Prezidenta Bērziņa uzruna ANO: Klimata pārmaiņu draudu novēršanā vēl ir daudz darāmā

MÅ«su iedzÄ«votāju labklājÄ«bai ir jāatrod lÄ«dzsvars un sinerÄ£ija starp konkurÄ"tspÄ"jÄ«gu ekonomikas politiku un tās ietekmi uz klimata pārmaiņām, tā savā uzrunā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Klimata samitā, Å…ujorkā, uzsvÄ"ra Valsts prezidents Andris BÄ"rziņš.

Kā portālu Diena.lv informÄ"ja prezidenta Preses dienestā, BÄ"rziņš savā uzrunā uzsvÄ"ra, ka Latvija piekrÄ«t, ka klimata pārmaiņu draudi ir ļoti reāli un pastāvoÅ¡i, jo vidÄ"jā gaisa temperatÅ«ra 20.gadsimtā Latvijā ir palielinājusies par vienu Celsija grādu. Tāpat Latvija piedzÄ«vo ar klimata pārmaiņām saistÄ«to negatÄ«vo ietekmi, kas ir vÄ"rojama valsts piekrastÄ", un piekrÄ«t mazo salu jaunattÄ«stÄ«bas valstu un citu valstu, kas ir visvairāk neaizsargātas pret klimata pārmaiņām, paustajām bažām.

Tāpat prezidents klātesoÅ¡os informÄ"ja, ka, ievÄ"rojot iespÄ"jamos klimata pārmaiņu riskus, Latvija velta ievÄ"rojamu darbu valsts lÄ«menÄ«, lai sniegtu savu ieguldÄ«jumu globālā redzÄ"juma par zema oglekļa satura un pret klimata pārmaiņām noturÄ«gu nākotni realizÄ"Å¡anā.

"Latvijas kopÄ"jais emisiju apjoms ir mazāks nekā Latvijas nodroÅ¡inātā ogļskābās gāzes piesaiste mežsaimniecÄ«bas nozarÄ". PÄ"dÄ"jo 15 gadu laikā Latvija ir samazinājusi tās siltumnÄ«cefekta gāzu emisijas par gandrÄ«z 60%. Pat dziļas ekonomiskās lejupslÄ«des laikā Latvija sāka Ä«stenot Zaļo investÄ«ciju programmu un lÄ«dzfinansÄ"ja projektus, kuru mÄ"rÄ·is bija samazināt siltumnÄ«cas efekta gāzu emisijas. Å ie pasākumi palÄ«dzÄ"ja mums sasniegt Kioto protokolā noteiktos mÄ"rÄ·us un veicināja mÅ«su ekonomikas atveseļoÅ¡anos. MÄ"s tagad esam atgriezuÅ¡ies iepriekÅ¡Ä"jā lÄ«menÄ«, bÅ«dami starp vadoÅ¡ajām valstÄ«m Eiropas SavienÄ«bā rezultātu ziņā Å¡ajā jomā," sacÄ«ja prezidents, atzÄ«stot, ka Latvija saprot, ka "vÄ"l ir daudz darāmā".

"MÄ"s paÅ¡laik izstrādājam Klimata pārmaiņu seku mazināšanas programmu 2014.-2020.gadam un stratÄ"Ä£iju attÄ«stÄ«bai, kam pamatā ir zema oglekļa saturs, lÄ«dz 2050.gadam. MÄ"s veicinām ieguldÄ«jumus energoefektivitātes pasākumos un tehnoloÄ£iju pārejā no fosilajiem uz atjaunojamiem energoresursiem," uzsvÄ"ra prezidents. "Tāpat mÄ"s ievieÅ¡am "zaļo valsts iepirkuma" sistÄ"mu, lai nodroÅ¡inātu, ka cita starpā tiek ņemti vÄ"rā klimata pārmaiņu apsvÄ"rumi, ja tiek tÄ"rÄ"ta valsts nauda. Bet vissvarÄ«gākais - mÅ«su iedzÄ«votāju labklājÄ«bai mums ir jāatrod lÄ«dzsvars un sinerÄ£ija starp konkurÄ"tspÄ"jÄ«gu ekonomikas politiku un tās ietekmi uz klimata pārmaiņām."

Prezidents arÄ« uzsvÄ"ra, ka atzinÄ«gi vÄ"rtÄ" diskusijas par ANO AttÄ«stÄ«bas programmu pÄ"c 2015.gada, kurās klimata pārmaiņas tiek atzÄ«tas par vienu no galvenajiem jautājumiem.

"Bet pats galvenais, es ar nepacietÄ«bu gaidu efektÄ«vu sadarbÄ«bu ANO VispārÄ"jās konvencijas par klimata pārmaiņām ietvaros un veiksmÄ«gus konferenču rezultātus Limā un ParÄ«zÄ". Es esmu cieÅ¡i pārliecināts, ka klimata pārmaiņu problÄ"mu risināšanai mums ir nepiecieÅ¡ams noslÄ"gt jaunu vienoÅ¡anos lÄ«dz 2015.gada beigām. Turklāt, lai šāda vienoÅ¡anās bÅ«tu izpildāma, tai ir jābÅ«t juridiski saistoÅ¡ai, ilgstoÅ¡ai un piemÄ"rojamai visām vienoÅ¡anās pusÄ"m," piebilda prezidents.