Riekstiņa: Pagaidām tikai vārdi vien - rīcības nav

Militārais konflikts Ukrainā, kā arÄ« Eiropas un Krievijas ekonomisko attiecÄ«bu pasliktināšanās aizvien biežāk liek izskanÄ"t apgalvojumiem, ka Latvijai nepiecieÅ¡ams stiprināt savu enerÄ£Ä"tisko neatkarÄ«bu un ka visām trim Baltijas valstÄ«m vajadzÄ«ga kopÄ«ga energoneatkarÄ«bas veicināšanas stratÄ"Ä£ija. Å os apgalvojumus Dienai un arÄ« citiem medijiem daudzkārt izteikuÅ¡i vairāki ministri un enerÄ£Ä"tikas eksperti, turklāt skaļi vārdi par to, cik aktuāla ir daudzveidÄ«gu energoapgādes resursu nodroÅ¡ināšana, izskan arÄ« politiÄ·u priekÅ¡vÄ"lÄ"Å¡anu solÄ«jumos.

TomÄ"r precÄ«zi izklāstÄ«ta, sabiedrÄ«bai saprotama un lÄ«dz ar to mierinoÅ¡a skaidrojuma, kas reāli kopÅ¡ Ukrainas konflikta sākuma paveikts un kas vÄ"l tiks darÄ«ts Latvijas energoneatkarÄ«bas stiprināšanai, nav. Savukārt iedzÄ«votāju vairākums labi saprot, ka tieÅ¡i energoapgādes sistÄ"mas spÄ"cÄ«gā saistÄ«ba ar Krievijas gāzi sabiedrÄ«bas labklājÄ«bai rada lielāku risku nekā dažu uzņÄ"mumu pilnÄ«gā atkarÄ«ba no Austrumu kaimiņvalsts tirgus.

ĪpaÅ¡i labi lÄ«dz Å¡im nav veicies arÄ« ar vienotu Latvijas, Igaunijas un Lietuvas rÄ«cÄ«bu alternatÄ«vu energoapgādes avotu meklÄ"jumos. Par Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu vienprātÄ«bu Baltijas valstis nespÄ"ja rast jau ilgi pirms Å¡im projektam referendumā «nÄ"» pateica Lietuvas iedzÄ«votāji. Nesen uzmanÄ«bas centrā nonākuÅ¡ajā pÄ"tÄ«jumā, ko pÄ"c Lietuvas Ministru kabineta pasÅ«tÄ«juma Ä«stenoja kaimiņvalsts EnerÄ£Ä"tikas institÅ«ts, norādÄ«ts, ka Visaginas AES - pat ja tā tiktu uzbÅ«vÄ"ta - nebÅ«tu tas spÄ"cÄ«gākais energoneatkarÄ«bas balsts, jo AES saražotās elektroenerÄ£ijas cena bÅ«tu augsta. Nav ar ko lepoties arÄ« Igaunijai un Somijai, jo abas kaimiņvalstis ieslÄ«guÅ¡as ilgā sprieÅ¡anā par to, kā galu galā Ä«stenosies saÅ¡Ä·idrinātās dabasgāzes (LNG) termināļu bÅ«vniecÄ«ba.

Par reālāko soli Baltijas energoneatkarÄ«bas veicināšanas virzienā var uzskatÄ«t Lietuvas ostas pilsÄ"tā KlaipÄ"dā Ä«stenoto LNG termināļa veidoÅ¡anu, jo, vismaz spriežot pÄ"c publiski pieejamās informācijas, projekts virzās uz priekÅ¡u bez nopietnas aizÄ·erÅ¡anās. Savukārt Latvijā jauni energoapgādes risinājumi, kas kaut daļÄ"ji varÄ"tu kliedÄ"t bažas par spÄ"cÄ«go atkarÄ«bu no Krievijas gāzes, sabiedrÄ«bas uzmanÄ«bas lokā nav nonākuÅ¡i. Jāpiebilst arÄ«, ka atjaunÄ«go energoresursu kopÄ"jais patÄ"riņš Latvijā nevis aug, bet rÅ«k, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Var jau bÅ«t, taisnÄ«ba ir tiem enerÄ£Ä"tikas ekspertiem, kas apgalvo - nevajag bÅ«vÄ"t Visaginas AES un nevajag, piemÄ"ram, SkultÄ", bÅ«vÄ"t LNG termināli. Taču tādos nemierÄ«gos laikos, kādos dzÄ«vojam patlaban, nepiecieÅ¡ams vismaz profesionālu ekspertu izstrādāts un valsts amatpersonu akceptÄ"ts Latvijas enerÄ£Ä"tiskās neatkarÄ«bas stiprināšanas plāns, kas tiktu detalizÄ"ti izklāstÄ«ts sabiedrÄ«bai. Lai nenotiktu tā, ka solÄ«jumi atrast gadiem neizveidotās alternatÄ«vas Krievijas gāzei labi noder tikai iedzÄ«votāju balsu zvejoÅ¡anai pirms vÄ"lÄ"Å¡anām, bet tÅ«lÄ«t pÄ"c 4. oktobra atkal iestrÄ"gst diskusijās un iegulst atvilktnÄ"s. Ä¢eopolitiskie riski nezudÄ«s tajā dienā, kad Latvijā tiks ievÄ"lÄ"ta jauna Saeima un partijas bÅ«s - vai arÄ« nebÅ«s - tikuÅ¡as pie kārotajiem deputātu mandātiem.