Šogad krīzes laikā apcirpto pabalstu ierobežojumus neatcels

Lai gan LabklājÄ«bas ministrijai (LM) ir tiesÄ«bas rosināt atcelt 2009.gadā pieņemtos sociālās apdroÅ¡ināšanas pabalstu un Ä£imenes valsts pabalsta ierobežojumus, ministrija pagaidām neredz iespÄ"jas atjaunot pabalstus iepriekÅ¡Ä"jā apmÄ"rā, liecina LM sagatavotais ziņojums Par turpmāku valsts pabalstu izmaksas ierobežojumu noteikÅ¡anas pamatotÄ«bu.

Pabalstu ierobežojumi ir noteikti lÄ«dz 2014.gada beigām, tomÄ"r valdÄ«ba divreiz gadā izvÄ"rtÄ" visus ierobežojumus un var rosināt tos atcelt.

LM ziņojumā norāda, ka pabalstu izmaksas ierobežojumi 2014.gadā bÅ«tu saglabājami tādÄ"ļ, ka ekonomiskā situācija valstÄ« uzlabojas lÄ"nām un Å¡ogad speciālā budžeta ieņÄ"mumu Ä«patsvars no iekÅ¡zemes kopprodukta prognozÄ"ts tikai nedaudz lielāks kā 2013.gadā.

LÄ«dz ar to LM uzskata, ka 2014.gadā bÅ«tu saglabājams ierobežojums Ä£imenes valsts pabalstam un to jāturpina izmaksāt 11,38 eiro apmÄ"rā par katru bÄ"rnu. Å o pabalstu paredzÄ"ts saglabāt nemainÄ«gu lÄ«dz 2014.gada 31.decembrim, savukārt no 2015.gada 1.janvāra - diferencÄ"t atkarÄ«bā no bÄ"rnu skaita Ä£imenÄ".

Tāpat būtu jāsaglabā no 2010.gada 1.janvāra noteiktie ierobežojumi slimības un bezdarbnieku pabalstam, kā arī no 2013.gada 1.janvāra divreiz samazinātie ierobežojumi maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem, teikts ziņojumā.

Par pabalstu ierobežojumu saglabāšanas pamatotÄ«bu vÄ"l jālemj valdÄ«bai, kā arÄ« par nolemto jāziņo Saeimai. Plānots, ka valdÄ«ba lÄ"mumu pieņems nākamnedÄ"ļ 9.septembrÄ«.

Kā ziņots, Saeima 2009.gada jÅ«nijā pieņÄ"ma likumu Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada lÄ«dz 2012.gadam, krÄ«zes periodā paredzot maternitātes, paternitātes, vecāku, slimÄ«bas un bezdarbnieka pabalstu izmaksu ierobežojumus. 2012.gada sākumā tika nolemts saglabāt Å¡os ierobežojumus lÄ«dz 2014.gada beigām.

Maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem, sākot ar 2013.gada 1.janvāri, ierobežojumi tika samazināti divas reizes.