Zanders: Mazliet nopietnības, lūdzu

PriekÅ¡vÄ"lÄ"Å¡anu debatÄ"s var novÄ"rot, ka ir tÄ"mas, par kurām politiÄ·i ir puslÄ«dz gatavojuÅ¡ies. PiemÄ"ram, strÄ«dos, vai un kā jāpazemina PVN pārtikas produktiem, netrÅ«kst vÄ"lmes visiem iespÄ"jamiem lÄ«dzekļiem iepatikties vÄ"lÄ"tājiem, tomÄ"r vismaz strÄ«dnieki, ja tā var teikt, runā vienā valodā. Kāds norāda uz piedāvātās idejas vājajām pusÄ"m, kāds steidzÄ«gi precizÄ" ideju un apgalvo, ka patiesÄ«bā «mÄ"s jau tā arÄ« domājām», tomÄ"r ir sajÅ«ta, ka, beidzoties kampaņu retorikai, principā dažādās partijas var par kaut ko vienoties.

Sliktāk ir ar tādu ne mazāk svarÄ«gu tÄ"mu kā Eiropas SavienÄ«bas (ES) un Krievijas savstarpÄ"jo sankciju karÅ¡. Te nu saskarsmes punktu nav. Pārmetumi koalÄ«cijai dalās divās grupās. Pirmā: Latvija varÄ"ja uzvesties klusāk. Labi. Tikai domāju: arÄ« Å¡o pretenziju paudÄ"ji nenoliegs, ka pat tad, ja mÄ"s censtos palikt neitrāli, Krievijas sankcijas dabÅ«tu «uz galvas» vienalga, jo tās ir pret ES un Latvija ir ES dalÄ«bvalsts. Otrā: Krievijas spertajiem pretsoļiem vajadzÄ"ja sākt gatavoties laikus un saturÄ«gāk. Var piekrist, bet, kā mÄ"dz teikt, - ja tu saki A, tad pasaki arÄ« B. Citiem vārdiem sakot, ja neskaita straujāku rÄ«cÄ«bu, ko koalÄ«cijas oponenti darÄ«tu saturiski citādi? AtvÄ"lÄ"t lielākus budžeta lÄ«dzekļus Krievijas sankciju skartajiem ekonomikas sektoriem? Lai tā bÅ«tu, bet tad arÄ« jāpasaka, kam tos atņemot. VirzÄ«t kādus likumprojektus ātrāk Saeimā? Ä»oti iespÄ"jams, bet tad zināma atbildÄ«ba jāuzņemas paÅ¡ai parlamentārajai opozÄ«cijai, jo tā ir pietiekami pārstāvÄ"ta Saeimas profila komisijās un arÄ« prezidijā, lai pasteidzinātu. IzkaulÄ"t lielāku atbalstu no Briseles? Tiešām noderÄ"tu, bet mÄ"s taču labi zinām, ka neesam tur tie ietekmÄ«gākie, toties gribÄ"tāju ir daudz. Var piekrist, ka koalÄ«cija kaut kā pārāk relaksÄ"ti raugās uz iespÄ"ju, ka Krievija var sākt vÄ"l aktÄ«vāk izmantot energoresursu piegāžu un tranzÄ«ta plÅ«smu ieroci. Bet ko konkrÄ"ti jÅ«s (opozÄ«cija) darÄ«tu citādi? Å is jautājums nav pārmetums, tā pamatā ir neviltota interese. VarbÅ«t ir vairāk jārunā ar citiem baltieÅ¡iem, norādot, ka enerÄ£Ä"tikas projektu jomā var aktÄ«vi vilkt katrs deÄ·i uz savu pusi (tas padodas gan mums, gan igauņiem un leiÅ¡iem...) mierÄ«gākos laikos, bet ne paÅ¡reizÄ"jā situācijā. Tad tā arÄ« sakām: attiecÄ«go nozaru ministrijas resursi jākoncentrÄ" Å¡ajā virzienā. VarbÅ«t jāskatās, ko mainÄ«t lÄ«dzÅ¡inÄ"jos stratÄ"Ä£isko rezervju veidoÅ¡anas apjomos un modelÄ«. VarbÅ«t kopÄ«gi jāpierāda Briselei, ka paldies, protams, par enerÄ£Ä"tikas infrastruktÅ«rai atvÄ"lÄ"tajiem fondiem jaunajā plānoÅ¡anas periodā, bet mums svilst, un varbÅ«t procesus var paātrināt. Neesmu speciālists, tikai minu.

Ja mums ir saskaitāmie - Krievijas sankciju tÄ"ma nekur nepazudÄ«s, plus tā bÅ«s jārisina koalÄ«cijai ar vienalga kādu sastāvu -, tad nav jÄ"gas par tik bÅ«tiskiem jautājumiem pat ne strÄ«dÄ"ties aci pret aci, bet ar viens otram pagrieztām mugurām. SkanÄ"s mazliet ciniski, bet ir tÄ"mas, par kurām var turpināt plosÄ«ties ierastajā «tu muļķis, pats muļķis» žanrā, bet ne par attiecÄ«bām ar Krieviju.