Darbaspēka izmaksas pieaugušas par 51 centu stundā

Vienas stundas darbaspÄ"ka izmaksas Latvijā šā gada otrajā ceturksnÄ«, salÄ«dzinot ar iepriekÅ¡Ä"jā gada otro ceturksni, pieauga par 51 centu jeb 8,6%, sasniedzot 6,58 eiro stundā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

PÄ"c sezonāli izlÄ«dzinātiem datiem (tiek novÄ"rsta gan kalendāro dienu skaita atÅ¡Ä·irÄ«bas, gan sezonas ietekme) darbaspÄ"ka izmaksas palielinājās par 6%.

SalÄ«dzinājumā ar iepriekÅ¡Ä"jā gada attiecÄ«go periodu darbaspÄ"ka izmaksas straujāk auga nekustamo Ä«paÅ¡umu nozarÄ" - par 12,9%, izmitināšanas un Ä"dināšanas pakalpojumu nozarÄ" - par 11,6%, administratÄ«vo un apkalpojoÅ¡o dienestu darbÄ«bas nozarÄ" - par 11%, bÅ«vniecÄ«bā - par 10,6%, un arÄ« finanÅ¡u un apdroÅ¡ināšanas darbÄ«bu nozarÄ" - par 10,3%.

Nekustamo Ä«paÅ¡umu nozarÄ" regulārās darba samaksas fonds pieauga par 12,2%, kamÄ"r nostrādāto stundu skaits samazinājās par 2,6%.

Izmitināšanas un Ä"dināšanas pakalpojumos, administratÄ«vo un apkalpojoÅ¡o dienestu darbÄ«bu nozarÄ", kā arÄ« bÅ«vniecÄ«bā pieauga gan regulārā darba samaksa, gan neregulārās prÄ"mijas un piemaksas.

Savukārt finanÅ¡u un apdroÅ¡ināšanas nozarÄ" pÄ"dÄ"jos piecus gadus vÄ"rojams pakāpenisks darbinieku skaita un nostrādāto stundu kritums, kamÄ"r regulārās darba samaksas un neregulāro prÄ"miju un piemaksu pārmaiņas saglabājuÅ¡as pozitÄ«vu tendenci.