Ozoliņš: Elektroenerģijas cenas jāsaglabā starta līmenī

Sociāli mazāk aizsargātie iedzÄ«votāji arÄ« pÄ"c elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anas 2015.gadā 100  kilovatstundas katru mÄ"nesi varÄ"s iegādāties par paÅ¡reizÄ"jā starta tarifa cenu - 11,64 centiem, norāda TautsaimniecÄ«bas komisijas priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Jānis Ozoliņš (VienotÄ«ba).

"Esam nākuÅ¡i klajā ar vienkārÅ¡u un lietotājam labi saprotamu risinājumu, kā sociāli mazāk aizsargātājiem iedzÄ«votājiem kompensÄ"t elektroenerÄ£ijas cenu pieaugumu pÄ"c tirgus atvÄ"rÅ¡anas 2015.gadā. PriekÅ¡likuma bÅ«tÄ«ba - trÅ«cÄ«gajiem, maznodroÅ¡inātajiem un daudzbÄ"rnu Ä£imenÄ"m saglabāt fiksÄ"tu elektrÄ«bas cenu - 11,64 centus par kilovatstundu. Savukārt par izlietoto enerÄ£iju virs 100 kilovatstundām mÄ"nesÄ« bÅ«s jāmaksā tirgus cena. LÄ«dz ar to noraidām iepriekÅ¡ piedāvāto risinājumu, kas paredzÄ"ja tikai 5 eiro atlaidi ikmÄ"neÅ¡a rÄ"Ä·inam - to par neatbilstoÅ¡u un grÅ«ti administrÄ"jamu atzina gan Saeimas komisijas, gan paÅ¡valdÄ«bas," skaidro Ozoliņš.

AtÅ¡Ä·irÄ«bā no iepriekÅ¡Ä"jā piedāvājuma Å¡is sociālā atbalsta mehānisms ļaus nodroÅ¡ināt, ka elektroenerÄ£iju par zemāku fiksÄ"tu cenu varÄ"s iegādāties arÄ« tie sociāli mazāk aizsargātie patÄ"rÄ"tāji, kuriem nav tieÅ¡u lÄ«gumattiecÄ«bu ar elektroenerÄ£ijas tirgotāju, piemÄ"ram, dzÄ«vojamo telpu Ä«rnieki. 

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka Latvijā trÅ«cÄ«gas vai mazturÄ«gas personas (Ä£imenes) statuss ir teju 130 000 personām un mājsaimniecÄ«bām, bet daudzbÄ"rnu Ä£imeņu skaits sasniedz 35 tÅ«kstoÅ¡us. Iegādāties elektroenerÄ£iju par zemāku fiksÄ"tu cenu Å¡Ä«m mājsaimniecÄ«bām ļaus likumā noteiktais aizsargātā lietotāja statuss. 

Pārejas periodā 2015.gadā elektroenerÄ£iju aizsargātajiem lietotājiem tirgos akciju sabiedrÄ«ba Latvenergo, bet no 2016.gada - uz diviem gadiem konkursa kārtÄ«bā izvÄ"lÄ"ts elektroenerÄ£ijas tirgotājs. Konkursa priekÅ¡mets bÅ«s aizsargātā lietotāja tirdzniecÄ«bas pakalpojuma nodroÅ¡ināšanas pienākums/saistÄ«bas ar viszemāko valsts budžeta lÄ«dzfinansÄ"jumu. Aizsargātā lietotāja tirdzniecÄ«bas pakalpojuma saturu noteiks Ministru kabinets. 

Saeima iepriekÅ¡ lÄ"musi par elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu mājsaimniecÄ«bām, nosakot, ka tās elektroenerÄ£iju brÄ«vajā tirgÅ« varÄ"s pirkt no 2015.gada 1.janvāra.Â