Latvijā sāk parādīties organizētas grupas, kas izraisa avārijas peļņas nolūkā

KrāpÅ¡anās, lai izspiestu apdroÅ¡ināšanas atlÄ«dzÄ«bas par it kā ceļu satiksmes negadÄ«jumā saskādÄ"tu auto, uzņem jaunus apgriezienus arÄ« Latvijā. PÄ"dÄ"jā laikā tiek atklāti arvien jauni gadÄ«jumi, kad apdroÅ¡ināšanas atlÄ«dzÄ«bu mÄ"Ä£ina izkrāpt organizÄ"ta personu grupa, treÅ¡dien raksta laikraksts Diena.

ApdroÅ¡ināšanas kompānija Ergo saņÄ"musi desmit apdroÅ¡ināšanas pieteikumu par avārijām, kuras ar vieniem un tiem paÅ¡iem auto inscenÄ"jis viens grupÄ"jums. "Esam identificÄ"juÅ¡i krāpÅ¡anas shÄ"mu, kurā noziedzÄ«gi grupÄ"jumi inscenÄ" avārijas nolÅ«kā izkrāpt apdroÅ¡ināšanas atlÄ«dzÄ«bu, iesaistot tajās arÄ« kādu nejauÅ¡u ceļu satiksmes dalÄ«bnieku. Å ajā shÄ"mā iecerÄ"ts inscenÄ"t negadÄ«jumu tā, lai divas automaÅ¡Ä«nas noteikti saņemtu apdroÅ¡ināšanas atlÄ«dzÄ«bu. Pirmā braucošā automaÅ¡Ä«na veic strauju bremzÄ"Å¡anas manevru, kā dÄ"ļ nākamā, nejauÅ¡i iesaistÄ«tā, nevarot izvairÄ«ties no sadursmes, ietriecas un bojā priekšā esošā auto aizmugurÄ"jo daļu," atklāj Ergo pārstāvis Ivars Vismanis.

ArÄ« apdroÅ¡ināšanas kompānijā If atzÄ«st, ka šāda krāpÅ¡anās ir realitāte. UzņÄ"muma pārstāve Una Vilgerte atklāj, ka visbiežāk inscenÄ"ti satiksmes negadÄ«jumi notiek apļveida krustojumos. Krāpnieki bieži izmanto citu autovadÄ«tāju neuzmanÄ«bu: "PiemÄ"ram, ļoti izplatÄ«tā runāšana pa mobilo tālruni novÄ"rÅ¡ autovadÄ«tāja uzmanÄ«bu no ceļa, un krāpnieki to izmanto."

ProblÄ"mu apzinās arÄ« Latvijas TransportlÄ«dzekļu apdroÅ¡inātāju birojā (LTAB). Šādus gadÄ«jumus vÄ"rtÄ" Ä«paÅ¡i izveidota komisija. TomÄ"r esot vÄ"l daudzi citi krāpÅ¡anas veidi. Biroja priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Juris Stengrevics atklāj, ka lielu uzmanÄ«bu apdroÅ¡inātāji pievÄ"rÅ¡ manevriem ar OCTA apdroÅ¡ināšanu.

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā Izraisa avārijas, lai nopelnītu, trešdienas, 5.marta, laikraksta Diena 9.lpp.!