Ukraiņi ir izvēlējušies Eiropas vērtības

KopÅ¡ septembra sākumā noslÄ"gtā pamiera stāvoklis Ukrainā ir uzlabojies, tomÄ"r spriedze saglabājas, jo neviens nezina, cik Å¡is pamiers bÅ«s stabils un ilgstoÅ¡s. "Pagaidām nav redzams apliecinājums tam, ka Krievijas vadÄ«bas agresÄ«vā politika bÅ«tu iegājusi citā gultnÄ"," atzÄ«st Argita Daudze, Latvijas vÄ"stniece Ukrainā.

PÄ"c viņas domām, Krievija ar savu rÄ«cÄ«bu gan panākusi pretÄ"ju efektu tam, ko varbÅ«t cerÄ"ja sagaidÄ«t. "Ukrainas sabiedrÄ«ba konsolidÄ"jas; cilvÄ"ku noskaņojums ir ļoti patriotisks. Ukraiņi arvien labāk apzinās savas valsts neatkarÄ«bas nozÄ«mi. PaÅ¡iem sava valsts ir milzÄ«ga bagātÄ«ba, un arÄ« mums Latvijā to vajadzÄ"tu apzināties, jo pasaulÄ" ir lielas tautas, kam tādas nav. To var salÄ«dzināt ar skaistu sÄ"tu un dārzu: tas ir tavs, veido, dari!"

VÄ"stniece secina, ka ukraiņi ir apņÄ"mÄ«bas pilni nosargāt savu valsti un pārvarÄ"t visas grÅ«tÄ«bas. Krievijas agresija viņus vÄ"l vairāk pārliecināja, ka jāstiprina saites ar Rietumiem un jātiecas uz iekļauÅ¡anos Eiropas SavienÄ«bā.

Fragments no intervijas:

Krievijā bieži dzirdams viedoklis, ka ukraiņi paÅ¡i vainÄ«gi pie savām problÄ"mām, jo nav tikuÅ¡i galā ar savas valsts attÄ«stÄ«Å¡anu. Ukrainas sociālekonomiskās attÄ«stÄ«bas lÄ«menis joprojām ir diezgan zems; politikā gadiem ilgi bija vÄ"rojama savstarpÄ"jo rÄ"Ä·inu kārtoÅ¡ana, nevis rÅ«pes par valsts interesÄ"m. Protams, tas neattaisno Krievijas agresiju, bet vai Å¡iem pārmetumiem nav zināms pamats?

Manuprāt, Krievijai Å¡ajā ziņā nav pamata kaut ko pārmest citām valstÄ«m. Labāk paskatÄ«ties, kā paÅ¡iem klājas un ar kādām metodÄ"m tiek panākta politiskā vienotÄ«ba. Ukrainas vÄ"sture ir sarežģīta; teiksim, brÄ«vo kazaku periodā veidojās brÄ«vu cilvÄ"ku attieksme pret savu sabiedrÄ«bu. Ja cilvÄ"ks jÅ«tas brÄ«vs, viņam var rasties vÄ"lme, lai citi piemÄ"rotos viņa viedoklim. Zināmā mÄ"rā tā ir viensÄ"tnieku domāšana, un viensÄ"tniekiem parasti nav viegli atrast kopsaucÄ"ju ar citiem. TādÄ"ļ par ukraiņiem var rasties iespaids, ka viņi visu laiku kārto savstarpÄ"jos rÄ"Ä·inus. Katrs ukrainis grib bÅ«t tas varas zižļa turÄ"tājs. LatvieÅ¡iem jau arÄ« ir lÄ«dzÄ«gas iezÄ«mes, piemÄ"ram, Eduards Berklavs savulaik teica: "Daudziem sekste aug ātrāk par smadzenÄ"m."

Ukraiņi ir lepni, emocionāli cilvÄ"ki un kārto attiecÄ«bas, ne vienmÄ"r padomājot par sekām. Daudzi atzÄ«st, ka Ukraina nav pietiekami efektÄ«vi izmantojusi Å¡os vairāk nekā 20 gadus, ko varÄ"ja dzÄ«vot miera apstākļos. Taču es negribÄ"tu piekrist, ka ukraiņi neprot novÄ"rtÄ"t savas valsts nozÄ«mi. Ja kādam Krievijā Å¡Ä·iet, ka ukraiņi netiek galā ar valsts attÄ«stÄ«Å¡anu, tad lÅ«dzu â€" palÄ«dziet kaimiņiem, nevis traucÄ"jat!

