FM: Ierosinājums finansēt veselības aprūpi arī no sociālā budžeta ir drosmīgs, rūpīgi analizējams priekšlikums

Ierosinājums finansÄ"t veselÄ«bas aprÅ«pi arÄ« no sociālā budžeta ir radikāls un drosmÄ«gs, kas prasa rÅ«pÄ«gu izvÄ"rtÄ"jumu un analÄ«zi, uzskata FinanÅ¡u ministrijas (FM) eksperti.

Jau ziņots, ka VeselÄ«bas nozares stratÄ"Ä£iskās padomes sÄ"dÄ" atbalstÄ«ts veselÄ«bas nozares darba grupas piedāvājums no nākamā gada veselÄ«bas aprÅ«pi finansÄ"t no diviem avotiem - valsts budžeta un iedzÄ«votāju veiktajām sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksām. Darba grupas izstrādātais veselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas modelis paredz, ka lielākā daļa finansÄ"juma ir no valsts budžeta un noteikta daļa no sociālajām iemaksām, skaidroja darba grupas vadÄ«tāja Ilze Viņķele (VienotÄ«ba).

PÄ"c viņas teiktā, ja šādu modeli atbalstÄ«tu gan nozare, gan politiÄ·i, jau nākamgad veselÄ«bas aprÅ«pei varÄ"tu novirzÄ«t pusprocentu no sociālajām iemaksām, bet trÄ«s lÄ«dz četru gadu laikā bÅ«tu jāvirzās uz 2,5%-3%. Nākamgad šāda modeļa ievieÅ¡ana veselÄ«bas aprÅ«pes budžetu papildinātu par aptuveni 31 miljonu eiro, bet četru gadu laikā tie bÅ«tu 160 miljoni eiro. CilvÄ"kiem nodokļu slogs nepieaugÅ¡ot, bet augs pakalpojumu kvalitāte.

FM atzinÄ«gi vÄ"rtÄ", ka Viņķeles vadÄ«tā darba grupa aktÄ«vi strādā pie problÄ"mu risināšanas veselÄ«bas nozarÄ". Ir neapÅ¡aubāmi, ka Å¡ajā nozarÄ" ir vajadzÄ«gas strukturālas reformas, strādājot pie ilgtermiņa finansÄ"Å¡anas mehānisma. Patlaban no FM puses bÅ«tu pāragri paust savu vÄ"rtÄ"jumu par izskanÄ"juÅ¡o priekÅ¡likumu, bet skaidrs, ka tas ir radikāls un drosmÄ«gs, kā arÄ« prasa rÅ«pÄ«gu izvÄ"rtÄ"jumu un analÄ«zi, par FM ekspertu nostāju informÄ"ja FM Komunikācijas nodaļas vadÄ«tājs Aleksis Jarockis.

Ierosinājums skar labklājÄ«bas un veselÄ«bas jomas, tāpÄ"c tas bÅ«tu jāskata Latvijas iedzÄ«votāju labklājÄ«bas finansÄ"Å¡anas kontekstā, uzskata FM eksperti.

Savukārt labklājÄ«bas ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienÄ«ba) iebilst pret ierosinājumu novirzÄ«t sociālo iemaksu daļu veselÄ«bas nozarei. Viņaprāt, veselÄ«bas finansÄ"Å¡ana no sociālā budžeta graus stabilu un sakārtotu sistÄ"mu, kas ir paredzÄ"ta citiem mÄ"rÄ·iem. "Protams, ir jārisina samilzušās veselÄ«bas aprÅ«pes problÄ"mas, tomÄ"r, neizvÄ"rtÄ"jot ekonomisko ietekmi un sekas, nevar vienkārÅ¡i iegrābties sociālajā budžetā, kas tikai tagad ir sācis atkopties no krÄ«zes. Tas bÅ«tu kā ar cirvi sist pa pulksteņa mehānismu," teikts ministra paziņojumā medijiem.