Valdība konceptuāli atbalsta civilo ekspertu nosūtīšanu dalībai EDSO misijā Ukrainā

Otrdien Ministru kabinets konceptuāli atbalstÄ«ja Latvijas civilo ekspertu nosÅ«tÄ«Å¡anu dalÄ«bai  Eiropas DroÅ¡Ä«bas un sadarbÄ«bas organizācijas (EDSO) speciālajā novÄ"roÅ¡anas misijā Ukrainā.

ValdÄ«ba atbalstÄ«ja lÄ«dz 10 civilo ekspertu dalÄ«bu EDSO misijā Ukrainā. Par konkrÄ"tu ekspertu apstiprināšanu valdÄ«ba lems jau tuvākajās sÄ"dÄ"s.

NovÄ"rotāju nosÅ«tÄ«Å¡anai nepiecieÅ¡amais finansÄ"jums tiek nodroÅ¡ināts no EDSO budžeta. Latvijas valstij bÅ«tu nepiecieÅ¡ams segt ekspertu apdroÅ¡ināšanu, bet, ja eksperti bÅ«s no IekÅ¡lietu ministrijas ar speciālajām dienesta pakāpÄ"m - piemaksas. Primāri gan eksperti tiks ņemti no ministrijām, kuru pārstāvjiem nav nepiecieÅ¡amas piemaksas, vai no nevalstiskajām organizācijām. "MÄ"s mÄ"Ä£ināsim darÄ«t visu, lai neatstātu iespaidu uz budžetu Å¡obrÄ«d," solÄ«ja ārlietu ministrs Edgars RinkÄ"vičs (Reformu partija).

EDSO speciālā misija Ukrainā apstiprināta šā gada 21.martā. Tās sākotnÄ"jais personāls bÅ«s 100 civilie novÄ"rotāji ar iespÄ"ju paplaÅ¡ināt misiju lÄ«dz 400 novÄ"rotājiem. Misija ir apstiprināta uz seÅ¡u mÄ"neÅ¡u darbÄ«bas termiņu ar iespÄ"ju to pagarināt. Misijas pamatuzdevumi bÅ«s vākt informāciju un ziņot par droÅ¡Ä«bas situāciju, informÄ"t par incidentiem un kompetento iestāžu reakciju uz tiem, novÄ"rot un atbalstÄ«t cilvÄ"ktiesÄ«bu un pamatbrÄ«vÄ«bu ievÄ"roÅ¡anu, tai skaitā nacionālo minoritāšu tiesÄ«bu ievÄ"roÅ¡anu, veicināt sabiedrÄ«bas grupu dialogu ar mÄ"rÄ·i samazināt spriedzi un veicināt situācijas normalizāciju, ziņot par misijas kustÄ«bas brÄ«vÄ«bas ierobežojumiem un citiem Å¡Ä·Ä"ršļiem, kas traucÄ"tu tās mandāta izpildi, kā arÄ« koordinÄ"t darbÄ«bas ar citām EDSO struktÅ«rām un sadarboties ar citām starptautiskajām organizācijām. 

Ä€rlietu ministrija norāda, ka Latvijas interesÄ"s ir starptautiskās sabiedrÄ«bas un organizāciju iesaiste situācijas stabilizācijas centienos Ukrainā, tostarp arÄ« starptautisko novÄ"rotāju klātbÅ«tne starptautiskās misijās Ukrainā. Kandidātu pieteikÅ¡anas beidzamais termiņš ir Å¡Ä« gada 27. marts. Misija strādās visā Ukrainā, izņemot Krimu. Latvija neatzÄ«st par leÄ£itÄ«mu 16.martā Krimas Autonomajā Republikā notiekoÅ¡o tā saucamo referendumu par pievienoÅ¡anos Krievijas Federācijai.