Augulis: Nevar sist pa sociālo budžetu kā ar cirvi pa pulksteņa mehānismu

"Kategoriski nepiekrÄ«tu veselÄ«bas finansÄ"Å¡anai no sociālā budžeta, tādÄ"jādi graujot stabilu un sakārtotu sistÄ"mu, kas ir paredzÄ"ta citiem mÄ"rÄ·iem. Protams, ir jārisina samilzušās veselÄ«bas aprÅ«pes problÄ"mas, tomÄ"r, neizvÄ"rtÄ"jot ekonomisko ietekmi un sekas, nevar vienkārÅ¡i iegrābties sociālajā budžetā, kas tikai tagad ir sācis atkopties no krÄ«zes. Tas bÅ«tu kā ar cirvi sist pa pulksteņa mehānismu," uzsver labklājÄ«bas ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienÄ«ba)

Pārsteidz, ka VeselÄ«bas nozares darba grupa pirms publiskiem paziņojumiem par veselÄ«bas finansÄ"Å¡anu no sociālā budžeta uz diskusiju nav aicinājusi LabklājÄ«bas ministriju un nav uzklausÄ«jusi viedokli ne politiskā, ne ekspertu lÄ«menÄ«. Tāpat nav nekāda pamatota ekonomiskā izvÄ"rtÄ"juma un esošās situācijas budžeta analÄ«ze, lai realitātÄ" ieviestu šādu iniciatÄ«vu. Å obrÄ«d tas vairāk izskatās pÄ"c priekÅ¡vÄ"lÄ"Å¡anu populisma vai arÄ« loÄ£iski nepārdomāta soļa,neizpratni pauž Augulis. 

Ministrs norāda, ja arÄ« pusprocents izklausās kā sÄ«kums, attiecÄ«bā uz sociālo budžetu tās ir lielas summas. PiemÄ"ram, ja veselÄ«bas finansÄ"Å¡anai novirza 0,5% sociālā budžeta lÄ«dzekļus, tad tie ir apmÄ"ram 34,6 miljoni eiro 2015.gadā. Savukārt veselÄ«bas aprÅ«pei novirzot 3% tie bÅ«tu vismaz 233,2 miljoni eiro 2017.gadā, kas jau bÅ«tiski apdraud sociālā budžeta stabilitāti nākotnÄ". Šādā gadÄ«jumā bÅ«tu jādomā par atseviÅ¡Ä·u sociālās apdroÅ¡ināšanas veidu pārskatÄ«Å¡anu. 

"IespÄ"jams, pastāv ilÅ«zija, ka Å¡is ir vienkāršākais veids kā ātri un nesāpÄ«gi pārdalÄ«t finansÄ"jumu. Tādā gadÄ«jumā redzu bÅ«tiskas pretrunas, jo iepriekÅ¡ man bija jācÄ«nās par papildu finansÄ"jumu pensiju indeksācijai un jāpierāda, ka sociālais budžets to spÄ"s nodroÅ¡ināt. Tāpat diskusijas par iespÄ"jām pārrÄ"Ä·ināt krÄ«zes laikā pieÅ¡Ä·irtās mazākās pensijas uztvÄ"ra kā nekoleÄ£iālu rÄ«cÄ«bu. TāpÄ"c vÄ"l jo vairāk pārsteidz, ka no sociālā budžeta var vienkārÅ¡i dažus procentus jeb vairākus simtus miljonu eiro noņemt nost. Tādā gadÄ«jumā mÄ"s nekavÄ"joties varam atļauties indeksÄ"t pensijas, ņemot vÄ"rā gan patÄ"riņa cenu indeksu, gan 50% no vidÄ"jās iemaksu algas," uzsver labklājÄ«bas ministrs.

Å odien bÅ«tiskākais ir domāt, kā sociālais budžets pārdzÄ«vos nākotni, jo mÅ«s vÄ"l sagaida demogrāfiskie izaicinājumi, kad nodokļu maksātāju skaits samazināsies. TāpÄ"c sociālajā budžetā mÄ"rÄ·tiecÄ«gi tiek veidots uzkrājums kā droÅ¡Ä«bas spilvens nākotnes riskiem. Ir vienreiz jābeidz raudzÄ«ties Ä«stermiņa perspektÄ«vā pāris gadu griezumā un jāsāk pieņemt ilgtermiņā pamatotus lÄ"mumus, ar mÄ"rÄ·i nodroÅ¡ināt stabilitāti un droÅ¡Ä«bu valstÄ«. Tikai šādā veidā varam panākt sabiedrÄ«bas uzticÄ"Å¡anos pieņemtajiem lÄ"mumiem, pārliecināts labklājÄ«bas ministrs. 

TāpÄ"c aicinu rast ilgtermiņa risinājumu veselÄ«bas nozares problÄ"mu atrisināšanai. Vispirms jāsakārto pati veselÄ«bas sistÄ"ma jau esošā finansÄ"juma ietvaros un tā palielinājums jāpamato pret noteiktiem pakalpojumu veidiem, to apjomu un nepiecieÅ¡amo sasniedzamo rezultātu. Faktiski runa ir par pakalpojumu groza definÄ"Å¡anu un skaidru valodu, ko valsts finansÄ" un ko nÄ". Ir jāizvairās no esošās situācijas, kad uzskaitÄ«to pakalpojumu klāsts it kā ir plaÅ¡s, bet realitātÄ" cilvÄ"ki vai nu gaida rindā vairākus gadus lÄ«dz pakalpojuma saņemÅ¡anai vai tāpat izvÄ"las saņemt maksas pakalpojumu, jo veselÄ«bas stāvokļa dÄ"ļ nevar gaidÄ«t rindā.

Pirms runām par naudas palielināšanu nozarÄ", jābÅ«t pārliecÄ«bai, ka ir caurskatāma, pamatota un efektÄ«va esošā finanÅ¡u lÄ«dzekļu uzraudzÄ«ba un naudas izlietojums, uzsver Augulis. 

Sociālais budžets veidojas no cilvÄ"ku veiktajām sociālajām iemaksām, kas proporcionāli sadalās pa konkrÄ"tiem sociālās apdroÅ¡ināšanas veidiem. No sociālā budžeta tiek izmaksātas pensijas, dažāda veida pabalsti vecākiem, invaliditātes pabalsti, slimÄ«bas pabalsti u.c. Vienlaikus budžetā tiek veidots uzkrājums kā droÅ¡Ä«bas spilvens situācijām, kad ekonomisku svārstÄ«bu gadÄ«jumā strauji samazinās sociālo iemaksu maksātāju skaits. Å obrÄ«d sociālais budžets ir stabils un tajā pirmo gadu pÄ"c ekonomiskās krÄ«zes veidojas uzkrājums.