Pieci ieteikumi kā saudzēt acis, lietojot planšetdatoru

Arvien biežāk planÅ¡etdatori kļūst par mÅ«su sabiedrotajiem, jo Ä«paÅ¡i kā izklaide brÄ«vajā laikā. Protams, planÅ¡etes ir Ä"rtas, funkcionālas un tās var brÄ«vi lietot teju jebkurā vietā, katram parocÄ«gākajā veidā un apstākļos. TomÄ"r der atcerÄ"ties dažus bÅ«tiskus priekÅ¡nosacÄ«jumus, kā saudzÄ"t acis, lietojot planÅ¡etdatoru. Par pieciem ieteikumiem kā saudzÄ"t savas acis portālu Diena.lv informÄ"ja Latvijas Universitātes Optometrijas un redzes zinātnes asociÄ"tā profesore Gunta KrÅ«miņa.

IevÄ"ro pareizu attālumu

PlanÅ¡etdatori tiek izmantoti lÄ«dzÄ«gi kā grāmatas. No vienas puses tas ir pozitÄ«vi, jo skats tiek vÄ"rsts mazliet uz leju (tas ir dabÄ«gāks), acs spraugas ir Å¡auras un lÄ«dz ar to ir mazāka slodze acs mitrināšanai. No otras puses, jāatceras par attālumu no acÄ«m lÄ«dz ierÄ«cei. Lielākoties tiek izvÄ"lÄ"ts pārāk mazs attālums, optimāli bÅ«tu aptuveni 35-40 cm. Turklāt planÅ¡etÄ" ir Ä"rti mainÄ«t teksta izmÄ"ru - mazi burti apgrÅ«tina redzi, tāpÄ"c vÄ"lams burtus izvÄ"lÄ"ties mazliet lielākus nekā tie ir avÄ«zÄ"s un grāmatās.

NovÄ"rtÄ" apgaismojumu

Populārāko ierīču sarakstā, kas tiek izmantotas brÄ«vā dabā, planÅ¡etdators noteikti atrodas starp lÄ«deriem. Jo vairāk laika pavadām pie jÅ«ras, pļavā, dārzā vai parkā, jo labāk. TomÄ"r lietojot planÅ¡eti, ir kritiski jānovÄ"rtÄ" apgaismojums - spilgtā saulÄ" ekrānam zÅ«d kontrasts un veidojas atspÄ«dumi, tāpÄ"c parasti tiek sasprindzināta redze. Lai saudzÄ"tu acis, labāk izvÄ"lÄ"ties Ä"naināku vietu ierÄ«ces lietoÅ¡anai. Savukārt, ja lieto planÅ¡eti pilnÄ«gā tumsā, vajadzÄ"tu noregulÄ"t pÄ"c iespÄ"jas mazāku ekrāna spilgtumu, jo gaisma tiek koncentrÄ"ta vienā tÄ«klenes daļā un acis ātri nogurst. Vislabākajā gadÄ«jumā planÅ¡eti ieteicams lietot pie naktslampiņas apgaismojuma. Ja iespÄ"jams, prātÄ«gi izvÄ"lÄ"ties planÅ¡etdatoru ar adaptÄ«vu displeju, kas pielāgojas gan spilgtai saulei, gan tumsai un tāpÄ"c ir saudzÄ«gāks acÄ«m.

PievÄ"rs uzmanÄ«bu pikseļu skaitam

IerÄ«ces pikseļu skaitam ir lielāka nozÄ«me nekā varÄ"tu domāt. Vizuāli skatoties uz tekstu vai attÄ"lu, mums tas Å¡Ä·iet labi redzams, ass, un nerodas sajÅ«ta, ka patiesÄ«bā bilde veidota no daudziem maziem, krāsainiem punktiņiem jeb pikseļiem. Savukārt acis neitrālā lÄ«menÄ« tos uztver un veic dubultu darbu - redz attÄ"lu kā atseviÅ¡Ä·us pikseļus un tad "saliek" tos vienotā bildÄ". Jo lielāka bÅ«s planÅ¡etdatora ekrāna izÅ¡Ä·irtspÄ"ja, jo tas bÅ«s saudzÄ«gāks acÄ«m un prasÄ«s no tām mazāku piepÅ«li. "PÄ"rkot jaunu planÅ¡eti, ir vÄ"rts zināt, ka pastāv ekrāns, kas ir saudzÄ«gāks acÄ«m - SUPER AMOLED. Ekrānam ir augsta izÅ¡Ä·irtspÄ"ja, attÄ"la kvalitāti neietekmÄ" ne skatÄ«Å¡anās leņķis, ne spilgta saule vai tumsa, turklāt gaismu izstaro atseviÅ¡Ä·as diodes nevis fona gaisma. 

Ieturi pauzes

Ja vÄ"lies rÅ«pÄ"ties par savām acÄ«m, ievÄ"ro pavisam vienkārÅ¡u likumu - ieturi pauzes! Ideālā gadÄ«jumā ik pÄ"c 30-40 minÅ«tÄ"m paņem Ä«su, apmÄ"ram piecu minÅ«Å¡u pauzi, bet ik pÄ"c trim-četrām stundām garāku pauzi - aptuveni 30 lÄ«dz 40 min. garumā. Tāpat ieteicams ik pa laikam novÄ"rst skatienu no ekrāna, paskatoties uz kādu attālāku priekÅ¡metu un censties to skaidri saskatÄ«t.

IzvÄ"lies Ä"rtu pozu

PlanÅ¡etdatoru ir vienkārÅ¡i lietot visdažādākajos apstākļos, piemÄ"ram, pussÄ"dus, guļus vai pat netradicionālākās pozās. SvarÄ«gi ir izvÄ"lÄ"ties ne tikai Ä"rtu, bet arÄ« pareizu pozu, lai nenodarÄ«tu pāri mugurkaulam un sprandai. Ilgtermiņā nepareiza stāja negatÄ«vi atsauksies arÄ« uz redzes veselÄ«bu. VeselÄ«bai draudzÄ«gāka planÅ¡etdatora lietoÅ¡ana bÅ«s, ja tiks izmantots maciņš, kas pilda arÄ« statÄ«va funkcijas. Ar tā palÄ«dzÄ«bu ierÄ«ci var novietot dažādās ergonomiskās pozÄ«cijās, kas speciāli pielāgotas, piemÄ"ram, lai rakstÄ«tu tekstu, pārlÅ«kotu internetu vai skatÄ«tos video.Â