No nākamā gada Swedbank automātisko rēķinu vietā būs e-rēķini

No nākamā gada vairs nebÅ«s iespÄ"jami lÄ«dzÅ¡inÄ"jie automātiskās rÄ"Ä·inu samaksas pakalpojumi, tāpÄ"c Swedbank izstrādājusi jaunu risinājumu - e-rÄ"Ä·inus.

LÄ«dz ar integrāciju eirozonā maksājumiem Latvijā ir jāatbilst Vienotās Eiropas maksājumu telpas (SEPA) prasÄ«bām. TādÄ"ļ no 2015.gada janvāra Latvijā paÅ¡laik izmantotie automātiskās rÄ"Ä·inu apmaksas pakalpojumi, kas tiek veikti, izmantojot tiešā debeta maksājumus, jāaizvieto ar citiem SEPA atbilstÄ«giem risinājumiem.

No nākamā gada Swedbank saviem klientiem ieviesÄ«s iespÄ"ju apmaksāt e-rÄ"Ä·inus internetbankā. Å is risinājums pārņemts no Igaunijas un Somijas. Tas piedāvā klientiem divas iespÄ"jas - automātisku elektronisko rÄ"Ä·inu apmaksu vai arÄ« iespÄ"ju samaksāt elektroniskos rÄ"Ä·inus paÅ¡am ar vienu klikÅ¡Ä·i. Šādā gadÄ«jumā vairs nebÅ«s nepiecieÅ¡ams ievadÄ«t papildu informāciju rÄ"Ä·ina apmaksai.

Patlaban par rÄ"Ä·inu automātisku samaksu pakalpojumu saņÄ"mÄ"jiem nereti jāmaksā paÅ¡iem, taču, ievieÅ¡ot jauno sistÄ"mu, rÄ"Ä·ina apmaksātājam nebÅ«s jāmaksā par e-rÄ"Ä·inu saņemÅ¡anu vai automātisku samaksu. E-rÄ"Ä·inu piegādi segs uzņÄ"mums, par kura sniegtajiem pakalpojumiem klients norÄ"Ä·ināsies. Maksa bÅ«s tikai par paÅ¡u pārskaitÄ«jumu atbilstoÅ¡i cenrādim, taču, veicot pārskaitÄ«jumu starp Swedbank kontiem, tas ir bez maksas.

Swedbank prognozÄ" bÅ«tisku e-rÄ"Ä·inu izplatÄ«bas pieaugumu Latvijā, jo jaunais risinājums bÅ«s Ä"rtāks, tā mÄ"rÄ·auditorija bÅ«s vairāk nekā miljons Swedbank klientu.

UzņÄ"mumiem, kuri plāno piegādāt savus rÄ"Ä·inus Swedbank klientiem internetbankā un nodroÅ¡ināt to automātiskas apmaksas iespÄ"ju arÄ« no nākamā gada, paÅ¡laik jau ir jāsāk gatavoties pārmaiņām. Decembrī Swedbank informÄ"s klientus, kuri paÅ¡laik izmanto automātiskās rÄ"Ä·inu samaksas pakalpojumus, par to, kuri uzņÄ"mumi ieviesÄ«s e-rÄ"Ä·inus.

Vairāki pakalpojumu sniedzÄ"ji un uzņÄ"mumi jau apstiprinājuÅ¡i, ka izmantos Swedbank jauno sistÄ"mu. PiemÄ"ram, sistÄ"mā piekritusi iesaistÄ«ties Valmieras paÅ¡valdÄ«ba, apdroÅ¡inātāji Compensa un Seesam, satelÄ«ttelevÄ«zija Viasat. PaÅ¡laik banka runā ar lielajiem pakalpojumu sniedzÄ"jiem, un gada beigās bÅ«s zināms, kuri pakalpojumu sniedzÄ"ji iesaistÄ«sies jaunajā sistÄ"mā. Nākamā gada sākumā sarunas tiks risinātas arÄ« ar tiem pakalpojumu sniedzÄ"jiem, kuri patlaban vÄ"l nepiedāvā automātisku rÄ"Ä·inu samaksas iespÄ"ju, piemÄ"ram, ar RÄ«gas paÅ¡valdÄ«bu, informÄ"ja Swedbank Naudas plÅ«smas un e-produktu daļas vadÄ«tāja Beāte Krauze.