Savulaik mÄ"s sasniedzām mÄ"rÄ·us, uz ko tagad tiecas Ukraina, â€" lÄ«dzdalÄ«bu Eiropas SavienÄ«bā un NATO. Vai mÅ«su pieredze var noderÄ"t Ukrainai, kas tomÄ"r ir krietni lielāka un sarežģītāka valsts?

Nedomāju, ka valsts lielums ir pamatā tam, kādu attÄ«stÄ«bas modeli tā izvÄ"lÄ"sies. Eiropas SavienÄ«bā ir ļoti dažāda lieluma valstis, bet attÄ«stÄ«bas modelis ir identisks â€" balstÄ«ts uz demokrātijas, tirgus ekonomikas un likuma varas principiem. Tagad arÄ« Ukraina ir nonākusi pie secinājuma, ka vÄ"las attÄ«stÄ«ties pa Å¡o ceļu. MÅ«su pieredze Å¡ajā ziņā var bÅ«t ļoti noderÄ«ga. ArÄ« mÄ"s bijām spiesti dzÄ«vot padomju režīmā ar visām no tā izrietoÅ¡ajām sekām, tādÄ"ļ pÄ"c neatkarÄ«bas atgÅ«Å¡anas nācās mainÄ«t domāšanu. Ukraiņus interesÄ" arÄ« mÅ«su praktiskā pieredze, piemÄ"ram, uzņÄ"mÄ"ji apzinās, ka viņiem nāksies ieviest Eiropas kvalitātes standartus. MÄ"s jau tam visam esam gājuÅ¡i cauri.

Pie mums netrÅ«kst arÄ« skeptiÄ·u, kas norāda uz Latvijas izraudzÄ«tā ceļa Ä"nas pusÄ"m: simtiem tÅ«kstoÅ¡u aizbraukuÅ¡o, daudzu ekonomikas sektoru nonākÅ¡ana ārvalstu kapitāla kontrolÄ", rÅ«pnÄ«cu un cukurfabriku slÄ"gÅ¡ana utt. Vai to visu novÄ"lam arÄ« ukraiņiem?

Kļūdas, ko mÄ"s esam pieļāvuÅ¡i, ir mÅ«su paÅ¡u atbildÄ«ba; tās netika uzspiestas no Briseles vai Londonas. Var jau izmantot dažādus populistiskus argumentus, bet ukraiņiem ir visas iespÄ"jas mācÄ«ties no mÅ«su kļūdām. Protams, viņiem ir daudz nopietnāka ražoÅ¡anas bāze, ko nāksies modernizÄ"t.

Kādā noskaņojumā vÄ"stniecÄ«bas darbinieki gaida ziemu, jo izskanÄ"juÅ¡as runas, ka Kijeva varÄ"tu palikt bez gāzes un karstā Å«dens?

LatvieÅ¡iem ir tāds teiciens "pārziemot, pārlaist ziemu". Tagad arÄ« ukraiņi ir apņÄ"mÄ«bas pilni "pārziemot". Viņi dzÄ«vos daudz taupÄ«gāk, energoresursus nāksies tÄ"rÄ"t saimnieciskāk. CilvÄ"ki saprot, ka nav citas izejas. Tagad viena no ejošākajām precÄ"m ir Å«dens sildÄ«tāji. Protams, tad uzreiz jādomā, lai nerastos elektrotÄ«kla pārslodze. Mums vÄ"stniecÄ«bā ir iegādāts elektrÄ«bas Ä£enerators. Šādu lÄ"mumu pieņÄ"mām Maidana laikā, kad Kijevā sākās ielu cīņas un nevarÄ"ja zināt, kā viss beigsies. Domāju, ka ziemai esam labi sagatavojuÅ¡ies.

Skaidrs, ka tuvāko gadu laikā nekādi "ziedu laiki" Ukrainā nav gaidāmi, bet cilvÄ"ki to apzinās un gatavi paciesties labākas nākotnes vārdā. Ukraiņiem ir liela apņÄ"mÄ«ba pārvarÄ"t visas grÅ«tÄ«bas. Tas vieÅ¡ cerÄ«bas, ka viņi tiks galā ar smago situāciju.

Visu interviju ar Latvijas vÄ"stnieci Ukrainā Argitu Daudzi lasiet žurnāla Sestdiena 26.septembra numurā!