Kolekcionāru pieprasījums rosina investēt mākslā

IeguldÄ«jumu pasaule aptver ne tikai dažādus biržā tirgotus vÄ"rtspapÄ«rus, bet investÄ"t iespÄ"jams arÄ«, piemÄ"ram, mākslas objektos. Var iegādāties gleznu vai kādu vÄ"rtÄ«gu trauku ar domu, ka to vÄ"rtÄ«ba nākotnÄ" palielināsies, bet pieprasÄ«jums pÄ"c tiem bÅ«s no attiecÄ«gās jomas interesentu puses. Tāpat kolekcionāru vai vienkārÅ¡i bagātnieku interese var bÅ«t saistÄ«ta ar pastmarkām, monÄ"tām vai pat dažādiem ļoti kvalitatÄ«viem spirtotajiem dzÄ"rieniem (un daudzām citām lietām), otrdien, 30.septembrÄ«, vÄ"sta laikraksts Dienas Bizness.

Valdot šādam fonam, The Wall Street Journal raksta, ka cilvÄ"kiem bieži vien nav ne mazākās jausmas, ka to Ä«paÅ¡umā ir kādas samÄ"rā vÄ"rtÄ«gas lietas. Esot pietiekami daudz gadÄ«jumu, kad dažādi šādi priekÅ¡meti tiek atdāvināti vai tālāk pārdoti pārāk lÄ"ti. Tāpat šādi priekÅ¡meti tiekot mantoti, lai gan jaunajam Ä«paÅ¡niekam neesot ne jausmas par pÄ"kšņi viņa Ä«paÅ¡umā nonākuÅ¡o vÄ"rtÄ«go lietu. IzplatÄ«ts esot arÄ« tas, ka šādi priekÅ¡meti tiekot nepareizi uzglabāti. Rezultātā krÄ«t to vÄ"rtÄ«ba, un bieži cilvÄ"ki sevi tādā veidā neapzināti pakļauj finansiāliem zaudÄ"jumiem.

Pirmā lieta, ko eksperti iesaka, ir savas vÄ"rtÄ«go priekÅ¡metu kolekcijas apzināšana. Proti, par šādiem priekÅ¡metiem jāapkopo un jāpieraksta visa zināmā informācija, kas sniegs lielāku priekÅ¡statu par to patieso vÄ"rtÄ«bu. Tāpat bÅ«tu jāpadomā par to pareizu, droÅ¡u glabāšanu un arÄ« - apdroÅ¡ināšanu.

Nereti ir vÄ"rts izsvÄ"rt, vai nav nepiecieÅ¡ama papildu palÄ«dzÄ«ba no profesionālu senlietu vai kolekcionÄ"jamo priekÅ¡metu vÄ"rtÄ"tājiem. Viņi parasti apkopo informāciju, cik dārgi vai lÄ"ti lÄ«dzÄ«gi priekÅ¡meti tikuÅ¡i pārdoti vÄ"sturÄ". Šādā gadÄ«jumā jārÄ"Ä·inās ar zināmām izmaksām, lai gan tas var palÄ«dzÄ"t tikt pie skaidrÄ«bas par kādas lietas patieso cenu. Ja attiecÄ«gais priekÅ¡mets ir novÄ"rtÄ"ts un ir sakārtoti visi nepiecieÅ¡amie dokumenti, tad var izlemt, vai vispār, kam un kā Å¡o priekÅ¡metu pārdot. Pieejamā informācija liecina, ka par zemāku cenu, bet bez lielas piepÅ«les attiecÄ«go priekÅ¡metu var pārdot antikvariātam. Var arÄ« mÄ"Ä£ināt kolekcionāriem vai bagātniekiem interesÄ"joÅ¡o priekÅ¡metu pārdot ar kādas izsoles palÄ«dzÄ«bu (arÄ« ar interneta starpniecÄ«bu) vai to glabāt. ArÄ« glabāšanas gadÄ«jumā jārÄ"Ä·inās ar zināmām izmaksām. NepiecieÅ¡ams padomāt par droÅ¡Ä«bas sistÄ"mas (piemÄ"ram, seifa) ierÄ«koÅ¡anu; tāpat jāizvÄ"rtÄ", vai šāda veida ieguldÄ«jumam nekaitÄ"s mitrums, saules gaisma un citi faktori.

Tā kā mākslas darbi ir visai dažādi, cenu kustÄ«bas tendences apkopot visai grÅ«ti ir arÄ« Å¡ajā tirgÅ«. Lai gan ik pa laikam dzirdams par aizvien jauniem cenas rekordiem kādam izsolÄ" nonākuÅ¡am mākslas objektam, ieguldÄ«jumi šādos priekÅ¡metos ne vienmÄ"r nes peļņu - svarÄ«ga ir mode un zināšanas par to, ko gribi iegādāties. 

Visu rakstu lasi laikraksta Dienas Bizness otrdienas, 30.septembra, numurā!