papildināts (17:34) - PV vaino RD zaudējumu radīšanā; dome parādu noliedz

Ceturtdien VeselÄ«bas nozares stratÄ"Ä£iskās padomes sÄ"dÄ" atbalstÄ«ts piedāvājums no nākamā gada veselÄ«bas aprÅ«pi finansÄ"t no diviem avotiem - valsts budžeta un iedzÄ«votāju veiktajām sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksām.

Darba grupas izstrādātais veselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas modelis paredz, ka lielākā daļa finansÄ"juma ir no valsts budžeta un noteikta daļa no sociālajām iemaksām, pÄ"c sÄ"des žurnālistiem stāstÄ«ja darba grupas vadÄ«tāja Ilze Viņķele (VienotÄ«ba).

Ja šāds modelis tiks atbalstÄ«ts gan no nozares, gan politiÄ·u puses, jau nākamgad veselÄ«bas aprÅ«pei varÄ"tu novirzÄ«t pusprocentu no sociālajām iemaksām, bet trÄ«s lÄ«dz četru gadu laikā bÅ«tu jāvirzās uz 2,5%-3%. Nākamgad šāda modeļa ievieÅ¡ana veselÄ«bas aprÅ«pes budžetu papildinātu par aptuveni 31 miljonu eiro, bet četru gadu laikā tie bÅ«tu 160 miljoni eiro.

CilvÄ"kiem nodokļu slogs nepieaugÅ¡ot, bet pieaugs pakalpojumu kvalitāte - nebÅ«s jāgaida rindās pie speciālistiem, kā arÄ« tiks segti izdevumi par medikamentiem.

Vienlaikus gan Viņķele atzina, ka veselÄ«bas aprÅ«pes budžetā tāpat nepiecieÅ¡ams papildu finansÄ"jums no valsts, jo situācija ir kritiska. Un, ja papildu finansÄ"jums netiek pieÅ¡Ä·irts, tad no reformām nekādas jÄ"gas neesot.

SalÄ«dzinot ar iepriekÅ¡Ä"jo modeli, kur daļu finansÄ"juma bija piedāvāts gÅ«t no iedzÄ«votāju ienākuma nodokļa, Viņķele skaidroja, ka tādā gadÄ«jumā nebija skaidrs, kādu papildu labumu iedzÄ«votājs varÄ"tu gÅ«t no Å¡Ä«m iemaksām, jo tas nebÅ«tu personificÄ"ts maksājums, kā bÅ«s jaunajā modelÄ«. "Å is modelis ir personificÄ"ta iemaksa - cilvÄ"ks veic iemaksas un zina, ko viņš saņem pretÄ«," norādÄ«ja Viņķele. TomÄ"r nebÅ«s tā, ka tiem, kuri neveic sociālās iemaksas, nebÅ«s garantÄ"ta aprÅ«pe - arÄ« bÄ"rniem, pensionāriem un bezdarbniekiem aprÅ«pe bÅ«s garantÄ"ta, jo par viņiem maksās valsts.

Vienlaikus viņa atgādināja, ka neatliekamā palÄ«dzÄ«ba, primātā aprÅ«pe, Ä£imenes ārsti - tas viss joprojām bÅ«s garantÄ"ts visiem iedzÄ«votājiem. Å Ä« apdroÅ¡ināšanas daļa finansÄ"tu sekundāro veselÄ«bas aprÅ«pi- dienas stacionārus, speciālistu izmeklÄ"jumus un, iespÄ"jams, arÄ« medikamentus.

Šādu veselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"juma modeli atbalsta Paula Stradiņa KlÄ«niskās universitātes slimnÄ«cas valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Dins Å mits. Viņš pauda, ka tas ir garantÄ"ts ilgtermiņa ieguldÄ«jums veselÄ«bas aprÅ«pes sistÄ"mā, kas pozitÄ«vi atsauksies uz pacientiem. ArÄ« medicÄ«nas aprÅ«pes iestādes turpmāk varÄ"s paredzamāk piedāvāt pakalpojumus.

GandarÄ«ta par piedāvāto modeli bija arÄ« Ministru prezidente Laimdota Straujuma (VienotÄ«ba). "Virziens ir pareizs. Protams, mums bija ļoti aktÄ«va diskusija. Man ir prieks, ka mÄ"s ejam tajā virzienā," Straujuma teica žurnālistiem, piebilstot, ka iebildumu pret modeli nav bijis, bet diskusija izvÄ"rsusies par naudas apjomu.

Ja Å¡is modelis tiks atbalstÄ«ts, tiks izstrādāts speciāls likums, kurā bÅ«s noteikts jaunais veselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas regulÄ"jums.