Tumsa un aukstums nedraud

Baltijas ciešās saites ar Krievijas gāzes un elektroenerÄ£ijas sistÄ"mām lielā mÄ"rā pasargā Latviju, Lietuvu un Igauniju no iespÄ"jas, ka Krievija varÄ"tu patvaļīgi ierobežot Å¡o resursu piegādi, jo tas apdraudÄ"tu paÅ¡as Krievijas energodroÅ¡Ä«bu. TomÄ"r pilnÄ«bā nevar izslÄ"gt cenu kāpuma riskus, piemÄ"ram, esoÅ¡o dabasgāzes cenas atlaižu atcelÅ¡anu, gāzes priekÅ¡apmaksas iekasÄ"Å¡anu un juridiskus strÄ«dus par vienu no galvenajiem reÄ£iona droÅ¡Ä«bas balstiem - Inčukalna dabasgāzes krātuvi, raksturojot Baltijas enerÄ£Ä"tisko droÅ¡Ä«bu sarežģītās ārpolitiskās situācijas kontekstā, norāda eksperti.

Lai gan vasarā medijos izskanÄ"ja bažas par to, ka dabasgāzes uzņÄ"mums Latvijas gāze (LG) iesÅ«knÄ"Å¡anu Inčukalna pazemes krātuvÄ" uzsācis vÄ"lāk nekā parasti, LG vadÄ«tāja Adriana Dāvja vÄ"lāk teiktais apliecināja, ka lÄ"mums bijis pamatots - krātuvÄ" pÄ"c sezonas beigām bija atlikuÅ¡i vairāk nekā 400 miljoni kubikmetru gāzes, kas ir gandrÄ«z lÄ«dzvÄ"rtÄ«gs apjoms RÄ«gas termoelektrostaciju ikgadÄ"jam gāzes patÄ"riņam pÄ"dÄ"jo gadu laikā un veido gandrÄ«z 20% no krātuvju aktÄ«vi izmantojamā tilpuma. ArÄ« vÄ"lāk atbildÄ«gās amatpersonas, piemÄ"ram, Sabiedrisko pakalpojumu regulācijas komisijas valdes loceklis Rolands Irklis, apstiprināja, ka par gāzes iesÅ«knÄ"Å¡anu krātuvÄ" Å¡ajā sezonā pamata bažām nav.

No tehniskā viedokļa dabasgāzes piegāžu pārtraukÅ¡ana Baltijai apkures sezonā radÄ«tu bÅ«tiskas grÅ«tÄ«bas paÅ¡ai Krievijai, jo Inčukalna krātuve tiek izmantota arÄ« Krievijas ziemeļrietumu reÄ£ionu daļÄ"jai apgādei ar gāzi apkures sezonā, bet caur Lietuvas teritoriju nepiecieÅ¡amo gāzi saņem Krievijai piederoÅ¡ais Kaļiņingradas apgabals.

Igaunijai iespÄ"jamie dabasgāzes piegādes traucÄ"jumi sagādātu vismazākās galvassāpes, jo valsts energobilancÄ" gāze veido tikai ap 9%. TomÄ"r, kā norāda enerÄ£Ä"tikas eksperts Juris Ozoliņš, arÄ« Lietuvai, kura no Baltijas valstÄ«m ir lielākā gāzes patÄ"rÄ"tāja, nav pamata bažām, jo lielākajā daļā Lietuvas siltuma staciju un elektrostaciju dabasgāzi var aizstāt ar Å¡Ä·idro kurināmo, turklāt jau drÄ«z Lietuvai bÅ«s pieejamas KlaipÄ"das gāzes termināļa piegādes.

Latvijai droÅ¡Ä«bas garants ir Inčukalna krātuve, tomÄ"r, kā atgādina Providus pÄ"tnieks Reinis Ä€boltiņš, "valstij ar Inčukalna krātuvi Å¡obrÄ«d nav nekāda sakara, jo tā ir Latvijas gāzes un tās akcionāru Ä«paÅ¡ums. ValdÄ«ba pār Inčukalna krātuvi var iegÅ«t kontroli tikai divos veidos - vai nu ārkārtas situācijā, vai arÄ« iegādājoties pietiekamu Latvijas gāzes akciju daļu".

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 18.septembra, numurā!