LM: No oktobra palielinās pensijas vai to daļu, kas nepārsniedz 285 eiro

Ar šā gada 1.oktobri indeksÄ"s (palielinās) visas pensijas un atlÄ«dzÄ«bas vai to daļu, kas nepārsniedz 285 eiro. Tātad pensijām un atlÄ«dzÄ«bām, kas mazākas par 285 eiro, indeksÄ"s visu apmÄ"ru. Savukārt tām pensijām un atlÄ«dzÄ«bām, kuras lielākas par 285 eiro, indeksÄ"s daļu no pensijas vai atlÄ«dzÄ«bas jeb 285 eiro, portālu Diena.lv informÄ"ja LabklājÄ«bas ministrija (LM).

Indeksācijā piemÄ"ros indeksu 1,0274. IzņÄ"mums ir politiski represÄ"tās personas, 1.grupas invalÄ«di un ÄŒernobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidÄ"Å¡anas dalÄ«bnieki, kuriem pensijas un atlÄ«dzÄ«bas indeksÄ"s neatkarÄ«gi no to pieÅ¡Ä·irtā (pārrÄ"Ä·inātā) apmÄ"ra.

Indeksācija attiecas uz vecuma pensiju, invaliditātes pensiju, izdienas pensiju un apgādnieka zaudÄ"juma pensiju saņÄ"mÄ"jiem, kā arÄ« atlÄ«dzÄ«bas par darbspÄ"ju zaudÄ"juma un atlÄ«dzÄ«bas par apgādnieka zaudÄ"juma saņÄ"mÄ"jiem, kuriem pensijas un atlÄ«dzÄ«bas pieÅ¡Ä·irtas (pārrÄ"Ä·inātas) lÄ«dz 2014.gada 30.septembrim.

Pārskatot pensiju un atlÄ«dzÄ«bu, pieÅ¡Ä·irto (pārrÄ"Ä·ināto) pensijas vai atlÄ«dzÄ«bas apmÄ"ru vai daļu, kas nepārsniedz 285 eiro apmÄ"ru, reizinās ar indeksu 1,0274. 

PiemÄ"ram, ja pensijas apmÄ"rs ir 290 eiro, tad indeksu piemÄ"ros pensijas daļai lÄ«dz 285 eiro, t.i. 285 x 1,0274 = 292,81 eiro. Pensijas daļa, kas pārsniedz 285 eiro (t.i., 5 eiro), netiks indeksÄ"ta. Tātad #1.oktobra pensijas apmÄ"rs bÅ«s 292,81 + 5 = 297,81 eiro (pirms iedzÄ«votāju ienākuma nodokļa ieturÄ"Å¡anas).

"Dati liecina, ka inflācija Å¡ogad ir bijusi zema - 0,63%. TāpÄ"c nosakot indeksu redzam, ka jaunā pieeja pensiju indeksācijā ņemt vÄ"rā ne tikai patÄ"riņa cenu pieaugumu, bet arÄ« 25% no apdroÅ¡ināšanas iemaksu algas pieauguma, ir bijusi pareiza un pamatota. PretÄ"jā gadÄ«jumā indekss bÅ«tu zemāks, lÄ«dz ar to arÄ« pensijas apmÄ"ra pieaugums bÅ«tu salÄ«dzinoÅ¡i mazāks. Vienlaikus ir skaidrs, ka nākamajā pensiju indeksācijā ir jāņem vÄ"rā vismaz 50% no vidÄ"jā algu pieauguma, lai tomÄ"r pensijas palielināšanu tuvinātu vidÄ"jam algu pieaugumam valstÄ«," uzsver labklājÄ«bas ministrs Uldis Augulis.