, bet rezultāts gan var izrādÄ«ties pilnÄ«gi pretÄ"js, piektdien, 21.martā, vÄ"sta laikraksts Dienas Bizness.

Jau kopÅ¡ 2012.gada Latvijas Ekonomikas ministrijas viens no galvenajiem publiskās retorikas elementiem ir bijusi cīņa ar elektrÄ«bas obligātā iepirkuma komponenti (OIK). ToreizÄ"jais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts kā iemeslu steidzamai OIK reformu veikÅ¡anai minÄ"ja pat Liepājas metalurga krahu - tas liecinot, ka trauksme par subsidÄ"tās enerÄ£ijas izmaksu pieaugumu un potenciālajām sekām uz visu Latvijas ekonomiku esot nopietna un pamatota.

"Å Ä«s izmaksas jau drÄ«zumā var apdraudÄ"t ne tikai mÅ«su uzņÄ"mumu konkurÄ"tspÄ"ju, bet arÄ« atseviÅ¡Ä·os gadÄ«jumos dzÄ«votspÄ"ju," tā Pavļuts. Rezultātā 2013.gada vasarā tika pieņemti grozÄ«jumi MK 211.noteikumos par atbalstu lielajām koÄ£enerācijas stacijām. Å o grozÄ«jumu rezultātā EM solÄ«ja, ka tiks ietaupÄ«ti vismaz 28 miljoni eiro gadā. Jau tobrÄ«d DB, atsaucoties uz bijušā EM valsts sekretāra vietnieka Gata Ä€beles informāciju, rakstÄ«ja, ka faktiski AS Latvenergo dabasgāzes stacijām Å¡o reformu rezultātā atbalsts tikai pieaugs, nevis samazināsies. Tagad, kad ir pieejami pilni 2013.gada dati, Å¡is apgalvojums pierādās arÄ« skaitļos.

Procentuāli lielākais atbalsta saņÄ"mÄ"js caur OIK jau tradicionāli ir valsts kapitālsabiedrÄ«ba a/s Latvenergo, kas 2013.gadā saņÄ"ma 37,8% no kopÄ"jā atbalsta apjoma jeb 79,2 miljonus eiro virs tirgus cenas. PārÄ"jās dabasgāzes stacijas radÄ«ja 56,7 miljonu eiro izmaksas virs tirgus cenas jeb 27%, bet atjaunojamie energoresursi - 74 miljonus eiro jeb 35,2%. Turklāt sakarā ar TEC-2 jaudu palielināšanu 2013. gada pÄ"dÄ"jā ceturksnÄ«, valsts atbalsts Latvenergo palielinājās par 3,8 miljoniem eiro, savukārt izmainÄ«tā atbalsta mehānisma (MK 221.noteikumi) piemÄ"roÅ¡anas dÄ"ļ, Latvenergo saņÄ"ma vÄ"l papildu 2,9 miljonus eiro.

Ja Å¡os datus analizÄ" kalendārā gada ietvaros, par pamatu ņemot TEC 2013.gadā faktiski saražoto elektroenerÄ£iju, veidojas situācija, ka jaudu palielināšanas dÄ"ļ atbalsts Latvenergo pieaug par 15,2 miljoniem eiro, bet izmainÄ«tā atbalsta mehānisma dÄ"ļ - vÄ"l par 4,3 miljoniem eiro, kopā veidojot 19,6 miljonus eiro. No Å¡Ä« nav saprotams, kur EM saskatÄ«ja 28 miljonu eiro samazinājumu?

Visu rakstu lasiet laikrakstā Dienas Bizness piektdien, 21.martā!