Godmanis: Radikāli priekšlikumi par nodokļiem

Latvijas Tenisa savienÄ«bas viceprezidentu, partijas Vienoti Latvijai, Vidzemes saraksta lÄ«deri 12.Saeimas vÄ"lÄ"Å¡anām Ivaru Godmani iztaujā Atis Rozentāls.

No citām partijām dzirdÄ"ti priekÅ¡likumi par Eiropas SavienÄ«bas fondu lÄ«dzekļu pārdali par labu reÄ£ioniem. Kā bÅ«tu jārÄ«kojas?

Ir jārunā ļoti praktiski - kuras ir sfÄ"ras, kur naudu var izmantot reÄ£ioniem. IepriekÅ¡Ä"jā plānoÅ¡anas periodā tuvu pie 209 miljoniem latu bija attÄ«stÄ«bas centru izaugsmei. Å o naudu saņÄ"ma Valsts reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas aÄ£entÅ«ra un lÄ«dz Å¡im tuvu pie 70% naudas izmantoja ielu infrastruktÅ«rai. PārÄ"jā nauda galvenokārt tika kultÅ«ras objektiem. Nākamajos septiņos gados reÄ£ionos vairāk naudas varÄ"tu bÅ«t nevis lielajām Å¡osejām, bet pirmās Å¡Ä·iras ceļiem, tādiem kā Inčukalns-Ropaži. Ja pieliek klāt dažas lielās Å¡osejas, tad visos plānoÅ¡anas reÄ£ionos mums ir 267 miljoni eiro un 822 kilometri jauna ceļu seguma. LÄ«dz Å¡im nebija tieÅ¡a atbalsta reÄ£ionālajai uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bai, tagad Eiropas Komisija prasÄ«s «sajÅ«gt» kopā uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bu un reÄ£ionu attÄ«stÄ«bu. Jāsaprot, ka Eiropas Komisija nekad neļaus pārdalÄ«t lÄ«dzekļus nevis pÄ"c prioritātÄ"m, bet pÄ"c iedzÄ«votāju skaita.

Kā, jūsuprāt, šobrīd būtu jāvirza valsts ekonomika?

KrÄ«zes Latvijā bieži nāk no ārpuses. JÅ«s varat organizÄ"t saimniecÄ«bu, bet iepriekÅ¡Ä"jā krÄ«ze nāca no rietumiem, tagad no austrumiem. Šā gada 1. pusgadā lÄ«dz 1. jÅ«lijam eksporta pieaugums pret 2013. gadu vÄ"l ir 1,6%. Koksnei vÄ"l ir 11% pieaugums, lauksaimniecÄ«bas produkti - piena produkti, medus un olas - vÄ"l bija 19% plusā, bet zivÄ«m jau bija 10% kritums. 2015. gadā inflācija bÅ«s lielāka elektrÄ«bas cenu dÄ"ļ. Jautājums ir, ko darÄ«t. Ir glābÅ¡anas daļa, kā kompensÄ"t zaudÄ"jumus piensaimniekiem, un to vajadzÄ"s kompensÄ"t no valsts budžeta. Otrs ir jautājums par nodokļiem. MÅ«su priekÅ¡likumi ir ļoti radikāli - neaiztiekam mikrouzņÄ"mumu nodokli vispār, un otrs ir likvidÄ"t uzņÄ"mumu ienākuma nodokli reinvestÄ"tajai peļņai, tas bÅ«tu nulle, bet vienlaikus nosakot kapitāla nodokli 20%, kas bÅ«tu Lietuvas lÄ«menÄ«. TreÅ¡ais ir jautājums par pievienotās vÄ"rtÄ«bas nodokli pārtikai. Tas nenozÄ«mÄ"s uzreiz lÄ"tākus pārtikas produktus, bet palielināsies iespÄ"jas pārtikas pārstrādātājiem.

Jums ir arÄ« priekÅ¡likumi veselÄ«bas aprÅ«pÄ".

Ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokli jābÅ«t ļoti uzmanÄ«giem, bet 1% no tā bÅ«tu jānovirza veselÄ«bas aprÅ«pei kā pirmā iemaksa veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanā. MÄ"s Å¡obrÄ«d esam vienÄ«gie, kam nav veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas. Tā dod stabilitāti.