Bērziņš Tallinā pateicas Obamam par ASV militāro klātbūtni Baltijā

Latvijas prezidenta Andra BÄ"rziņa paziņojums triju Baltijas valstu prezidentu tikÅ¡anās laikā ar ASV prezidentu Baraku Obamu Tallinā:

Paldies Jums, prezident Ilvesa kungs, par sirsnīgo uzņemšanu! Prezident Obamas kungs, esat laipni sveicināts Baltijas valstīs! 

Å odienas tikÅ¡anās ir Baltijas valstu un ASV stratÄ"Ä£iskās partnerÄ«bas apliecinājums. PÄ"rn mÄ"s tikāmies Baltajā namā. Šādas tikÅ¡anās bÅ«tu jāturpina ne retāk kā reizi gadā. 

MÅ«su attiecÄ«bu pamatā ir sadarbÄ«ba droÅ¡Ä«bas jomā, kas ir balstÄ«ta kopÄ«gās vÄ"rtÄ«bās. Es pateicos ASV prezidentam Obamam par ASV vadoÅ¡o lomu. JÅ«su atbalsts - Eiropas valstu droÅ¡Ä«bas iniciatÄ«va - ir ļoti nozÄ«mÄ«gs mÅ«su reÄ£iona droÅ¡Ä«bai. Es esmu pārliecināts, ka ASV Kongress pieņems Å¡o likumprojektu bez kavÄ"Å¡anās. Pateicos ASV par militāru klātbÅ«tni Baltijas reÄ£ionā. MÄ"s uzņemsim ASV karaspÄ"ku un bruņojumu Latvijā tik ilgi, cik tas bÅ«s nepiecieÅ¡ams. 

MÄ"s atbalstām ASV centienus, konsolidÄ"jot striktu starptautisko nostāju pret Krievijas iebrukumu Ukrainā. Mums ir jāsaprot, ka turpmākas agresijas apturÄ"Å¡anai visbÅ«tiskākā ir solidaritāte un vienbalsÄ«ba. 

MÄ"s apspriedām NATO samitu Velsā. Samits Velsā dos skaidru vÄ"stÄ«jumu par kolektÄ«vās droÅ¡Ä«bas stiprināšanu. MÄ"s veiksim konkrÄ"tus pasākumus, lai nodroÅ¡inātu karaspÄ"ka klātbÅ«tni, infrastruktÅ«ru un vadÄ«bas struktÅ«ru Baltijas reÄ£ionā.

Transatlantiskās attiecÄ«bas un ASV klātbÅ«tne Eiropā ir izÅ¡Ä·iroÅ¡as eiroatlantiskajai droÅ¡Ä«bai. ArÄ« Eiropai ir jāiegulda vairāk lÄ«dzekļu aizsardzÄ«bā. Latvija palielinās aizsardzÄ«bas budžetu lÄ«dz 2% no IKP lÄ«dz 2020.gadam. Å ai sakarā Latvijas Saeima pieņÄ"ma speciālu likumu.

Atbildot informācijas kara izaicinājumiem, Latvijā tiek veidots NATO IzcilÄ«bas centrs stratÄ"Ä£iskās komunikācijas jautājumos.

Samita laikā mÄ"s apspriedÄ«sim, ko NATO dalÄ«bvalstis var darÄ«t kopā, lai izskaustu vislielāko terorisma avotu Tuvajos Austrumos - Islāma valsts kaujinieciskos cÄ«nÄ«tājus.

KopÄ«giem spÄ"kiem mÄ"s virzāmies uz priekÅ¡u Baltijas - ASV kiberdroÅ¡Ä«bas partnerÄ«bas jautājumā, kuru mÄ"s uzsākām pÄ"rn VaÅ¡ingtonā.

MÄ"s vÄ"lreiz apliecinām savu apņemÅ¡anos veicināt ES-ASV Transatlantiskās tirdzniecÄ«bas un investÄ«ciju partnerÄ«bas (TTIP) nolÄ«guma sarunas. Mums ir jāstrādā, cik ātri vien iespÄ"jams, lai nodroÅ¡inātu Å¡Ä« nolÄ«guma parakstÄ«Å¡anu. MÄ"s vÄ"lamies nostiprināt patiesu transatlantisko saikni starp Eiropu un ASV enerÄ£Ä"tikas jautājumā. 

Nesenie notikumi Ukrainā ir vÄ"l viens pierādÄ«jums tam, ka steidzami jāsamazina atkarÄ«ba no viena energoresursu piegādātāja. TādÄ"ļ ASV iesaistÄ«Å¡anās ir ļoti svarÄ«ga mÅ«su centieniem stiprināt energoapgādes droÅ¡Ä«bu un izstrādāt integrÄ"tus energoresursu tirgus reÄ£ionā. Tas bÅ«tu gan Eiropas, gan ASV ekonomiskajās interesÄ"s. 

VÄ"los izteikt pateicÄ«bu mÅ«su draugiem un sadarbÄ«bas partneriem par nozÄ«mÄ«go ieguldÄ«jumu un atbalstu Ekonomiskās sadarbÄ«bas un attÄ«stÄ«bas organizācijas iestāšanās sarunu uzsākÅ¡anai ar Latviju. 

Baltijas valstis un ASV vieno kopÄ«gas intereses ekonomikas attÄ«stÄ«bas un labas pārvaldÄ«bas veicināšanā ES Austrumu partnerÄ«bas valstÄ«s un Centrālāzijā. Tā bÅ«s galvenā prioritāte Latvijas prezidentÅ«ras laikā ES PadomÄ" nākamgad.

NoslÄ"gumā vÄ"los uzsvÄ"rt, ka Baltijas valstis un ASV ir Ä«steni sadarbÄ«bas partneri, kurus saista kopÄ«ga uzticÄ«ba demokrātiskai pārvaldÄ«bai, tiesiskumam, cilvÄ"ktiesÄ«bu un pilsonisko brÄ«vÄ«bu ievÄ"roÅ¡anai.