Augulis: Tēva dienu sabiedrībai jāuztver vienlīdz svarīgi kā Mātes dienu

TÄ"va dienu sabiedrÄ«bai bÅ«tu jāuztver vienlÄ«dz svarÄ«gi kā Mātes dienu, jo Latvijā ir ļoti daudz mÄ«loÅ¡u un gādÄ«gu tÄ"vu, kuri ikdienā sniedz saviem bÄ"rniem nenovÄ"rtÄ"jamu atbalstu, uzsver labklājÄ«bas ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienÄ«ba).

Jau sesto gadu pÄ"c kārtas otrajā septembra svÄ"tdienā, 14.septembrÄ«, Latvijā atzÄ«mÄ"s TÄ"va dienu, tādÄ"jādi godinot tÄ"va lomu Ä£imenÄ" un sabiedrÄ«bā. "Å Ä« diena lÄ«dzÄ«gi kā Mātes diena jau pamazām iesakņojusies Ä£imenÄ"s kā bÅ«tiska tradÄ«cija," pārliecināts labklājÄ«bas ministrs.

"Aicinu ikvienam Ä«paÅ¡i svinÄ"t Å¡o dienu, novÄ"rtÄ"jot tÄ"va rÅ«pes par bÄ"rniem, jo viņi to ir godam nopelnÄ«juÅ¡i! Esmu gandarÄ«ts, ka aizvien vairāk uzsveram tÄ"vu lomu un nozÄ«mi Ä£imenÄ". BÅ«tiski, lai Å¡o dienu sabiedrÄ«bā turpmāk uztvertu vienlÄ«dz svarÄ«gi kā Mātes diena, jo Latvijā ir ļoti daudz mÄ«loÅ¡u un gādÄ«gu tÄ"vu, kuri ikdienā sniedz saviem bÄ"rniem nenovÄ"rtÄ"jamu atbalstu. TāpÄ"c arÄ« tÄ"vi ir pelnÄ«juÅ¡i pateicÄ«bu, atzinÄ«gus vārdus un Ä«paÅ¡u dienu, kurā viņus godina visa Ä£imene un sabiedrÄ«ba kopumā," uzsver U.Augulis.

TÄ"va dienas mÄ"rÄ·is ir popularizÄ"t ideju, ka vÄ«rietim kā tÄ"vam ir jābÅ«t gandarÄ«tam un lepnam par savu Ä£imeni un bÄ"rniem. Vienlaikus tÄ"viem svarÄ«gi ir saņemt pateicÄ«bu par Ä£imenei veltÄ«tajām nesavtÄ«gajām rÅ«pÄ"m. Tāpat svarÄ«gi ir sabiedrÄ«bā veicināt diskusiju par vÄ«rieÅ¡a lomu Ä£imenÄ", piemÄ"ram, uzsverot nepiecieÅ¡amÄ«bu darba devÄ"jam sniegt atbalstu arÄ« tÄ"viem, radot iespÄ"ju saskaņot darba un Ä£imenes dzÄ«vi, lai varÄ"tu veltÄ«t vairāk laika bÄ"rniem.

Tāpat nepiecieÅ¡ams lauzt stereotipus par atÅ¡Ä·irÄ«go sievieÅ¡u un vÄ«rieÅ¡u lomu Ä£imenÄ", pienākumu sadali un dalÄ«bu bÄ"rnu audzināšanā. AtzÄ«mÄ"jot TÄ"va dienu, svarÄ«gi ir vÄ"rst uzmanÄ«bu arÄ« uz tÄ"va pienākumiem un atbildÄ«bu, kas saistÄ«ta ar bÄ"rna ienākÅ¡anu Ä£imenÄ" un kļūšanu par vecāku.

Valsts, piedzimstot bÄ"rnam, sniedz atbalstu arÄ« tÄ"viem. Lai jaunais tÄ"vs varÄ"tu iesaistÄ«ties sava jaundzimušā bÄ"rna aprÅ«pÄ", viņam ir iespÄ"ja lÄ«dz jaundzimušā divu mÄ"neÅ¡u vecumam izmantot 10 dienu ilgu paternitātes atvaļinājumu, saņemot par Å¡o laiku paternitātes pabalstu. Tāpat tÄ"vi var doties arÄ« bÄ"rna kopÅ¡anas atvaļinājumā un saņemt vecāku pabalstu.

Valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas aÄ£entÅ«ras dati liecina, ka palielinās paternitātes pabalsta saņÄ"mÄ"ju skaits. ĪpaÅ¡i pabalstu skaits pieauga 2012.un 2013.gadā, kad tÄ"vi arvien vairāk izmantoja savas tiesÄ«bas un pieteicās pabalstam. 2013.gadā iespÄ"ju saņemt paternitātes pabalstu izmantojuÅ¡i 43% tÄ"vu. 

Savukārt vecāku pabalstu pÄ"rn lielākoties saņÄ"ma mātes - 93%. ArÄ« šā gada sākumā vecāku pabalstu saņÄ"muÅ¡o vÄ«rieÅ¡u un sievieÅ¡u Ä«patsvars nav mainÄ«jies - to saņÄ"muÅ¡i 7% vÄ«rieÅ¡u un 93% sievieÅ¡u. 

Iemesli tam, ka samÄ"rā neliels tÄ"vu skaits izmanto iespÄ"ju saņemt vecāku pabalstu, ir dažādi - balstÄ«ti uz sabiedrÄ«bā pastāvoÅ¡iem stereotipiem par vÄ«rieti kā naudas pelnÄ«tāju un sievieti kā bÄ"rnu audzinātāju. Tāpat iemesli ir arÄ« praktiski, piemÄ"ram, finansiāli aspekti - ja vÄ«rietis izmanto vecāku pabalstu un dodas bÄ"rna kopÅ¡anas atvaļinājumā, Ä£imenei var samazināties ienākumi. TāpÄ"c jāņem vÄ"rā vÄ«rieÅ¡u prasmes un motivācija, kā arÄ« mātes ieinteresÄ"tÄ«ba bÄ"rna aprÅ«pÄ" un mājas darbu veikÅ¡anā vairāk iesaistÄ«t arÄ« bÄ"rna tÄ"vu.

IespÄ"jams, izmaiņas, kas stāsies spÄ"kā šā gada 1.oktobrÄ«, attiecÄ«bā uz vecāku pabalsta saņemÅ¡anas nosacÄ«jumiem lÄ«dzsvaros arÄ« vÄ«rieÅ¡u un sievieÅ¡u proporciju starp pabalstu saņÄ"mÄ"jiem, vairāk motivÄ"jot vÄ«rieÅ¡us izmantot iespÄ"ju saņemt vecāku pabalstu. Jaunais regulÄ"jums paredz vairākas izvÄ"les iespÄ"jas vecākiem. 

Vecākiem ir svarÄ«gi zināt, ka bÄ"rna māte un tÄ"vs vecāka pabalsta saņemÅ¡anu var kombinÄ"t. Gan Å¡obrÄ«d, gan arÄ« turpmāk spÄ"kā esoÅ¡ais regulÄ"jums paredz, ka minÄ"to pabalstu vecāki var saņemt pārmaiņus, piemÄ"ram, par pusi no laika pabalstu saņem māte, bet par otru pusi  - tÄ"vs.Â