Bijušajam Latvenergo šefam Miķelsonam būs jāizmaksā pabalsts par atlaišanu

Stājas spÄ"kā RÄ«gas apgabaltiesas spriedums, ar kuru 14.maijā tika apmierināta bijušā AS Latvenergo prezidenta Kārļa MiÄ·elsona prasÄ«ba pret uzņÄ"mumu - Latvenergo MiÄ·elsonam bÅ«s jāizmaksā atlaiÅ¡anas pabalsts 8025 eiro apmÄ"rā.

Kā aÄ£entÅ«ru LETA informÄ"ja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja, 22.septembrÄ« AT Civillietu departaments rÄ«cÄ«bas sÄ"dÄ" izskatÄ«ja Latvenergo pārstāves kasācijas sÅ«dzÄ«bu par apgabaltiesas 14.maija spriedumu MiÄ·elsona prasÄ«bā pret Latvenergo ar treÅ¡o personu Ekonomikas ministriju par atlaiÅ¡anas pabalsta piedziņu.

AT tiesneÅ¡u kolÄ"Ä£ijai neradās Å¡aubas par apelācijas instances tiesas sprieduma tiesiskumu, un tika secināts, ka izskatāmajai lietai nav nozÄ«mes judikatÅ«ras veidoÅ¡anā. LÄ«dz ar to tiesneÅ¡u kolÄ"Ä£ija nolÄ"ma atteikt ierosināt kasācijas tiesvedÄ«bu sakarā ar Latvenergo pārstāves kasācijas sÅ«dzÄ«bu par RÄ«gas apgabaltiesas 14.maija spriedumu.

LÄ"mums nav pārsÅ«dzams. Tādā veidā stājas spÄ"kā RÄ«gas apgabaltiesas 14.maija spriedums.

Kā aÄ£entÅ«rai LETA norādÄ«ja apgabaltiesas preses sekretāre Inta Å aboha, RÄ«gas apgabaltiesa nosprieda piedzÄ«t no Latvenergo par labu prasÄ«tājam atlaiÅ¡anas pabalstu 8025 eiro apmÄ"rā un arÄ« tiesas izdevumus 401,25 eiro apmÄ"rā. Tiesa arÄ« nosprieda piezÄ«t no atbildÄ"tāja par labu valstij valsts nodevu 370,29 eiro apmÄ"rā un ar lietas izskatÄ«Å¡anu saistÄ«tos izdevumus 14,77 eiro apmÄ"rā.

Saskaņā ar 2008.gada novembrÄ« noslÄ"gto darba lÄ«gumu pirmstermiņa uzteikÅ¡anas gadÄ«jumā MiÄ·elsonam bija jāsaņem pabalsts seÅ¡u mÄ"neÅ¡algu apmÄ"rā. Latvenergo pabalstu MiÄ·elsonam tā arÄ« neizmaksāja, tādÄ"ļ viņš to lÅ«dza piedzÄ«t tiesas ceļā. MiÄ·elsons Latvenergo vadÄ«ja no 2000.gada lÄ«dz 2010.gada vasarai. 2010.gada jÅ«nijā Korupcijas novÄ"rÅ¡anas un apkaroÅ¡anas birojs (KNAB) aizturÄ"ja viņu saistÄ«bā ar Latvenergo amatpersonu iespÄ"jamām pretlikumÄ«gām darbÄ«bām. Augustā viņš tika atbrÄ«vots no apcietinājuma pret 50 000 latu (71 144 eiro) droÅ¡Ä«bas naudu.

IepriekÅ¡ LETA ziņoja, ka Ä¢enerālprokuratÅ«ra cÄ"lusi apsÅ«dzÄ«bas piecām iesaistÄ«tajām personām tā dÄ"vÄ"tajā uzņÄ"muma Latvenergo amatpersonu kukuļoÅ¡anas lietā. Å Ä«s personas sauktas pie kriminālatbildÄ«bas par vairāku noziedzÄ«gu nodarÄ«jumu izdarÄ«Å¡anu saistÄ«bā ar "Latvenergo" rÄ«koto RÄ«gas otrās termoelektrocentrāles otrās kārtas rekonstrukcijas iepirkuma konkursu.

