Parādus noslēpt neizdosies

Nule kā Saeima ir apstiprinājusi KredÄ«tbiroja likumu, kas nosaka ietvaru, kādā Å¡ie biroji varÄ"s darboties. Likums stāsies spÄ"kā no nākamā gada 1. janvāra.

KredÄ«tbiroja ideja ir vienkārÅ¡a - jebkurÅ¡ uzņÄ"mÄ"js, kurÅ¡ vÄ"lÄ"sies, saskaņā ar likuma prasÄ«bām un iegÅ«stot Datu valsts inspekcijas (DVI) licenci, varÄ"s dibināt savu uzņÄ"mumu - kredÄ«tbiroju, tajā izveidos tehnisko platformu, kurā apvienos dažādus reÄ£istrus, kas saistÄ«ti ar iedzÄ«votāju maksājumiem, piemÄ"ram, bankas, komunālo pakalpojumu sniedzÄ"ju, ātro kredÄ«tu devÄ"ju, veikalu, kas piedāvā iegādāties preces lÄ«zingā, kā arÄ« tādus valsts reÄ£istrus kā Ceļu satiksmes droÅ¡Ä«bas direkcija, zemesgrāmata, Valsts ieņÄ"mumu dienests un Valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas aÄ£entÅ«ra, otrdien skaidro avÄ«ze Diena.

Kā galvenie ieguvumi no kredÄ«tbiroja izveides tiek minÄ"ti kredÄ«trisku mazināšana, iedzÄ«votāju motivÄ"Å¡ana uzņemties finanÅ¡u saistÄ«bas atbildÄ«gi un godprātÄ«gi, kā arÄ« efektÄ«vākas kredÄ«tinformācijas pieejamÄ«bas nodroÅ¡ināšana un kredÄ«triska pārvaldÄ«bas uzlaboÅ¡ana. Tas ir Ä«paÅ¡i bÅ«tiski tāpÄ"c, ka FinanÅ¡u un kapitāla tirgus komisijas jaunākais pārskats liecina, ka šā gada otrajā ceturksnÄ« piektdaļa mājsaimniecÄ«bu kredÄ«tu bijusi ar maksājumu kavÄ"jumiem. Savukārt PatÄ"rÄ"tāju tiesÄ«bu aizsardzÄ«bas centra dati par pÄ"rno gadu nebanku kreditÄ"Å¡anas sektorā rāda, ka bez kavÄ"Å¡anās kredÄ«tu atdot spÄ"ja tikai astoņi no desmit kredÄ«tņÄ"mÄ"jiem.

Faktiski kredÄ«tbirojos vienuviet tiks apkopota iedzÄ«votāju maksājumu vÄ"sture, kas parāda, cik godprātÄ«gi cilvÄ"ki pilda savas maksājumu saistÄ«bas, vai ir kādi parādi un cik tie ir lieli. KredÄ«tbiroji savu peļņu gÅ«s no tā, ka reÄ£istru apkopoto informāciju par konkrÄ"tā iedzÄ«votāja maksātspÄ"ju par naudu pārdos kredÄ«tiestādÄ"m personas kredÄ«tspÄ"jas vÄ"rtÄ"Å¡anai.

Jāuzsver, ka cilvÄ"ka dati kredÄ«tiestādÄ"m tiks nodoti tikai ar viņa piekriÅ¡anu. No kredÄ«tbiroju sistÄ"mas ieguvÄ"ji bÅ«s godprātÄ«gie maksātāji, jo, kā Dienai uzsvÄ"ra Swedbank Privātpersonu finanÅ¡u institÅ«ta vecākā eksperte Evija Kropa, bankām bÅ«s iespÄ"ja izstrādāt individuālus piedāvājumus. Tas nozÄ«mÄ" - jo labāka cilvÄ"ka maksājumu vÄ"sture - neviena kavÄ"juma -, jo izdevÄ«gāki kredÄ«ta nosacÄ«jumi (zemākas procentu likmes, mazāka pirmā iemaksa un tamlÄ«dzÄ«gi). LÄ«dz Å¡im bankām nebija iespÄ"ju izveidot šādus individualizÄ"tus piedāvājumus, jo nebija vienkopus pieejama apkopota reÄ£istru informācija. Kropa arÄ« uzsvÄ"ra, ka bankas vÄ"rtÄ"s visu klienta kredÄ«tvÄ"sturi kontekstā. Proti, pāris dienu nokavÄ"ts telefona rÄ"Ä·ina samaksas termiņš tiks uztverts citādi nekā pāris mÄ"neÅ¡u kavÄ"ts ātrais kredÄ«ts.

Ekonomikas ministrijas (EM) Konkurences, tirdzniecÄ«bas un patÄ"rÄ"tāju tiesÄ«bu nodaļas vecākais referents Intars EglÄ«tis Dienai stāsta, ka komersanti, kas saistÄ«ti ar iedzÄ«votāju maksājumiem (piemÄ"ram, Latvijas gāze, RÄ«gas siltums, banku un nebanku kredÄ«tiestādes, valsts reÄ£istri), informāciju par savu klientu saistÄ«bu izpildi kredÄ«tbirojiem sniegs brÄ«vprātÄ«gi. I. EglÄ«tis uzsver, ka datu iegÅ«Å¡ana un datu pārdoÅ¡ana notiks tikai un vienÄ«gi ar datu Ä«paÅ¡nieka piekriÅ¡anu. IzņÄ"mums ir ļaunprātÄ«gie nemaksātāji, par kuriem datus varÄ"s sniegt bez viņu piekriÅ¡anas. Par ļaunprātÄ«gu nemaksātāju uzskatāms cilvÄ"ks, kurÅ¡ savas parādsaistÄ«bas nav nokārtojis ilgāk par 60 dienām.

Latvijas KredÄ«tņÄ"mÄ"ju asociācijas valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Jānis Ä€boliņš kredÄ«tbiroju izveidi vÄ"rtÄ" piesardzÄ«gā optimismā: "MÄ"s ceram, ka Å¡ajos reÄ£istros neparādÄ«sies tikai negatÄ«vā informācija, bet arÄ« pozitÄ«vā - par godprātÄ«gi nokārtotajām saistÄ«bām. Citādi tā bÅ«s tendencioza informācija. MÅ«s arÄ« uztrauc datu droÅ¡Ä«bas jautājumi, lai informācija nenonāktu nepareizajās rokās."

Visu rakstu par kredÄ«tbiroju izveidi lasiet otrdienas, 30.septembra, avÄ«zes Diena 8. un 9.lappusÄ"!