Ar piecu gadu pārejas posmu daļēji atjaunos sākotnējo Kultūrkapitāla fonda finansēšanas sistēmu

Ar piecu gadu pārejas posmu daļÄ"ji atjaunos sākotnÄ"jo Valsts kultÅ«rkapitāla fonda (VKKF) finansÄ"Å¡anas sistÄ"mu.

VKKF finansÄ"juma modelis paredz pakāpenisku VKKF finansÄ"juma pieaugumu lÄ«dz 2020.gadam, ņemot vÄ"rā valsts budžeta iespÄ"jas, ar mÄ"rÄ·i 2020.gadā sasniegt finansÄ"juma apmÄ"ru, ne mazāku kā 3% no attiecÄ«gajam gadam prognozÄ"tajiem ieņÄ"mumiem no alkohola un tabakas akcÄ«zes nodokļa un ne mazāku kā 50% no attiecÄ«gajam gadam prognozÄ"tajiem ieņÄ"mumiem no izložu un azartspÄ"ļu nodokļa valsts budžetā ieskaitāmās daļas.

FinansÄ"juma modeļa pārejas periods sāksies no 2015.gada 1.janvāra.

KultÅ«ras ministrija (KM) atbalsta Å¡o risinājumu, jo tas ļauj plānot VKKF darbÄ«bu ilgtermiņā, vienlaikus 2020.gada 1.janvārÄ« atjaunojot VKKF finansÄ"jumu pilnā apmÄ"rā.

Jautājumu par VKKF nepiecieÅ¡amo finansÄ"jumu 2015.gadam un turpmākajiem gadiem koncepcijas Ä«stenoÅ¡anai izskatÄ«s likumprojekta Par vidÄ"ja termiņa budžeta ietvaru 2015., 2016. un 2017.gadam un likumprojekta Par valsts budžetu 2015.gadam sagatavoÅ¡anas un izskatÄ«Å¡anas procesā kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu priekÅ¡likumiem jaunajām politikas iniciatÄ«vām.

KM bÅ«s jāizstrādā likumprojekts GrozÄ«jumi Valsts kultÅ«rkapitāla fonda likumā un jāiesniedz izskatÄ«Å¡anai Ministru kabinetā iesniegÅ¡anai Saeimā valsts budžeta 2015.gadam likumprojektu paketÄ".

Koncepcijas projektā bija paredzÄ"ti vÄ"l trÄ«s varianti VKKF finansÄ"juma modelim. Viens no tiem bija saglabāt VKKF paÅ¡reizÄ"jo finansÄ"Å¡anas sistÄ"mu un valsts vidÄ"ja termiņa budžeta ietvara likumprojektā paredzÄ"t finansÄ"juma apmÄ"ra pakāpenisku palielinājumu atbilstoÅ¡i valsts budžeta finansiālajām iespÄ"jām. Å is finansÄ"juma modelis, pÄ"c KM domām, neparedz VKKF finansÄ"juma stabilitāti, neatkarÄ«bu un tā pieaugumu.

Cits priekÅ¡likums bijis sekot Igaunijas modelim un atjaunot VKKF sākotnÄ"jo finansÄ"Å¡anas sistÄ"mu, kas bija spÄ"kā lÄ«dz 2004.gadam. Tas paredzÄ"tu izveidot VKKF speciālo budžetu, kuru veidotu atskaitÄ«jumi no alkohola un tabakas akcÄ«zes nodokļa un izložu un azartspÄ"ļu nodokļa. Å Ä« modeļa vājā puse ir tas, ka Latvijā nepastāv prakse veidot speciālos budžetus, izņemot valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas speciālo budžetu.

PÄ"dÄ"jais priekÅ¡likums bija daļÄ"ji atgriezties pie finansÄ"juma modeļa no iezÄ«mÄ"tiem nodokļu ieņÄ"mumiem uzreiz, jau nākamgad paredzot finansÄ"jumu 3% no alkohola un tabakas akcÄ«zes nodokļa un 50% no izložu un azartspÄ"ļu nodokļa. Å is modelis ir Ä«stenots Lietuvā.

Jau ziņots, ka iepriekÅ¡ KM no četriem piedāvātajiem VKKF finansÄ"juma modeļu variantiem kā piemÄ"rotāku izcÄ"lusi priekÅ¡likumu, kas paredzÄ"tu daļÄ"ju atgrieÅ¡anos pie iepriekÅ¡Ä"jā finansÄ"juma modeļa no iezÄ«mÄ"tiem nodokļu ieņÄ"mumiem ar trÄ«s gadu pārejas periodu. Bija paredzÄ"ts, ka 2018.gadā VKKF finansÄ"jumu veidotu 3% no alkohola un tabakas akcÄ«zes nodokļa un 50% no izložu un azartspÄ"ļu nodokļa.

KultÅ«ras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) diskusijā par VKKF darbÄ«bu pagājuÅ¡ajā nedÄ"ļā norādÄ«ja, ka koalÄ«cijā paÅ¡laik ir atbalstÄ«ts princips finansÄ"t VKKF no alkohola un tabakas akcÄ«zes nodokļa un izložu un azartspÄ"ļu nodokļa. TomÄ"r, ņemot vÄ"rā valsts finansiālo situāciju, nolemts pagarināt pārejas periodu, kad uz Å¡o modeli varÄ"s pāriet pilnÄ«bā, iepriekÅ¡ plānoto trÄ«s gadu vietā nosakot piecus gadus.

Kā norādÄ«ja VKKF vadÄ«tājs Edgars VÄ"rpe, finansÄ"jums paredzÄ"ts proporcionāli ieņÄ"mumiem no tabakas un alkohola akcÄ«zes nodokļa, kā arÄ« izložu un azartspÄ"ļu nodokļa. "Å is variants VKKF nedod politisko neatkarÄ«bu, jo visam pāri ir Budžeta likums," norādÄ«ja VÄ"rpe, tomÄ"r atzina, ka atbalsts principam ir pozitÄ«vs.

Jau ziņots, ka valdÄ«bas deklarācijā plānots sagatavot VKKF finansÄ"Å¡anas modeli, kas garantÄ"tu VKKF stabilitāti, neatkarÄ«bu un tā finansÄ"juma pieaugumu. PaÅ¡a VKKF Å¡Ä« gada prioritāte bija atjaunot sākotnÄ"jo finansÄ"juma modeli, veidojot speciālo budžetu, kuru veidotu atskaitÄ«jumi no alkohola un tabakas akcÄ«zes nodokļa un izložu un azartspÄ"ļu nodokļa.

Kā ziņots, KM iesniegusi jauno politikas iniciatÄ«vu par VKKF stratÄ"Ä£ijas Ä«stenoÅ¡anai nepiecieÅ¡amajiem 2 264 000 eiro.