18 gadus pēc valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas ieviešanas secina, ka iemaksu griestu noteikšana veicina nevienlīdzību

Aptuveni 18 gadus pÄ"c valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mas ievieÅ¡anas LabklājÄ«ba ministrija (LM) ir secinājusi, ka sociālo iemaksu griestu noteikÅ¡ana veicina nevienlÄ«dzÄ«bu, atstāj negatÄ«vu finansiālu ietekmi un rada citas problÄ"mas, tāpÄ"c piedāvā ieviest citu - jaunu ierobežojumu pabalstu aprÄ"Ä·inam.

Ar 2016. gada 1.janvāri ir nepiecieÅ¡ams atteikties no valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligāto iemaksu objekta maksimālā apmÄ"ra noteikÅ¡anas, valdÄ«bai iesniegtā ziņojumā norāda LM.

Ministrija skaidro, ka pirms 18 gadiem, ievieÅ¡ot valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mu, iemaksu maksimālā apmÄ"ra noteikÅ¡ana tika saistÄ«ta ar noteiktiem mÄ"rÄ·iem, tomÄ"r Å¡obrÄ«d ir izkristalizÄ"juÅ¡ies vairāki pretargumenti.

Pirmkārt, personas ar salÄ«dzinoÅ¡i augstiem ienākumiem var neveikt valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligātās iemaksas par summu, kas pārsniedz noteikto iemaksu maksimumu. TādÄ"jādi Å¡Ä«s personas tiek nostādÄ«tas priviliÄ£Ä"tākā situācijā par pārÄ"jiem iemaksu veicÄ"jiem, teikts ziņojumā.

Otrkārt, iemaksu maksimālā apmÄ"ra noteikÅ¡ana tieÅ¡i palielina sociālo nevienlÄ«dzÄ«bu, kamÄ"r tās, kā arÄ« nabadzÄ«bas mazināšana ir noteikta kā viena no valsts prioritātÄ"m, norāda LM.

Tāpat secināts, ka iemaksu maksimālā apmÄ"ra noteikÅ¡ana tieÅ¡i skar nelielu skaitu iedzÄ«votāju, tāpÄ"c mÄ"rÄ·i, kas tika noteikti, tos ievieÅ¡ot, praktiski zaudÄ" savu nozÄ«mi. PiemÄ"ram, secināts, ka, arÄ« neievieÅ¡ot iemaksu maksimumu, sociālās apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mas finanÅ¡u stabilitāte netiktu apdraudÄ"ta.

LM arÄ« norāda, ka iemaksu maksimālā apmÄ"ra noteikÅ¡anai ir negatÄ«va finansiāla ietekme uz sociālā budžeta ieņÄ"mumiem. PÄ"c FinanÅ¡u ministrijas informācijas, atjaunojot iemaksu objekta maksimālo apmÄ"ru ar 2014.gadu, sociālais budžets 2015.gadā zaudÄ"tu 33 722 100 eiro un 2016.gadā - 33 722 100 eiro.

LÄ«dzÅ¡inÄ"jās kārtÄ«bas vietā ministrija rosina noteikt ierobežojumu vidÄ"jai sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksu algai, no kuras tiek aprÄ"Ä·ināti sociālie pabalsti - slimÄ«bas, bezdarbnieka, maternitātes, paternitātes un vecāku pabalsts. Tiek piedāvāts noteikt, ka Å¡Ä« summa gadā nedrÄ«kstÄ"s pārsniegt valstÄ« vidÄ"jās sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksu algas septiņkārtÄ«gu apmÄ"ru.

PiemÄ"ram, ja gada vidÄ"jā mÄ"neÅ¡a apdroÅ¡ināšanas iemaksu alga valstÄ« bÅ«tu 594,06 eiro (tāda tā bija 2013.gadā), tad summa, no kādas tiktu aprÄ"Ä·ināts pabalsts, dienā nedrÄ«kstÄ"tu pārsniegt 136,70 eiro.

LM norāda, ka personu skaits, kuru sociālās apdrošināšanas iemaksas gadā pārsniegtu noteikto maksimumu, saglabātos līdzīgs kā šobrīd attiecībā uz maksimālajiem iemaksu griestiem - ap 0,5% no sociāli apdrošinātajām personām.

Ministrijas speciālisti uzskata, ka, ievieÅ¡ot jauno priekÅ¡likumu, tiks novÄ"rsta nevienlÄ«dzÄ«ba, kad noteikts personu loks var neveikt iemaksas no visiem darba ienākumiem, kā arÄ« speciālajā budžetā bÅ«s lielāki ienākumi no iedzÄ«votāju iemaksām un vienlaicÄ«gi mazāki izdevumi Ä«stermiņa sociālās apdroÅ¡ināšanas pabalstiem.

Tāpat tikÅ¡ot novÄ"rsta iespÄ"ja saņemt nesamÄ"rÄ«gi lielus sociālās apdroÅ¡ināšanas pabalstus. Tie ir atkarÄ«gi no personas vidÄ"jās apdroÅ¡ināšanas iemaksu algas, atgādina LM.

Plānots, ka ierobežojums tiktu pārskatīts katru gadu.

AprÄ"Ä·ināts, ka, Ä«stenojot minÄ"tos ierosinājumus, ieņÄ"mumi valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas speciālajā budžetā 2016.gadā palielinātos aptuveni par 45,4 miljoniem eiro. Vienlaikus rastos negatÄ«va fiskālā ietekme uz iedzÄ«votāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņÄ"mumiem - aptuveni 3,1 miljons eiro gadā.

Kā ziņots, 2008.gada jÅ«nijā Saeima pieņÄ"ma grozÄ«jumus likumā "Par valsts sociālo apdroÅ¡ināšanu", atceļot iemaksu griestus no 2009.gada 1.janvāra lÄ«dz 2013.gada 31.decembrim, ar mÄ"rÄ·i palielināt sociālās apdroÅ¡ināšanas speciālā budžeta ieņÄ"mumus ekonomiskās krÄ«zes laikā. Šā gada sākumā iemaksu griesti tika atjaunoti un noteikti 46 400 eiro apmÄ"rā gadā.