Deloitte reitings: Diviem Latvijas uzņēmumiem kāpums; pieciem lejupslīde

PublicÄ"ts jaunākais, pÄ"c kārtas astotais, staprtautiskās audita un biznesa konsultāciju kompānijas Deloitte pārskats par 500 lielākajām kompānijām 18 Centrāleiropas valstÄ«s un Ukrainā. Pārskatā, tāpat kā pÄ"rn, iekļuvuÅ¡i septiņi Latvijas uzņÄ"mumu. Divi savas pozÄ«cijas reitingā uzlabojuÅ¡i, bet pieci piedzÄ«vojuÅ¡i lejupslÄ«di, portālu Diena.lv informÄ"ja Deloitte Latvia pārstāve Anastasija Ruza.

Latvijas kompāniju skaits Å¡Ä« gada reitingā palika bez izmaiņām - sarakstā ir iekļauti septiņi Latvijas uzņÄ"mumi. Orlen Latvija un Maxima Latvija reitingā  ir uzlabojuÅ¡i savas pozÄ«cijas. Orlen Latvija Å¡Ä« gada reitingā ierindojās 281.vietā (pÄ"rn - 324.vieta), Maxima Latvija - 340.vietā (pÄ"rn - 364.vieta).

Savukārt pārÄ"jās piecas kompānijas reitingā ir piedzÄ«vojuÅ¡as lejupslÄ«di - Uralchem Trading Å¡ogad ieņÄ"ma 168.vietu (pÄ"rn - 154.vieta), Latvenergo - 211.vietu (pÄ"rn - 183.vieta), Elko grupa - 360.vietu (pÄ"rn - 252.vieta), Rimi Latvia - 386.vietu (pÄ"rn 376. vieta) un Latvijas Gāze - 411.vietu (pÄ"rn - 392.vieta).

KopÄ"jie reitingā iekļauto Latvijas kompāniju ieņÄ"mumi Å¡ogad ir samazinājuÅ¡ies par 7% (salÄ«dzinot ar iepriekÅ¡Ä"jā gada 19% ieņÄ"mumu pieaugumu), un veido 5,3 miljardus eiro. Centrāleiropas lielāko uzņÄ"mumu apvienotie ieņÄ"mumi 2013.gadā sasniedza aptuveni 712 miljardus eiro, kas ir par 0,2% mazāk, salÄ«dzinot ar iepriekÅ¡Ä"jo gadu.

"Lielāko uzņÄ"mumu apgrozÄ«juma dinamika Å¡ajā CE TOP 500 reitingā nav precÄ«za ekonomiskās aktivitātes mÄ"raukla Latvijas uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bas videi. Jāņem vÄ"rā, ka 2013.gada un pat 2014. gada pirmā pusgada dati visticamāk vÄ"l neatspoguļo Ä£eopolitiskās nestabilitātes iespÄ"jamās negatÄ«vās sekas. Neskatoties uz to, bažas par ekonomiskās situācijas pasliktināšanos viennozÄ«mÄ«gi pastāv. Daudzu uzņÄ"mumu darbÄ«ba ir cieÅ¡i saistÄ«ta ar ārÄ"jiem tirgiem. PārorientÄ"Å¡anās uz jauniem tirgiem, jauniem inovatÄ«viem produktiem ir lietderÄ«ga preventÄ«vos nolÅ«kos. Taču jāatzÄ«mÄ", ka Latvijas uzņÄ"mumi vÄ"l salÄ«dzinoÅ¡i nesen ir piedzÄ«vojuÅ¡i ļoti nopietnu krÄ«zi un pierādÄ«juÅ¡i savu spÄ"ju pārkārtot un optimizÄ"t savu darbÄ«bu, tādejādi ne tikai pārvarot grÅ«tos laikus, bet nostiprinot darbÄ«bu ilgākā perspektÄ«vā," tendences skaidro Deloitte Latvia partneris Roberts StuÄ£is.