Aptiekas nespēj nodrošināt tik daudz farmaceitu, cik vēlas VM

NodroÅ¡ināt pastāvÄ«gu farmaceitu klātbÅ«tni aptiekās ar esoÅ¡ajiem cilvÄ"kresursiem nav mÅ«su spÄ"kos, norāda aptieku tÄ«klu MÄ"ness aptieka, A aptieka, Euroaptieka un Latvijas aptieka pārstāve Zaiga Barvida.

VeselÄ«bas ministrija (VM) gatavo grozÄ«jumus Aptieku darbÄ«bas noteikumos, kas paredz noteikt, ka farmaceitam ir jābÅ«t aptiekā visā aptiekas darba laikā, tādÄ"jādi nodroÅ¡inot kvalitatÄ«vu farmaceitisko aprÅ«pi un izslÄ"dzot gadÄ«jumus, ka klientam nav iespÄ"jas saņemt farmaceita konsultāciju.

"MinÄ"tā norma nav nekas jauns. Likums jau Å¡obrÄ«d paredz, ka par aptiekas darbu atbild farmaceits un farmaceita asistenta kompetence neparedz viņam tiesÄ«bas strādāt pastāvÄ«gi, bet gan tikai farmaceita uzraudzÄ«bā," norāda VM pārstāvis Oskars Å neiders.

"ArÄ« Å¡obrÄ«d farmaceitam ir jābÅ«t aptiekā - vismaz visā darba laikā, kad aptiekā ir iespÄ"ja ienākt pacientam. Esošās normas tiek precÄ«zāk definÄ"tas," teica Å neiders.

TikmÄ"r aptieku tÄ«klu pārstāve Barvida norāda, ka terminu "uzraudzÄ«ba" neviens skaidri nav definÄ"jis, un tas ne vienmÄ"r nozÄ«mÄ" "skatÄ«Å¡anos pār plecu uz pirkstiem", kā to paredzot jaunie grozÄ«jumi. LÄ«dz Å¡im aptieku tÄ«kli uzraudzÄ«bu farmaceitu asistentiem ir nodroÅ¡inājuÅ¡i ar dažādiem iekÅ¡Ä"jiem noteikumiem, viņa norāda.

"LÄ«dz Å¡im viss ir darbojies, un šādi tas ir organizÄ"ts tieÅ¡i trÅ«kstošā farmaceitu skaita dÄ"ļ. Nepietiekamais farmaceitu skaits ir aktuāla problÄ"ma jau gadiem, kuru valsts izliekas nedzirdam. Aptieku tÄ«kli nav pret augsta lÄ«meņa apkalpoÅ¡anu aptiekā, mÄ"s neesam pret to, ka klientus konsultÄ" farmaceits, taču nodroÅ¡ināt ministrijas izstrādāto normu ar esoÅ¡ajiem cilvÄ"kresursiem nav mÅ«su spÄ"kos," uzsver Barvida.

Aptieku pārstāvji aprÄ"Ä·inājuÅ¡i, ka VM ieceres Ä«stenoÅ¡anai ir nepiecieÅ¡ami aptuveni no 1700 lÄ«dz 1800 farmaceitu, tādÄ"jādi papildus jāalgo ap 500 farmaceitu. PÄ"c Latvijas Farmaceitu biedrÄ«bas (LFB) reÄ£istra datiem, Latvijā kopumā ir 1846 farmaceiti. TomÄ"r ne visi no viņiem strādā un vÄ"las strādāt aptiekās.

LFB dati arÄ« liecina, ka 48% strādājoÅ¡o farmaceitu ir vecumā virs 50 gadiem, no tiem 22% ir vecāki par 60 gadiem. IepriekÅ¡minÄ"tajā aprÄ"Ä·inā par nepiecieÅ¡amo farmaceitu skaitu tas nav ņemts vÄ"rā, tāpat kā vÄ"l citas nianses, piemÄ"ram, darbinieku sadalÄ«jums pa reÄ£ioniem, pilsÄ"tām, darbinieku atvaļinājumi, sociālās apdroÅ¡ināšanas gadÄ«jumi un maiņu darba Ä«patnÄ«bas.

