Vinķele: Ja izdosies, valstī tiks radīta veselības apdrošināšana

LÄ«dz ar sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksu daļas novirzÄ«Å¡anu veselÄ«bas aprÅ«pei valstÄ« tiktu radÄ«ta veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"ma, ceturtdien pÄ"c VeselÄ«bas nozares stratÄ"Ä£iskās padomes sÄ"des žurnālistiem skaidroja veselÄ«bas nozares darba grupas vadÄ«tāja Ilze Viņķele (VienotÄ«ba).

Tas nozÄ«mÄ"tu, ka sociālo iemaksu veicÄ"ju veselÄ«ba tiktu automātiski apdroÅ¡ināta - visiem vienādā apjomā neatkarÄ«gi no veikto iemaksu lieluma, teica Viņķele. Patlaban valstÄ« Å¡Ä«s iemaksas veic nepilni 800 000 iedzÄ«votāju.

Tiek plānots, ka veselÄ«bas apdroÅ¡ināšana segtu atseviÅ¡Ä·us sekundārās ambulatorās veselÄ«bas aprÅ«pes pakalpojumus, piemÄ"ram, uzturÄ"Å¡anos dienas stacionārā, speciālistu izmeklÄ"jumus un, iespÄ"jams, arÄ« medikamentu iegādi.

Vienlaikus, tāpat kā lÄ«dz Å¡im, liela daļa pakalpojumu - visiem iedzÄ«votājiem vienādi - tiktu finansÄ"ta no valsts pamatbudžeta, tostarp neatliekamā palÄ«dzÄ«ba, primārā veselÄ«bas aprÅ«pe un ārstÄ"Å¡anās slimnÄ«cā.

Tie cilvÄ"ki, kuriem nav jāveic sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksas, ir pensionāri, studÄ"joÅ¡i jaunieÅ¡i, bÄ"rni un vÄ"l vairākas iedzÄ«votāju grupas, piemÄ"ram, bezdarbnieki. Å o cilvÄ"ku veselÄ«bu iepriekÅ¡minÄ"tajā apjomā apdroÅ¡inātu valsts un tas tiktu darÄ«ts par naudu, kas atbrÄ«votos esoÅ¡ajā veselÄ«bas nozares budžetā, tajā ienākot sociālās apdroÅ¡ināšanas naudai, skaidroja Viņķele.

Viņa arÄ« uzsvÄ"ra, ka uz šādu veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mu gadÄ«jumā, ja tā gÅ«s atbalstu, varÄ"tu pāriet četru gadu laikā. TādÄ"jādi iedzÄ«votājiem, arÄ« tiem, kuri nestrādā un arÄ« nemeklÄ" darbu, lÄ«dz ar to neveic sociālās iemaksas, tiktu dots laiks sagatavoties jaunajai kārtÄ«bai.

"Es neesmu piekritÄ"ja pieejai, ka Å¡ajā Latvijas sociāli ekonomiskajā un vispār attÄ«stÄ«bas brÄ«dÄ« mums bÅ«tu jāatgrūž cilvÄ"ki no iespÄ"jas saņemt veselÄ«bas aprÅ«pes pakalpojumus. Beigu beigās tas sabiedrÄ«bai izmaksā dārgāk. CilvÄ"kiem ir jādod pārejas laiks, lai viņi var pielāgoties jaunajai sistÄ"mai, - nevis mÄ"s pasakām, ka no nākamā gada noteiktas iedzÄ«votāju grupas vienkārÅ¡i nesaņems noteiktus veselÄ«bas aprÅ«pes pakalpojumus," teica Viņķele.

Viņa arÄ« uzsvÄ"ra, ka jaunā veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"ma nekādā veidā nesamazinātu ne pabalstu, ne pensiju lielumu. "SistÄ"ma netiks veidota uz sociālās apdroÅ¡ināšanas pakalpojumu rÄ"Ä·ina," viņa apgalvoja. Tāpat tā neradÄ«tu iedzÄ«votājiem papildu nodokļu slogu. TomÄ"r vairāk par 3% no sociālās apdroÅ¡ināšanas budžeta veselÄ«bai pagaidām gan nebÅ«tu vÄ"lams atvÄ"lÄ"t, viņa norādÄ«ja.

Tika arÄ« akcentÄ"ts, ka veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"ma darbotos pÄ"c solidaritātes principa - veselais maksā par slimo.

Plānots, ka jaunā sistÄ"ma tiktu ieviesta pakāpeniski, sākot no 2015.gada, kad veselÄ«bas nozarei tiktu novirzÄ«ti 0,5% no sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksām. Lai izdarÄ«tu nākamgad plānoto, atseviÅ¡Ä·s likums nav nepiecieÅ¡ams, bet jābÅ«t vismaz valdÄ«bā un, vÄ"lams, Saeimā apstiprinātai koncepcijai, teica Viņķele. Jaunajam finansÄ"Å¡anas likumam bÅ«tu jābÅ«t gatavam uz 2016.gada budžeta sagatavoÅ¡anas laiku.

Ar iepriekÅ¡minÄ"to veselÄ«bas nozares darba grupa ir nākusi klajā pÄ"c četru nedÄ"ļu darba. DetalizÄ"tāku sistÄ"mas kārtÄ«bu tā sola izstrādāt, ja idejai tiks saņemts atbalsts.

Viņķele žurnālistiem skaidroja, ka šāds priekÅ¡likums ir realizÄ"jams, jo sociālās apdroÅ¡ināšanas budžets ir sekmÄ«gi stabilizÄ"ts. Pirmkārt, to esot veicinājusi ekonomiskās situācijas uzlaboÅ¡anās valstÄ« un sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksu veicÄ"ju skaita palielināšanās. Otrkārt, augļus sākusi nest pensionÄ"Å¡anās vecuma paaugstināšana, kā arÄ« sociālā budžeta bilanci pozitÄ«vi ietekmÄ"juÅ¡as piemaksu par darba stāžu pārcelÅ¡ana no sociālā budžeta uz LabklājÄ«bas ministrijas pamatbudžetu.

Kā ziņots, ceturtdien VeselÄ«bas nozares stratÄ"Ä£iskās padomes sÄ"dÄ" atbalstÄ«ts veselÄ«bas nozares darba grupas piedāvājums no nākamā gada veselÄ«bas aprÅ«pi finansÄ"t no diviem avotiem - valsts budžeta un iedzÄ«votāju veiktajām sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksām.