ZZS īsi pirms vēlēšanām aicina palielināt pensijas

Zaļo un zemnieku savienÄ«bas (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti izskatÄ«Å¡anai Saeimā iesnieguÅ¡i priekÅ¡likumus grozÄ«jumiem likumā Par valsts pensijām, kas paredz divkārÅ¡ot pensiju indeksācijas aprÄ"Ä·inos izmantoto apdroÅ¡ināšanas iemaksu algas pieaugumu.

Kā akcentÄ" Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja, ZZS Saeimas frakcijas deputāte Aija Barča, veicot grozÄ«jumus likumā, palielināsies atbalsts pensionāriem un, nākamgad indeksÄ"jot pensijas, to pieaugums bÅ«s lielāks. 

Likums Par valsts pensijām Å¡obrÄ«d paredz, ka valsts pensijas vai tās daļas apmÄ"ru, kas nepārsniedz 285 euro, pārskata reizi gadā - 1.oktobrÄ«, ņemot vÄ"rā faktisko patÄ"riņa cenu indeksu un 25% no apdroÅ¡ināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

ZZS iesniegtie priekÅ¡likumi paredz, ka, sākot ar 2015.gadu, pensiju indeksācijā tiek ņemti vÄ"rā 50% (lÄ«dzÅ¡inÄ"jo 25% vietā) no apdroÅ¡ināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

Šā gada 1.oktobrÄ« valsts pensijas vai tās daļas apmÄ"ru, kas nepārsniedz 285 euro, tiks indeksÄ"tas, ņemot vÄ"rā faktisko patÄ"riņa cenu indeksu un 25% no apdroÅ¡ināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem. Politiski represÄ"tajām personām, I grupas invalÄ«diem un ÄŒernobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidÄ"Å¡anas dalÄ«bniekiem valsts pensiju pārskata neatkarÄ«gi no tās apmÄ"ra.

Tā rezultātā pensijas Å¡ogad vidÄ"ji palielināsies par 5,71 euro (vecuma pensijas par 6,05 euro).