Latvijas karavīri pret grupējumu Islāma valsts necīnīsies, palīdzēs civiliedzīvotājiem

Latvijas karavÄ«ri netiks iesaistÄ«ti cīņā pret džihādistu grupÄ"jumu Islāma valsts, otrdien Latvijas TelevÄ«zijas raidÄ«jumā RÄ«ta Panorāma teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma (VienotÄ«ba). Viņa uzsvÄ"ra, ka Latvija sniegs humāno palÄ«dzÄ«bu konflikta teritorijā nonākuÅ¡ajiem civiliedzÄ«votājiem. Latvija varÄ"tu palÄ«dzÄ"t ar pārtiku, piemÄ"ram, sÅ«tot konservus, kā arÄ« piedāvājot medikamentus.

Kā ziņots, lai koordinÄ"tu starptautiskās sabiedrÄ«bas rÄ«cÄ«bu cīņai pret džihādistu grupÄ"jumu Islāma valsts, ASV sadarbÄ«bā ar sabiedrotajiem ir izveidojuÅ¡as starptautisku koalÄ«ciju, kurā iesaistÄ«jusies arÄ« Latvija, aÄ£entÅ«rai LETA iepriekÅ¡ pastāstÄ«ja Ä€rlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

"VÄ"rtÄ"jot pÄ"dÄ"jo nedÄ"ļu notikumus Irākā un SÄ«rijā, Latvija uzskata, ka teroristiskais grupÄ"jums rada nopietnus draudus droÅ¡Ä«bai plašākā Tuvo Austrumu reÄ£ionā, kā arÄ« rada apdraudÄ"jumu sabiedrotajiem un partneriem visā pasaulÄ", ieskaitot Latviju," norādÄ«ja Eihenbaums, skaidrojot, ka Islāma valsts darbÄ«ba ir pierādÄ«jusi tās necilvÄ"cÄ«go, noziedzÄ«go un barbarisko dabu, kas ir novedusi pie ievÄ"rojamiem cilvÄ"ku upuriem un traÄ£iskām humānajām sekām visā reÄ£ionā.

"Starptautiskajai koalīcijai sniegt atbalstu gatavību paudušas gandrīz četrdesmit pasaules valstis, tai skaitā Baltijas valstis. Latvijas izsaka visstingrāko atbalstu ASV iniciatīvai par starptautiskās sabiedrības apvienošanu cīņai pret Islāma valsti," piebilda Eihenbaums.

Latvija tÅ«lÄ«tÄ"jam atbalstam gatava sniegt humāno palÄ«dzÄ«bu konflikta teritorijā nonākuÅ¡ajiem civiliedzÄ«votājiem, kā arÄ« ir gatava izskatÄ«t citas palÄ«dzÄ«bas iespÄ"jas.

"Vienlaikus paredzÄ"ts, ka Latvija nodroÅ¡inās nepiecieÅ¡amos nacionālos pasākumus, lai nepieļautu ārvalstu kaujinieku vervÄ"Å¡anu Latvijas teritorijā, Latvijas valstspiederÄ«go nelikumÄ«gu iesaisti bruņotajos konfliktos ārvalstÄ«s, kā arÄ« cita atbalsta sniegÅ¡anu teroristiem," norādÄ«ja Eihenbaums.

Vaicāts, vai ministrijas rÄ«cÄ«bā ir informācija par Latvijas valstspiederÄ«gajiem, kuri karo Islāma valsts pusÄ", Eihenbaums atbildÄ"ja, ka šādas informācijas nav, un norādÄ«ja, ka "jānodroÅ¡ina nacionālie pasākumi, lai to nepieļautu".

Savukārt, komentÄ"jot Islāma valsts paziņojumu, kurā tā mudina savus atbalstÄ«tājus nogalināt to valstu pilsoņus, kas piedalās ASV vadÄ«tajā koalÄ«cijā pret džihādistiem, Eihenbaums atzina, ka ministrija strādā pie konsulārās informācijas atjaunoÅ¡anas par Irāku un SÄ«riju.

PaÅ¡laik Ä€rlietu ministrija stingri iesaka nedoties uz SÄ«riju un aicina ceļotājus, kuri atrodas SÄ«rijā, izceļot no valsts. Tāpat ministrija aicina neapmeklÄ"t Irāku un stingri iesaka jebkurai personai, kura dodas uz ārvalstÄ«m, pirms ceļoÅ¡anas iegādāties dzÄ«vÄ«bas un veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas polisi, kas paredz arÄ« personas repatriāciju slimÄ«bas vai nāves gadÄ«jumā, kā arÄ« reÄ£istrÄ"ties konsulārajā reÄ£istrā.

Jau ziņots, ka Islāma valsts kontrolÄ" plaÅ¡as teritorijas no SÄ«rijas ziemeļiem lÄ«dz Irākas austrumiem un 30. jÅ«nijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". GrupÄ"jums apņÄ"mies panākt, lai "kalifātā" dzÄ«ve noritÄ"tu atbilstoÅ¡i sunnÄ«tu viduslaiku paražām.

Islāma valsts vÄ"l nesen darbojās kā Al Qaeda atzars. TomÄ"r, kad tam SÄ«rijā izvÄ"rsās konflikts ar otru Al Qaeda sabiedroto - grupÄ"jumu Al Nusra, teroristu tÄ«kla vadÄ«ba no Islāma valsts norobežojās un par savu vienÄ«go sabiedroto atzina Al Nusra.