TrÄ«s personām apsÅ«dzÄ«ba celta par dienesta pilnvaru pārsniegÅ¡anu mantkārÄ«gā nolÅ«kā un par kukuļņemÅ¡anu lielā apmÄ"rā personu grupā pÄ"c iepriekÅ¡Ä"jas vienoÅ¡anās. Viena persona apsÅ«dzÄ"ta par dienesta pilnvaru pārsniegÅ¡anas mantkārÄ«gā nolÅ«kā atbalstÄ«Å¡anu, kukuļdoÅ¡anu lielā apmÄ"rā un par tirgoÅ¡anos ar ietekmi. Savukārt vÄ"l vienai personai apsÅ«dzÄ«ba celta par tirgoÅ¡anās ar ietekmi atbalstÄ«Å¡anu.

ProkuratÅ«ra apsÅ«dzÄ"to vārdus neatklāj, bet advokāts Egons Rusanovs aÄ£entÅ«rai LETA apstiprināja, ka apsÅ«dzÄ«ba celta viņa klientam, bijuÅ¡ajam Latvenergo prezidentam MiÄ·elsonam. Par ko tieÅ¡i MiÄ·elsons apsÅ«dzÄ"ts, advokāts nevarot atklāt, jo parakstÄ«jies par ziņu neizpauÅ¡anu.

2013.gada 18.jÅ«nijā Ä¢enerālprokuratÅ«ras Krimināltiesiskā departamenta SeviÅ¡Ä·i svarÄ«gu lietu izmeklÄ"Å¡anas nodaļas prokurors izskatÄ«Å¡anai RÄ«gas rajona tiesā nodeva lietu, kas tika izdalÄ«ta no tā dÄ"vÄ"tā Latvenergo kriminālprocesa. IzdalÄ«tajā lietā apsÅ«dzÄ«bas celtas trim personām par kukuļoÅ¡anu saistÄ«bā ar Latvenergo rÄ«koto konkursu "Pļaviņu hidroelektrostacijas hidroagregāta Nr.4, 5, 7 rekonstrukcija". Vienai personai apsÅ«dzÄ«ba celta par kukuļdoÅ¡anu pÄ"c Krimināllikuma (KL) 323.panta 2.daļas, bet divām personām - par kukuļņemÅ¡anu pÄ"c KL 320.panta 3.daļas.

Saskaņā ar celto apsÅ«dzÄ«bu kukuļoÅ¡ana notikusi laika periodā no 2007.gada 1.augusta lÄ«dz 2010.gada 15.jÅ«nijam. Kukulis dots par to, lai AS Latvenergo rÄ«kotajā konkursā "Pļaviņu hidroelektrostacijas hidroagregātu Nr.4, 5, 7 rekonstrukcija - iekārtu iegāde" uzņÄ"muma Alstom Power Sweden AB piedāvājums tiktu atzÄ«ts par izdevÄ«gāko un lai ar Å¡o uzņÄ"mumu tiktu noslÄ"gts valsts pasÅ«tÄ«juma lÄ«gums.

Tāpat kukulis dots par to, lai minÄ"tā lÄ«guma izpildes laikā no Latvenergo amatpersonu puses bÅ«tu labvÄ"lÄ«ga attieksme pret darbu izpildÄ«tāju un lai tiktu pieņemti Å¡im uzņÄ"mumam labvÄ"lÄ«gi lÄ"mumi. KopÄ"jais kukuļa apmÄ"rs bijis 627 100 eiro jeb 440 728 lati, liecina apsÅ«dzÄ«ba. Å ajā lietā uz apsÅ«dzÄ"to sola sÄ"dās kādreizÄ"jais Latvenergo viceprezidents Aigars Meļko, uzņÄ"muma ražoÅ¡anas tehniskais direktors Gunārs Cvetkovs un biznesa konsultants Andrejs Livanovičs.

KNAB arÄ« lÄ«dz ar lietas nodoÅ¡anu prokuratÅ«rai atklāja lÄ«dz Å¡im publiski nezināmās kukuļu summas, proti, kopumā kukuļos nodoti apmÄ"ram astoņi miljoni eiro (5,6 miljoni latu), bet vÄ"l aptuveni 11 miljoni eiro (7,7 miljoni latu) netika nodoti, jo KNAB vairākas personas aizturÄ"ja.