CSDD nomaina eksaminēšanas automašīnas

Ceļu satiksmes droÅ¡Ä«bas direkcijā (CSDD) sākta un lÄ«dz 10.oktobrim noslÄ"gsies eksaminācijas automaÅ¡Ä«nu nomaiņa - uz pieciem gadiem tiks nomāti 48 spÄ"krati - 24 Audi A3 un 24 Volkswagen Golf 7, portāls Diena.lv noskaidroja CSDD.

LÄ«gumcena par Å¡o automaÅ¡Ä«nu nomu uz pieciem gadiem visās CSDD nodaļās, kur klienti saņem kvalifikācijas pakalpojumus, ir 896 139 eiro, kas atbilstoÅ¡i Diena.lv aprÄ"Ä·iniem ir vidÄ"ji 3733 eiro gadā par vienu auto. Konkursā par auto iznomāšanu eksaminÄ"Å¡anas vajadzÄ«bām bija pieteikuÅ¡ies četri uzņÄ"mumi - SIA ALD Automotive, SIA Transporent, SIA DNB lÄ«zings, SIA Swedbank LÄ«zings. Konkursā uzvarÄ"ja SIA Transporent.

Uz jautājumu, kā izraudzÄ«tas tieÅ¡i Å¡Ä«s automaÅ¡Ä«nas, kas citu kompaktklases automaÅ¡Ä«nu vidÅ« ir dārgākas, CSDD pārstāve Agnese Korbe skaidroja, ka, pārzinot un rÅ«pÄ«gi izvÄ"rtÄ"jot eksāmenu auto lietoÅ¡anas specifiku un pieredzi, tika noteikti konkrÄ"ti kritÄ"riji un prasÄ«bas jaunajiem automobiļiem gan no droÅ¡Ä«bas un ekspluatācijas viedokļa, gan no saimnieciskā izdevÄ«guma viedokļa. Ticis uzsvÄ"rts, lai auto atbilstu eksāmenu specifikai - tie bÅ«tu maksimāli droÅ¡i, jo eksāmenus kārto cilvÄ"ki ar mazāku braukÅ¡anas pieredzi.

Savukārt, runājot par automobiļu cenu, CSDD pārstāve uzsvÄ"ra, ka augstāka pārdoÅ¡anas cena nenozÄ«mÄ"jot augstāku nomas maksu, ko veido vairāki faktori. Viens no tiem - automobiļa atlikusÄ« vÄ"rtÄ«ba (vÄ"rtÄ«bas kritums) - jo mazāks kritums, jo CSDD izdevÄ«gāk, kā tas ir Å¡ajā gadÄ«jumā.

Izsludinot konkursu par eksaminÄ"Å¡anas auto nomu, konkrÄ"tu marku un modeļu automobiļi netika nosaukti, taču, lai paplaÅ¡inātu iespÄ"jamo piegādātāju loku un mazinātu kāda dominÄ"joÅ¡u stāvokli, iepirkumā prasÄ«ti divu dažādu marku auto. Rezultātā no iesniegtajiem piedāvājumiem tika izvÄ"lÄ"tas automaÅ¡Ä«nas, kas atbilda prasÄ«tajiem eksaminācijas auto nepiecieÅ¡amajiem kritÄ"rijiem, kā arÄ« auto ar zemāko vÄ"rtÄ«bas kritumu.

Jaunie auto iezÄ«mÄ«gi ar to, ka mehānisko stāvbremzi tajos aizstājusi elektroniskā stāvbremze. Tas atvieglojot stāvbremzes lietoÅ¡anu, uzbraucot uz estakādes, taču vismaz paÅ¡laik vairums topoÅ¡o autovadÄ«tāju ar šādu sistÄ"mu nav saskāruÅ¡ies.

CSDD pārstāve piebilda, ka CSDD ir vairāk nekā desmit gadus ilga pieredze saistÄ«bā ar dažādu marku eksāmenu automobiļu iegādi un nomu, arÄ« ar Volkswagen un Audi automaÅ¡Ä«nām, kas iepriekÅ¡Ä"jā pieredzÄ" "izrādÄ«juÅ¡ies eksāmeniem atbilstoÅ¡i un izturÄ«gi auto".

Runājot par automaÅ¡Ä«nu aprÄ«kojumu, konkursā prasÄ«tas eksaminācijas auto pamatvajadzÄ«bas - vadÄ«bu dublÄ"joÅ¡i pedāļi un to darbÄ«bas kontroles signālsistÄ"mas, kā arÄ« dažādas transmisijas (mehāniskā un automātiskā); salona un atpakaļskata spoguļi un papildus spoguļi, uzstādÄ«ta video novÄ"roÅ¡anas un skaņu ierakstu sistÄ"mu, OCTA un KASKO apdroÅ¡ināšana. Tāpat prasÄ«ts, lai auto piegādātāji ir ar atbilstoÅ¡u pieredzi un iespÄ"jām, lai var nodroÅ¡ināt konkrÄ"ta skaita braucamo piegādi noteiktā laikā, tādÄ"jādi nekavÄ"jot braukÅ¡anas eksāmena pakalpojuma sniegÅ¡anas iespÄ"jas.

Nekādas īpašas prasības par auto papildaprīkojumu, kas neattiektos uz eksāmenu automašīnām nepieciešamo, netika izvirzītas, tajā skaitā nebija prasības par elektrisko stāvbremzi - tā bijusi piedāvāto automobiļu standartaprīkojumā. 

LÄ«dz Å¡im CSDD eksaminÄ"Å¡anas automaÅ¡Ä«nas nomāja uz Ä«sāku termiņu - trÄ«s gadiem. IepriekÅ¡ CSDD kā eksāmenu auto izmantoti ne tikai Audi un Volkswagen, bet arÄ« Toyota un BMW spÄ"krati.