LZS kongresa izskaņa izvēršas necerēti dzīvespriecīga

PÄ"c pusotru stundu ilgajām viesu uzrunām un Latvijas Zemnieku savienÄ«bas lÄ«deru ziņojumiem partijas kongresa izskaņa sestdien Jelgavā izvÄ"rtās negaidÄ«ti dzÄ«vespriecÄ«ga.

LZS vecbiedri jau pieraduÅ¡i, ka kolÄ"Ä£es Rasmas Urtānes uzstāšanās debatÄ"s allaž beidzas ar dzejas rindām. Taču Å¡oreiz viņa bija nolÄ"musi piedāvāt partijas biedriem plašāku programmu, iesaistot tajā arÄ« Indru Lintiņu, lai varÄ"tu nodziedāt pāris Eduarda RozenÅ¡trauha dziesmas.

Zināms apgrÅ«tinājums bija tas, ka debaÅ¡u laiks katram runātājam ir ierobežots, bet mākslinieces to ievÄ"rojami pārsniedza, jo LZS kongresa delegātiem nolÄ"ma parādÄ«t arÄ« kādu uzvedumu. Tajā bija iecerÄ"ts paironizÄ"t par deputātiem, piemÄ"ram, testÄ"jot potenciālos kandidātus ar jautājumiem, vai «prot turÄ"t garas runas», vai prot melot, vai ir gatavs, ka viņu apsmies utt.

Ar ko Å¡is priekÅ¡nesums bÅ«tu beidzies, delegāti tomÄ"r neuzzināja, jo kongresa vadÄ«tājs Roberts Dilba norādÄ«ja uz ierobežoto uzstāšanās laiku. KamÄ"r Dilba vÄ"l minstinājās, abas izpildÄ«tājas uzsāka dziesmu «Vecās likteņdzirnas», kuru viņām neviens neliedza arÄ« pabeigt.

Delegāti pārsvarā bija saprotoÅ¡i un ieinteresÄ"ti, ja neskaita atseviÅ¡Ä·us izņÄ"mumus. Kāda LZS biedre otrai paklusām vaicāja: «Vai tev neliekas, ka nu jau ir par daudz? Te jau sākas balagāns.» IespÄ"jams, neapmierināta ar priekÅ¡nesuma kvalitāti bija arÄ« Saeimas deputāte Iveta Grigule, kas neuzkrÄ«toÅ¡i izgāja no zāles, atgriežoties tajā tad, kad tradicionāli delegāti kongresa beigās dziedāja dziesmu «Nevis slinkojot un pÅ«stot».

To diriÄ£Ä"ja LZS biedre Dagnija StaÄ·e, kas stāvÄ"jusi arÄ« pie Latvijas Zemnieku savienÄ«bas kora Å¡Å«puļa. Tagad tas ir koris Pa saulei, kas atradis mājvietu Garkalnes novadā, un jau ir aiznesis Latvijas vārdu pasaulÄ", iegÅ«stot arÄ« balvas. Ar kora Pa saulei uzstāšanos sestdien atklāja Latvijas Zemnieku savienÄ«bas kongresu.

LZS priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Augusts Brigmanis kongresa izskaņā sacÄ«ja: «Tādi mÄ"s esam dažādi â€" nopietni, emocionāli, jautri, bet mÄ"s neesam sastinguÅ¡i.»