Aptieku pārstāvji uzsver, - lai Ä«stenotu VM ieceri, darba devÄ"ji bÅ«s spiesti Ä·erties klāt pie radikālām metodÄ"m, kas bÅ«tiski mazinās farmaceitiskās aprÅ«pes pieejamÄ«bu iedzÄ«votājiem. Tā piemÄ"ram, aptieku darba laiku nākÅ¡oties saÄ«sināt lÄ«dz astoņām stundām dienā un strādāt tikai piecas dienas nedÄ"ļā. Tāpat lielu skaitu farmaceita asistentu bÅ«Å¡ot jāatlaiž, tādÄ"jādi paaugstinot valsts bezdarba lÄ«meni. Izmaiņas arÄ« varot provocÄ"t farmaceitu pārpirkÅ¡anu, lÄ«dz ar to arÄ« rotāciju un nelielo aptieku bankrotu.

Aptieku tÄ«kli dod darba vietas aptuveni 45% Latvijas farmaceitu un farmaceitu asistentiem, norāda aptieku pārstāvji. Viņi uzskata, ka no valsts puses ir nepiecieÅ¡ams konkrÄ"ts rÄ«cÄ«bas plāns normas nodroÅ¡ināšanai. PretÄ"jā gadÄ«jumā aptieku tÄ«kli Å¡o prasÄ«bu uzskata par neizpildāmu, galvenokārt akÅ«tā farmaceitu trÅ«kuma dÄ"ļ.

VM pārstāvis Å neiders, pretÄ"ji aptieku pārstāvju teiktajam, uzsver, ka farmaceitu skaits valstÄ« ir pietiekams. Katru gadu tiek apmācÄ«ti ap 60 jauni farmaceiti, tādÄ"jādi pakāpeniski tiek nodroÅ¡ināta arÄ« paaudžu nomaiņa, viņš saka. "No VeselÄ«bas ministrijas puses nav bažu, ka aptiekas varÄ"tu neizpildÄ«t jauno normu," norāda VM pārstāvis.

Ne visi farmaceiti izvÄ"las strādāt aptiekās, daļa darbu atrod farmācijas uzņÄ"mumos un citās iestādÄ"s. Jautāts, kā motivÄ"t speciālistus ieņemt darbu aptiekās, Å neiders sacÄ«ja, ka darba vietu pievilcÄ«gāku varÄ"tu padarÄ«t lielāks atalgojums. Å Ä« brīža atalgojums esot viens no iemesliem, kādÄ"ļ darbs aptiekās jaunajiem speciālistiem neÅ¡Ä·iet interesants.

Tāpat viņš norādÄ«ja, ka aptiekām, kuras atrodas teritorijās ar vairāk nekā 4000 iedzÄ«votāju, nedÄ"ļā jābÅ«t atvÄ"rtām ne mazāk kā 40 stundas. Tas nozÄ«mÄ", ka aptieka var strādāt arÄ« astoņas stundas piecas dienas nedÄ"ļā.

Plānots, ka jaunā prasÄ«ba neattieksies uz aptiekām, kas atrodas novados, to pilsÄ"tās vai pagastos, kur iedzÄ«votāju skaits nepārsniedz 4000 un piecu kilometru rādiusā nav citas farmaceita vadÄ«tas aptiekas vai aptiekas filiāles. Tad aptieku drÄ«kst vadÄ«t un par tās darbu var bÅ«t atbildÄ«gs arÄ« farmaceita asistents, kuram ir vismaz piecus gadus ilga nepārtraukta farmaceita asistenta darba pieredze aptiekā.

VM norāda, ka Latvijā ir 3100 personas ar farmaceitisko izglītību, tai skaitā farmaceiti un arī viņu asistenti, un aptuveni 820 aptiekas un to filiāles. Jaunā prasība attiektos uz 734 aptiekām.