Rīgas dome sirsniņas novākt negrasās

Cīņa par to, vai bija pareizi RÄ«gas nosaukumā esoÅ¡o garumzÄ«mi aizstāt ar sirds simbolu, tik drÄ«z nebeigsies. Kaut gan Valsts valodas centrs (VVC) pieņÄ"mis lÄ"mumu sodÄ«t idejas autoru, uzrakstot administratÄ«vā pārkāpuma protokolu, RÄ«gas domes (RD) Satiksmes departaments to grasās apstrÄ«dÄ"t, pirmdien ziņo Diena.

"Å Ä« nav robežzÄ«me, bet gan vides objekts," aicināta komentÄ"t VVC lÄ"mumu, atbildÄ"ja RD pārstāve Laila Īvāna. Viņa norādÄ«ja, ka neizprot VVC rÄ«cÄ«bu, piemÄ"rojot sodu, jo centra kompetencÄ" neietilpstot jautājumi par vides objektiem. "Tas ir tāpat kā gliemeži, kas ir novietoti pie Okupācijas muzeja, tur ir uzraksti angļu valodā. Tas ir vides objekts, kam nav piemÄ"rojamas tās normas, kas oficiālai ceļa zÄ«mei," klāstÄ«ja Īvāna un piebilst, ka RÄ«gai ir savas oficiālās ceļa zÄ«mes, kas apzÄ«mÄ" apdzÄ«votas vietas robežu: "Tās ir tieÅ¡i tādas paÅ¡as kā citās apdzÄ«votās vietās - melni burti uz balta fona."

VVC sodu piemÄ"roja RD Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildÄ«tājam KriÅ¡jānim Peteram (Saskaņa), kaut gan sirsniņas popularizÄ"Å¡anā lielu iniciatÄ«vu izrādÄ«jis tieÅ¡i RÄ«gas mÄ"rs Nils UÅ¡akovs (SC). Satiksmes departamenta preses sekretāre Ilze DiÅ¡lere norādÄ«ja, ka tieÅ¡i Å¡is departaments ir uzraksta pārveides iniciatÄ«vas autors. VVC konkrÄ"tus uzvārdus un summas atsakās nosaukt, zināms, ka Peteram piespriestais naudas sods bÅ«s robežās no 35 lÄ«dz 140 eiro.

Tajā pašā laikā sirsniņas turpina rotāt RÄ«gas nosaukumu. AtbildÄ«gie ierÄ"dņi tās noņemt negrasās. "Sirsniņas nav noņemtas, jo nekāds lÄ"mums vÄ"l nav pieņemts," strupi atbildÄ"ja DiÅ¡lere un norāda, ka VVC ir uzrakstÄ«jis protokolu, bet lÄ"mumu oficiāli vÄ"l nav pieņÄ"mis. TiklÄ«dz tas tiks izdarÄ«ts, departaments to pārsÅ«dzÄ"s.

ArÄ« VVC pārstāve Laura Velzete-Skudra atzina, ka departamentam ir tiesÄ«bas apstrÄ«dÄ"t centra lÄ"mumu un, par spÄ«ti RD nostājai, viņa uzskata, ka VVC ir taisnÄ«ba: "Å Ä« zÄ«me neatbilst latvieÅ¡u valodas un literatÅ«ras normām, un tas ir Valsts valodas likuma pārkāpums. Runa ir par gramatiskajām formām, un Å¡is simbols nekādā veidā neasociÄ"jas ar garumzÄ«mi."

Savas iebildes publiski izteica arÄ« uzraksta oriÄ£inālās versijas autors mākslinieks Valdis Celms. Viņš Latvijas Radio norādÄ«ja, ka viens no bÅ«tiskiem pilsÄ"tas zÄ«moliem tiek transformÄ"ts degradācijas virzienā. "Tiek ievazāts kičs, tiek ievazāta bezgaumÄ«ba, tiek ievazāta krāsa," viņš sacÄ«ja.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 22.septembra, avÄ«zÄ" Diena!