Elektroenerģijas tirgus liberalizācijas atlikšana rada zaudējumus arī valsts budžetam

VienoÅ¡anās atlikt elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizāciju lÄ«dz 2015.gada 1.janvārim radÄ«s zaudÄ"jumus arÄ« valsts budžetam, jo viens no lielākajiem elektroenerÄ£ijas piegādātājiem, valsts uzņÄ"mums Latvenergo mazāku summu dividenžu veidā iemaksās budžetā, treÅ¡dien raksta laikraksts Diena.

Å obrÄ«d subsÄ«dijās starta tarifam pilnÄ«gi visām mājsaimniecÄ«bām valsts uzņÄ"mums tÄ"rÄ" 26 miljonus eiro. "Tas, ka Å¡im lÄ"mumam bÅ«s negatÄ«va ietekme uz nākamā gada budžetu, ir skaidrs, taču to precÄ«zi varÄ"s aprÄ"Ä·ināt tikai pÄ"c tam, kad likuma grozÄ«jumi bÅ«s pieņemti Saeimā," Dienai norādÄ«ja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs. Viņš arÄ« uzsvÄ"ra, ka šādos apstākļos, kad valsts maina pati savus pieņemtos lÄ"mumus, ir grÅ«ti iedomāties, ka elektrÄ«bas tirgÅ« radÄ«sies nopietna konkurence. 

Latvenergo pārstāvis Andris Siksnis Dienai norādÄ«ja, ka uzņÄ"mums iedzÄ«votāju informÄ"Å¡anas kampaņai jau ir iztÄ"rÄ"jis 700 000 eiro. "BÅ«s jauns tirgus atvÄ"rÅ¡anas datums, bÅ«s jauni informÄ"Å¡anas pasākumi un jauni izdevumi, lai gan, protams, ne tādā apjomā." Siksnis arÄ« uzsvÄ"ra: tie klienti, kas jau ir noslÄ"guÅ¡i jaunos lÄ«gumus, varÄ"s izvÄ"lÄ"ties: vai tie stāsies spÄ"kā number one. aprīļa vai tirgus atvÄ"rÅ¡anas brīža. Latvenergo pārstāvis vÄ"l nevarÄ"ja pateikt, vai uzņÄ"mums vÄ"rsÄ«sies Sabiedrisko pakalpojumu regulatorā ar lÅ«gumu paaugstināt tarifus. Tas bÅ«s zināms tikai pÄ"c likuma grozÄ«jumu pieņemÅ¡anas Saeimā. 

ZaudÄ"jumus Å¡is lÄ"mums rada arÄ« elektrÄ«bas trigotājam Baltcom. UzņÄ"mumā gan pagaidām neprognozÄ" vai saistÄ«bā ar radÄ«tajiem zaudÄ"jumiem varÄ"tu vÄ"rsties tiesā, jo tiek gaidÄ«ts galÄ«gais Saeimas lÄ"mums.

Diena.lv jau vÄ"stÄ«ja, elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizāciju atliks lÄ«dz 2015.gada 1.janvārim.

Plašāk lasiet Rūtas Kesneres rakstā Politiska atkāpšanās no pašu lemtā trešdienas, 5.marta, laikraksta Diena 6.lpp.!