Zanders: Vieglprātīga attieksme

Ceturtdienas, 11.septembra, Saeimas plenārsÄ"de deva iemeslu turpināt iepriekÅ¡ sākto tÄ"mu par varas (Å¡ajā gadÄ«jumā - likumdevÄ"ja) kritiku. Proti, ka kritikai jābÅ«t konkrÄ"tai, nevis vispārÄ«gi nosodoÅ¡ai. Tātad parlamenta darbakārtÄ«bā bija ļoti svarÄ«gs jautājums - kā vismaz daļai sabiedrÄ«bas kompensÄ"t gaidāmo elektroenerÄ£ijas cenu kāpumu. BÅ«tiska tÄ"ma, par ko politiÄ·i labprāt runātu un lauzÄ«tu galvas - kaut vai tāpÄ"c, lai iepatiktos vÄ"lÄ"tājiem? Tā varÄ"tu bÅ«t. Bet nebija.

Vispirms atļauÅ¡os apgalvot, ka neviens no runātājiem - Jānis Ozoliņš (VienotÄ«ba), Ivars Zariņš, Sergejs Dolgopolovs un Andrejs Elksniņš (visi trÄ«s no Saskaņas) - savu pozÄ«ciju neizklāstÄ«ja tā, lai kāds, ja neskaita viņus paÅ¡us, to saprastu. Vienalga - vai runa bija "par" vai "pret". Jānorāda, ka autors sÄ"di tradicionāli nevis klausās (tas varÄ"tu apgrÅ«tināt uztveri), bet lasa stenogrammu. Piedodiet, neko nesapratu, vien novÄ"rtÄ"ju Dolgopolova asprātÄ«bu. Tātad deputāti neuzskata par vajadzÄ«gu runāt vidusmÄ"ra vÄ"lÄ"tājam saprotami.

Tālāk. Tik bÅ«tisks jautājums vienā mierā tiek virzÄ«ts nesagatavots. Par to netieÅ¡i liecina kaut tas, ka neviens no koalÄ«cijas nekāpa tribÄ«nÄ" likumprojekta pieteicÄ"ju Ozoliņu aizstāvÄ"t, - jāsecina: lai cik samudžināti pausta, Å¡oreiz opozÄ«cijas nostāja bijusi pamatota. Å…emot vÄ"rā, cik ilgu laiku kompensāciju jautājums jau tiek muļļāts, tas ir ļoti slikti. Turklāt - pat ja piedāvātā likumprojekta versija ir slikta, nevienam no deputātiem nav liegts nākt klajā ar savu piedāvājumu. Izskatās, ka nav ko teikt vai nav intereses. AtkārtoÅ¡u - par tik bÅ«tisku jautājumu izteicās (ja neskaita Danas Reiznieces-Ozolas repliku) "veseli" četri deputāti. ApmÄ"ram tikpat, cik par Psihologu likumu.

Visbeidzot - kā nu bez populisma. Lai cik neskaidri formulÄ"ti, Zariņa un Dolgopolova iebildumi bija par paÅ¡u likumprojektu - ka piedāvātais modelis ir kļūdains. Savukārt Elksniņš Ä·Ä"rās pie Latvenergo peļņas apmÄ"ra iztirzāšanas, acÄ«mredzot uzskatot, ka uzņÄ"mumam vispār nav nepiecieÅ¡ama nauda investÄ«cijām un attÄ«stÄ«bai.

RezumÄ"jot: ja jums, cienÄ«jamie lÄ«dzpilsoņi, tuvākajās nedÄ"ļās apzināti vai nejauÅ¡i iznāks saskrieties ar Saeimas deputāta amata kandidātiem, kuri pilnÄ«gi droÅ¡i jums vÄ"lÄ"sies izstāstÄ«t savu debeÅ¡Ä·Ä«go piedāvājumu, pajautājiet, kas notiks ar elektroenerÄ£ijas cenām, kā tās tiks kompensÄ"tas mazturÄ«gajiem un ko par to visu domā konkrÄ"tais personāžs pats. Atruna (ja runa ir par paÅ¡reizÄ"jo deputātu) "Å¡is jautājums jau tiek risināts Saeimā" neder - nekas tur netiek risināts. Neder arÄ« atruna "mÄ"s to risināsim" (ja sarunas biedrs ir no kādas Saeimā nepārstāvÄ"tas partijas). Tas ir pārāk nopietns un politikas darbakārtÄ«bā ilgstoÅ¡i (bija laiks iepazÄ«ties) uzturÄ"ts jautājums, lai kandidāts mÄ"Ä£inātu "izbraukt" cauri, čivinot, ka ievÄ"lÄ"Å¡anas gadÄ«jumā "iepazÄ«sies ar situāciju" un tad gan zinās, kas jādara.