VID plāno veikt kontroli 800 autoservisos

Valsts ieņÄ"mumu dienests (VID) plāno veikt kontroli 800 autoservisos, piektdien Saeimā rÄ«kotajā konferencÄ" par nodokļiem sacÄ«ja VID Ä£enerāldirektore Ināra PÄ"tersone.

IepriekÅ¡ VID aicināja autoservisus brÄ«vprātÄ«gi novÄ"rst pārkāpumus nodokļu aprÄ"Ä·inu jomā un deklarÄ"t gan saimnieciskās darbÄ«bas ieņÄ"mumus, gan darbiniekus, gan darbiniekiem aprÄ"Ä·inātās algas pilnā apmÄ"rā.

Patlaban vÄ"l pilnÄ«bā nav apkopota informācija par periodu, kad autoservisiem bija dota iespÄ"ja sakārtot darbu. TomÄ"r sākotnÄ"jā informācija rāda, ka 182 komersanti ir piereÄ£istrÄ"juÅ¡i dažnedažādus darbÄ«bas veidus un ir radÄ«ti jauni uzņÄ"mumi, kā arÄ« nozarÄ" nodarbināto darba alga augusi par 5,1%, kas uz katru nodarbināto ir 17 eiro, informÄ"ja PÄ"tersone. Å Ä«s izmaiņas panāktas, strādājot ar autoservisu nozares uzņÄ"mumiem tikai caur publisko telpu. Tagad VID Ä·ersies pie kontroles pasākumiem, un plānots kontrolÄ"t aptuveni 800 uzņÄ"mumu.

Papildu kontrolei iecerÄ"tas arÄ« izmaiņas normatÄ«vos, kas stimulÄ"tu nozari sakārtot savu darbu, piemÄ"ram, izmaiņas varÄ"tu bÅ«t attiecÄ«bā uz KASKO un OCTA apdroÅ¡ināšanas kompensāciju saņemÅ¡anu.

Jau zinots, ka VID plāno pieÄ·erties dažādām tautsaimniecÄ«bas nozarÄ"m, kur pastāv pelÄ"kā ekonomika. Pirmā ir autoservisu joma. Tā izraudzÄ«ta, jo VID konstatÄ"ja, ka tieÅ¡i automobiļu apkopes un remonta nozarÄ" ir augsts nodokļu nemaksāšanas riska Ä«patsvars. VID iepriekÅ¡ noteica divu mÄ"neÅ¡u periodu - jÅ«liju un augustu -, kuru laikā attiecÄ«gās nozares uzņÄ"mÄ"jiem bija dota iespÄ"ja paÅ¡iem novÄ"rst pārkāpumus nodokļu aprÄ"Ä·inu jomā un deklarÄ"t gan saimnieciskās darbÄ«bas ieņÄ"mumus, gan darbiniekus, gan darbiniekiem aprÄ"Ä·inātās algas pilnā apmÄ"rā. PretÄ"jā gadÄ«jumā VID solÄ«ja sākt preventÄ«vos un represÄ«vos pasākumus automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu maksātājiem.

Lai kopÄ«gi veicinātu godÄ«gu komercdarbÄ«bas vidi automobiļu apkopes un remonta nozarÄ", procesā iesaistÄ«jusies arÄ« biedrÄ«ba Auto asociācija, ar kuru VID ir noslÄ"gta vienoÅ¡anās par sadarbÄ«bu.

VID sadarbÄ«bā ar biedrÄ«bu Auto asociācija aicinājis iedzÄ«votājus informÄ"t par iespÄ"jamām nelikumÄ«bām autoservisos - nedeklarÄ"tiem saimnieciskās darbÄ«bas ieņÄ"mumiem, par darbiniekiem, ar kuriem nav noslÄ"gts darba lÄ«gums, kuriem tiek tikai daļÄ"ji aprÄ"Ä·inātas algas vai pat maksātas tikai "aplokšņu algas", kā arÄ« par citiem ar saimniecisko darbÄ«bu saistÄ«tiem pārkāpumiem.

VID mÄ"rÄ·is ir panākt, lai nodokļu maksātāji paÅ¡i izvÄ"las savu saimniecisko darbÄ«bu organizÄ"t uz godprātÄ«gas konkurences pamatiem attiecÄ«bā pret citiem savas nozares dalÄ«bniekiem un kļūt par godprātÄ«giem nodokļu maksātājiem, godÄ«giem un atbildÄ«giem darba devÄ"jiem pret saviem nodarbinātajiem un visas valsts iedzÄ«votājiem.