Tiem uzņÄ"mumiem, kas nebÅ«s ieviesuÅ¡i e-rÄ"Ä·inus lÄ«dz gada beigām, automātiskā rÄ"Ä·inu apmaksa vairs nevarÄ"s turpināties. TomÄ"r ieviest Å¡o risinājumu un sākt piedāvāt Å¡o pakalpojumu Swedbank internetbankā ikviens uzņÄ"mums varÄ"s arÄ« nākamgad, tad to e-rÄ"Ä·iniem automātiskās apmaksas funkciju varÄ"s pieslÄ"gt no jauna.

Bankas eksperti uzskata, ka e-rÄ"Ä·inu sistÄ"ma nesÄ«s ieguvumus arÄ« uzņÄ"mumiem, proti, jaunā sistÄ"ma bÅ«s funkcionālāka, rÄ"Ä·inu piegādes un maksājumu risinājums bÅ«s vienuviet drošā vidÄ". UzņÄ"mumi varÄ"s ietaupÄ«t resursus rÄ"Ä·inu izsÅ«tÄ«Å¡anai. Automātiskās samaksas funkcija ir iespÄ"ja palielināt regulāro maksātāju skaitu, kā arÄ« e-rÄ"Ä·ini varÄ"tu nodroÅ¡ināt maksāšanas disciplÄ«nu. Jaunā sistÄ"ma ļaus arÄ« izvairÄ«ties no gadÄ«jumiem, kad klienti, maksājot pakalpojumu sniedzÄ"jiem, nenorāda pietiekami saprotamu informāciju par maksājuma mÄ"rÄ·i.

Patlaban 180 000 Swedbank klientu lieto automātisko rÄ"Ä·inu apmaksu. Kopā Swedbank internetbankā automātiski tiek samaksāti 3,5 miljoni rÄ"Ä·inu gadā. Tas rāda, ka e-rÄ"Ä·iniem, kas bÅ«s arÄ« jaunais risinājums automātiskai apmaksai, ir liels potenciāls, rezumÄ" bankas eksperti.

ArÄ« Igaunijas pieredze rāda, ka uzņÄ"mumi novÄ"rtÄ" iespÄ"ju nodroÅ¡ināt saviem klientiem Ä"rtÄ«bas un kopÅ¡ e-rÄ"Ä·inu ievieÅ¡anas to skaits ir vairākkārt palielinājies.

Latvijas Komercbanku asociācija jau iepriekÅ¡ informÄ"ja, ka no 2015.gada mainÄ«sies tiešā debeta jeb automātiskās rÄ"Ä·inu apmaksas pakalpojums bankās - paÅ¡reizÄ"jais pakalpojums tiks aizstāts ar jauniem risinājumiem. LÄ«dzÅ¡inÄ"jā prakse ir tāda, ka maksātājs piekrÄ«t naudas norakstÄ«Å¡anai no sava konta, pamatojoties uz pakalpojumu sniedzÄ"ja uzņÄ"muma pieprasÄ«jumu. Savukārt no 2015.gada janvāra uzņÄ"mums nosÅ«tÄ«s uz klienta banku apmaksājamo rÄ"Ä·inu un klients varÄ"s uzticÄ"t bankai savā vārdā sagatavot un izpildÄ«t maksājumu rÄ"Ä·ina apmaksai - klients pats bÅ«s iniciators rÄ"Ä·ina apmaksai. UzņÄ"mumiem, kas piedāvā un arÄ« turpmāk vÄ"las piedāvāt saviem klientiem regulārās rÄ"Ä·inu apmaksas pakalpojumu, bÅ«tu jāsazinās ar infrastruktÅ«ras nodroÅ¡inātāju un/vai banku, lai izvÄ"lÄ"tos Ä"rtāko risinājumu un veiktu tam nepiecieÅ¡amās informācijas sistÄ"mu izmaiņas.