Šimfa: Veselības aprūpē ieildzis haoss

Ar Latvijas PaÅ¡valdÄ«bu savienÄ«bas padomnieci un partijas No sirds Latvijai Latgales saraksta lÄ«deri 12.Saeimas vÄ"lÄ"Å¡anās Silviju Å imfu sarunājās Māris Zanders.

Kad runa ir par veselÄ«bas aprÅ«pi, daudzi politiÄ·i saka, ka valstij beidzot jādefinÄ", kas ir garantÄ"tais pakalpojumu "grozs". Nav risks, ka groza vietā (ņemot vÄ"rā nozarei pieejamās naudas daudzumu) izrādÄ«sies vien maza vācelÄ«te?

Å o jautājumu gan varÄ"tu attiecināt arÄ« uz citām nozarÄ"m… Ir paradums likumos aprakstÄ«t nevis reālo situāciju, bet gan vÄ«ziju, vÄ"lamÄ«bu. Bet te papildu problÄ"ma ir, ka tik bÅ«tiska nozare kā veselÄ«bas aprÅ«pe joprojām ir bez sava «jumta likuma» - tā tiek vadÄ«ta ar Ministru kabineta noteikumiem, ar t.s. politikas plānoÅ¡anas dokumentiem, kas parādās, tad pazÅ«d. KāpÄ"c mums nav likuma par veselÄ«bas aprÅ«pi? Ir bijuÅ¡i dažādos laikos kādi 5-6 mÄ"Ä£inājumi tādu pieņemt, tomÄ"r arvien pietrÅ«cis politiskās gribas.

RespektÄ«vi - ir jāpieņem šāds likums, un tur jānosaka Å¡is garantÄ"tais grozs?

Å ajā likumā vispār ir jānosaka, kurÅ¡ par ko atbild! Jo ir gan valsts, gan paÅ¡valdÄ«bu atbildÄ«ba un ir arÄ« privātais sektors, kas dzÄ«vo kā uz pulvera mucas, jo nevar plānot savu nākotni. MÄ"s arÄ« nerunājam par veselÄ«bas aprÅ«pi kā kompleksu - uzmanÄ«ba tiek koncentrÄ"ta uz ārstniecÄ«bu, bet bez profilakses un rehabilitācijas tautas veselÄ«ba pienācÄ«gi nav nodroÅ¡ināma. Galu galā ir jābeidz muļļāties jautājumā, kā medicÄ«na tiek finansÄ"ta - vai no budžeta kopÄ"jiem ieņÄ"mumiem, vai mÄ"s ejam uz apdroÅ¡ināšanas modeli…

Un kā jums liekas?

MÅ«sdienās neviens modelis nevar bÅ«t kā no dzelzsbetona. Ja ierÄ"dņi ir profesionāļi, viņiem ir jāspÄ"j analizÄ"t pārmaiņas situācijā un modeli atbilstoÅ¡i piemÄ"rot. MÄ"s dzÄ«vojam tā: uztaisÄ«jām modeli, un punkts. TraÄ£ikomiski, ka vienlaikus ar šādu neelastÄ«bu veselÄ«bas aprÅ«pÄ" patiesÄ«bā ir haoss. Ja kādam liekas, ka situāciju nozarÄ" kontrolÄ", vada ministrija vai kāda tās pakļautÄ«bas iestāde, tad…

Vai nav tā, ka medicÄ«nā ir pārāk spÄ"cÄ«gas intereÅ¡u grupas: Ä£imenes ārstiem sava taisnÄ«ba, lielajām slimnÄ«cām - sava, privātajām klÄ«nikām - sava.

Bet varbÅ«t valstij vispirms ir jādefinÄ" savas, valsts, intereses, kurām tad jāpakārto profesionālo grupu intereses? Tas izklausās it kā elementāri, tomÄ"r jāatgādina - visas intereÅ¡u grupas, kuras nosaucāt, ir tikai instruments - nevis karaļvalstis - valsts politikas Ä«stenoÅ¡anai. Un tā ir jāformulÄ", ierādot katram instrumentam tā lomu.