papildināts (8:58) - Bērziņš ASV diskutē par Latvijas Gāzes akciju pārdošanu

Valsts prezidents Andris BÄ"rziņš ASV ticies ar vairāku vadoÅ¡u enerÄ£Ä"tikas uzņÄ"mumu vadÄ«tājiem un runājis par daļu uzņÄ"muma Latvijas Gāze akciju pārdoÅ¡anu, otrdienas rÄ«tā LNT raidÄ«jumā 900 sekundes pastāstÄ«ja Valsts prezidenta preses sekretāre LÄ«ga Krapāne.

Izteiktā ideja bijusi par Latvijas Gāzes akcionāram E. On Ruhrgas International piederošo 47,23% akciju pārdošanu kādai no ASV kompānijām.

Tiesa, nekādas konkrÄ"tas cenas un iespÄ"jamie darÄ«juma nosacÄ«jumi neesot izteikti, pauda Krapāne.

Valsts prezidenta kanceleja portālu Diena.lv informÄ"ja, ka BÄ"rziņš pirmdien, sākot darba vizÄ«ti Amerikas Savienotajās ValstÄ«s (ASV), apmeklÄ"ja HjÅ«stonu (Teksasa), kur tikās ar ASV gāzes ieguves un transportÄ"Å¡anas sektora ievÄ"rojamāko uzņÄ"mumu vadÄ«bu, lai iepazÄ«stinātu ar situāciju Latvijas enerÄ£Ä"tikas sektorā un iespÄ"jām investÄ"t tajā, ņemot vÄ"rā ne tikai mÅ«su valsts, bet arÄ« reÄ£ionālās intereses mazināt energoapgādes piegādes riskus un piesaistÄ«t spÄ"cÄ«gus investorus no alternatÄ«viem reÄ£ioniem.

VizÄ«te HjÅ«stonā aizsākās ar TehnoloÄ£iju centra apskati, kurā tiek izstrādātas, izmÄ"Ä£inātas un ražotas Å¡obrÄ«d pasaulÄ" modernākās tehnoloÄ£ijas slānekļa gāzes un naftas atradņu izpÄ"tei un energoresursu ieguvei. PÄ"c centra apmeklÄ"juma sekoja stundu ilgas apaļā galda diskusijas pirmā daļa, kurā Valsts prezidents iepazÄ«stināja ASV uzņÄ"mÄ"jus ar Å¡Ä« brīža situāciju enerÄ£Ä"tikas sektorā Latvijā un reÄ£ionā. AtzÄ«stot, ka atkarÄ«ba no viena piegādātāja Baltijas reÄ£iona ES dalÄ«bvalstÄ«s Å¡obrÄ«d ir simts procentÄ«ga, Valsts prezidents vÄ"rsa potenciālo investoru uzmanÄ«bu uz Å¡Ä« brīža situāciju, kad uzņÄ"mums Latvijas Gāze ir Ä«paÅ¡nieku pārmaiņu procesā, kā arÄ« joprojām nav atrisināts jautājums par vietu, kur tiks bÅ«vÄ"ts Eiropas Komisijas atbalstÄ«ts reÄ£ionālais saÅ¡Ä·idrinātās gāzes terminālis (LNG).

BÄ"rziņš atzinis, ka Latvijai ir ļoti nozÄ«mÄ«ga reÄ£ionālo projektu attÄ«stÄ«ba un konkrÄ"ti - progress reÄ£ionālā LNG termināļa bÅ«vÄ"Å¡anas izvÄ"lÄ"s vietas ziņā, kur pastāv liels potenciāls sadarbÄ«bai ar ASV saÅ¡Ä·idrinātās gāzes piegādātājiem nākotnÄ". "Latvijai ir virkne priekÅ¡rocÄ«bu termināļa bÅ«vniecÄ«bā - gan pazemes gāzes krātuves iespÄ"jas, gan valsts Ä£eogrāfiskais izvietojums," piebilda Valsts prezidents. 

Vienlaikus viņš uzsvÄ"ris Latvijas gāzes sektora priekÅ¡rocÄ«bas tieÅ¡i uzglabāšanas ziņā, informÄ"jot par Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un tās sniegtajām iespÄ"jām ne tikai Latvijai, bet arÄ« visam reÄ£ionam jau paÅ¡laik. Inčukalna krātuve ziemā pilnÄ«bā nodroÅ¡ina Latvijas iekÅ¡zemes gāzes pieprasÄ«jumu, kā arÄ«, piegādājot gāzi klientiem Baltijas valstÄ«s, Krievijas ziemeļrietumos un Kaļiņingradā. ASV uzņÄ"mÄ"ji sarunā vairākkārt atzina, ka energoapgādes droÅ¡Ä«bas palielināšanai Eiropā ir izÅ¡Ä·iroÅ¡i svarÄ«gi efektÄ«vi izmantot gāzes krātuvju potenciālu, un Latvijai Å¡ajā ziņā ir ļoti labas iespÄ"jas. Tāpat Valsts prezidents atzina, ka nesenie notikumi pie Eiropas SavienÄ«bas (ES) ārÄ"jās robežas ir pierādÄ«juÅ¡i, ka cieÅ¡a saite ar treÅ¡ajām valstÄ«m energoapgādes jomā Eiropu pakļauj lieliem riskiem.

