Madžiņš: \"Objektīvo apstākļu kopums\"

JÅ«lijā Dienā vÄ"rsās vairāki apkrāpti sociālo tÄ«klu lietotāji. Proti, izveidojot viltus Dienas profilu mikroblogoÅ¡anas vietnÄ" Twitter, rÄ«koti viltus konkursi, izspÄ"lÄ"jot vÄ"rtÄ«gas balvas. Dienas vārdā lietotājiem prasÄ«ti maksājumu karÅ¡u numuri un droÅ¡Ä«bas kodi. Diena nebija vienÄ«gais medijs, kura vārdā uzdarbojās blÄ"dis. Mums nav ziņu, kāds bijis guvums, "darbojoties" citu vārdā, taču, uzdodoties par Dienas pārstāvjiem, blÄ"žiem izdevies izkrāpt naudu vairākiem cilvÄ"kiem. KonkrÄ"tiem, identificÄ"tiem cilvÄ"kiem, kuri vÄ"rsās pie mums, savukārt mÄ"s uzskatÄ«jām par pienākumu vÄ"rsties policijā. Iesniegumam pievienojām arÄ« mums zināmo cietuÅ¡o sarakstu.

PagājuÅ¡ajā nedÄ"ļā saņÄ"mām Valsts policijas RÄ«gas reÄ£iona pārvaldes RÄ«gas Zemgales iecirkņa inspektora M. SmaliÄ·a atbildi par atteikumu uzsākt kriminālprocesu. Apstākļus sÅ«ri, grÅ«ti izmeklÄ"juÅ¡ajam inspektoram SmaliÄ·im neesot izdevies gÅ«t noziedzÄ«ga nodarÄ«juma pierādÄ«jumus. Izskatot iesniegumu, neesot konstatÄ"ts to "objektÄ«vo apstākļu kopums", kas ļautu konstatÄ"t noziedzÄ«gu nodarÄ«jumu. Policija gan neuzskatÄ«ja par vajadzÄ«gu sazināties ar mums, painteresÄ"ties, pajautāt paskaidrojumus vai jelkādā citādā veidā parādÄ«t vÄ"lmi sākt runāt par krāpnieku meklÄ"Å¡anu. Gana mulsinoÅ¡s "objektÄ«vo apstākļu kopums"...

Pirmkārt, labi saprotam, ka policija kriminālprocesu var uzsākt tikai un vienÄ«gi pÄ"c cietuÅ¡o iesnieguma, tāpÄ"c savu iesniegumu uzskatÄ«jām tikai par pirmo soli apkrāpto cilvÄ"ku intereÅ¡u aizstāvÄ«bā.

Otrkārt, man nav ne mazāko izlÅ«ziju par policijas spÄ"ju Å¡ajā (pietiekamus resursus, laiku un, ceru, neviens neņems ļaunā, arÄ« gana komplicÄ"tas zināšanas prasošā) gadÄ«jumā atrast vainÄ«go. Taču Å¡ajā situācijā stāsts ir tikai par attieksmi, simbolisku žestu, ja vÄ"laties. Kāda starpÄ«ba, kur izkrāpta nauda - stacijas tunelÄ« vai sociālajā tÄ«klā? Kā lai vesels, loÄ£iski domājoÅ¡s cilvÄ"ks "pārvāra" šādu "objektÄ«vo apstākļu kopumu", ja XXI gadsimtā pilsonis ziņo par naudas izkrāpÅ¡anu, bet policija to neuzskata par izmeklÄ"Å¡anas vÄ"rtu? Jā, šāda lieta pabojās atklāto noziegumu statistiku, jo pieredze rāda, ka šāda veida noziegumus atklāt ir grÅ«ti, lietu izmeklÄ"Å¡ana ievelkas, taču šāda reakcija uzskatāma par spļāvienu sejā saprātÄ«gam, valstij lojālam pilsonim.

TreÅ¡kārt, problÄ"mas ilgstoÅ¡a ignorÄ"Å¡ana situāciju neatrisinās. Šādu lietu ir gana daudz un lÄ«dz ar sociālo tÄ«klu attÄ«stÄ«bu kļūs vÄ"l vairāk. Tā ka agri vai vÄ"lu "objektÄ«vo apstākļu kopums" parādÄ«sies pats no sevis, neÅ¡aubos.

Ceturtkārt, ir vairākas Å¡ajā gadÄ«jumā otrÅ¡Ä·irÄ«gas lietas - tādas kā Dienas autorÄ«bas un preču zÄ«mju pārkāpumi utt. Taču Å¡eit tomÄ"r gribas vaicāt - vai interneta laikmets, varas zināšanu trÅ«kumus var bÅ«t iemesls, lai mÄ"s tÄ"lotu, ka mums Å¡o likumpārkāpumu nav?

Tāpat ziņoju, ka Diena pārsÅ«dzÄ"ja policijas lÄ"mumu cerÄ«bā, ka "objektÄ«vo apstākļu kopums" tomÄ"r tiks saskatÄ«ts. MÄ"s to uzskatām par attieksmes jautājumu. Savas valsts attieksmes jautājumu pret pilsoņiem. Un nekā savādāk. Par notikumu gaitu Å¡ajā lietā noteikti turpināsim informÄ"t jÅ«s arÄ« turpmāk.