papildināts (18:03) - Rīgā ar atklātu liesmu deg privātmāja Kartupeļu ielā; slēgta satiksme

Å onedÄ"ļ notika pirmās Latvijas TirdzniecÄ«bas un rÅ«pniecÄ«bas kameras (LTRK) debates ar politiskajām partijām. Pirmā tÄ"ma: nodokļu politika un finanÅ¡u pieejamÄ«ba uzņÄ"mÄ"jiem.

Jāsaka, ka pilnÄ«gas aplamÄ«bas partiju deleÄ£Ä"tie kungi nesarunāja, "ciparus" zināja pietiekošā apmÄ"rā. Likās gan dÄ«vaini, ka tikai vienai, divām no visām partijām bija skaidrs, kas bÅ«tu to kandidāts finanÅ¡u ministra postenim. AcÄ«mredzot, partiju iekÅ¡ienÄ" ir vienoÅ¡anās, ka kungs X runā par finanÅ¡u un ekonomikas tÄ"mām, Y - par sociālo "bloku" vispār utt. Garais rezervistu soliņš praksÄ".

Ja paliekam žanrā, ka atzÄ«mÄ"ts tiek nevis saprātÄ«gais, bet, teiksim tā, mulsinoÅ¡ais diskusijas dalÄ«bnieku izteikumos, subjektÄ«vi atzÄ«mÄ"jamas vairākas "epizodes".

Aizkustinājuma asaras sariesās, dzirdot kā Latvijas Krievu savienÄ«bas pārstāvis Miroslavs Mitrofanovs atzÄ«stot, ka viņa sapnis bÅ«tu, ja visas trÄ«s Baltijas valstis veidotu vienotu fiskālo politiku. Kas to bÅ«tu domājis, ka Ždanokas cīņu biedri ir tādi Baltijas vienotÄ«bas piekritÄ"ji...

Ä»oti patika Latvijas ReÄ£ionu apvienÄ«bas pārstāvja Daiņa Liepiņa banku darbÄ«bas analÄ«ze. Kā pierādÄ«jumu tam, ka bankām Latvijā ir "neizmÄ"rojama vara", Liepiņa kungs saÅ¡utumā atgādināja, ka "bankas izvÄ"las, ar kādu uzņÄ"mumu sadarboties, ar kādu - nÄ"". NÄ", nu patiešām! Ar kādām tiesÄ«bām?! KredÄ«ti jādod visiem.

Savukārt Nacionālo apvienÄ«bu pārstāvoÅ¡ais Imants Parādnieks vairākkārtÄ«gi uzsvÄ"ra, ka nopietni Ä"nu ekonomiku Latvijā var apkarot, tikai piesaistot ārvalstu speciālistus, paÅ¡u spÄ"kiem galā netiksim. Vai Latvijas patriotiskākā spÄ"ka vienam no lÄ«deriem piestāv šāda neticÄ«ba latvju nācijas nesagraujamam tikumam?

Ä€rkārtÄ«gi spožu priekÅ¡likumu izteica Vienoti Latvijai deleÄ£Ä"tais Aigars KalvÄ«tis. Viņaprāt, Citadeles banku nevajag pārdot ārzemniekiem - Latvijas valsts uzņÄ"mumiem Latvenergo, Latvijas dzelzceļam u.c. esot "jāsametas" kopā un par kādiem 100 miljoniem tā banka jānopÄ"rk. Protams! MinÄ"tajiem uzņÄ"mumiem tieÅ¡i ir lieki pārdesmit miljoni, kuri nav nepiecieÅ¡ami paÅ¡u uzņÄ"mumu attÄ«stÄ«Å¡anai.

Ja beidz ironizÄ"t, diskusija labi parādÄ«ja priekÅ¡vÄ"lÄ"Å¡anu specifisko gaisotni, kad visnotaļ pragmātiski ļaudis apzinÄ«gi cenÅ¡as iztikt bez populisma, tomÄ"r kāja paslÄ«d gandrÄ«z visiem. Ko padarÄ«si - tāds žanrs.