"TieÅ¡i tādÄ"ļ tagad ir Ä«stais laiks aktivizÄ"t visus pieejamos resursus, lai novÄ"rstu nestabilitāti. Mums ir nepiecieÅ¡ami neatkarÄ«gi un spÄ"cÄ«gi investori stabilai ilgtermiņa darbÄ«bai ne tikai Latvijā, bet arÄ« reÄ£ionā," uzsvÄ"ra Valsts prezidents. Viņš uzsvÄ"ra, ka uzņÄ"mums Latvijas Gāze ir ļoti labā ekonomiskā stāvoklÄ«, kas ir bÅ«tisks arguments, lai piesaistÄ«tu tādus investorus, kam ir liela pieredze un ilgtermiņa plāni attiecÄ«bā uz darbÄ«bu Eiropā.

"JÅ«s raugāties pareizā virzienā," vÄ"rtÄ"jot Latvijas izklāstÄ«to pozÄ«ciju, atzina sarunu partneri, vienlaikus piebilstot, ka ASV gāzes ieguves un transportÄ"Å¡anas uzņÄ"mumi jau Å¡obrÄ«d vÄ"rtÄ" reÄ£ionālo sadarbÄ«bas centru izvietoÅ¡anas iespÄ"jas Eiropā, kur Latvijai ir vairākas objektÄ«vas priekÅ¡rocÄ«bas.

Kā nozÄ«mÄ«gs apstāklis Latvijas gāzes tirgus nākotnes attÄ«stÄ«bā, kas bÅ«tiski ietekmÄ"tu arÄ« investoru piesaisti, sarunā tika uzsvÄ"rta gaidāmā gāzes tirgus liberalizācija, ko plānots ieviest ar 2017.gada aprÄ«li un kas realitātÄ" nozÄ«mÄ" pārvades sistÄ"mas operatoru un sadales sistÄ"mas operatoru nodalÄ«Å¡ana. 

PaplaÅ¡inot par Latviju sniegto informāciju, Valsts prezidents uzsvÄ"ra, ka Eiropas energoapgādes droÅ¡Ä«bas izaicinājumu risinājumi bÅ«s prioritāte arÄ« Latvijas prezidentÅ«ras Eiropas PadomÄ" laikā 2015.gada pirmajā pusÄ". 

Diskusijas otrā daļa tika veltÄ«ta zemes dzīļu izpÄ"tes un ieguves iespÄ"jām Latvijā, kuras laikā ASV pārstāvji uzsvÄ"ra, ka valstij, kura patiesi vÄ"las attÄ«stÄ«t resursu ieguves rÅ«pniecÄ«bu, ir jāveido skaidra un caurspÄ«dÄ«ga juridiski regulÄ"joÅ¡a vide, stabila nodokļu sistÄ"ma un operatÄ«va izpÄ"tes atļauju izsniegÅ¡anas kārtÄ«ba. Kaut arÄ« attiecÄ«bā uz Latviju un slānekļa gāzes iespÄ"jamajām atradnes vietām Å¡obrÄ«d faktiski nav veikta visaptveroÅ¡a izpÄ"te, ASV gāzes industrijas pārstāvji uzsvÄ"ra, ka tas nekādā gadÄ«jumā nav jāpieņem kā fakts, ka šādas atradnes nevarÄ"tu bÅ«t. Ä»oti lielā mÄ"rā viss ir atkarÄ«gs no tehnoloÄ£ijām, kuras tiek pielietotas izpÄ"tes procesā un kuru progress ir kalpojis par pamatu arÄ« ASV straujajai ienākÅ¡anai pasaules lielāko gāzes piegādātāju vidÅ«. Pateicoties „slānekļa gāzes revolÅ«cijai”, ASV pÄ"dÄ"jos gados ir kļuvuÅ¡as par lielāko dabasgāzes ražotāju pasaulÄ". Tuvākajos gados ASV plāno attÄ«stÄ«t saÅ¡Ä·idrinātās gāzes eksporta kapacitāti. Jau tuvākajā laikā ASV Kongresā plānots lemt par saÅ¡Ä·idrinātas gāzes eksportu uz Eiropu, informÄ"ja Valsts prezidenta kanceleja. 

HjÅ«stonā Valsts prezidents BÄ"rziņš tikās arÄ« ar vietÄ"jo latvieÅ¡u kopienu, kongresmeni Tedu Po (Ted Poe) un vietÄ"jās varas pārstāvjiem, bet vakarā atgriezās Å…ujorkā, lai jau 23. septembrÄ« piedalÄ«tos ANO Klimata samita atklāšanas sÄ"dÄ"s, pasniegtu Triju Zvaigžņu ordeni bijuÅ¡ajai ASV valsts sekretārei Hilarijai Klintonei, kā arÄ« veiktu citus ASV darba vizÄ«tes plānā ietvertos pasākumus.

ValdÄ«ba Å¡Ä« mÄ"neÅ¡a sākumā nolÄ"ma izteikt piedāvājumu iegādāties uzņÄ"mumam EO.N Ruhrgas piederoÅ¡os 47,23% Latvijas Gāzes/i> akciju, ko uzņÄ"mums plāno pārdot jau kopÅ¡ pagājušā gada.