Latvijas transports: Lielie tirgus spēlētāji dempingo jau tā pārāk zemās pārvadājuma cenas

Nav saprotama lielo tirgus spÄ"lÄ"tāju darbÄ«bas Ä"tika, kuri, pārorientÄ"joties uz citiem tirgiem, dempingo jau tā pārāk zemās pārvadājuma cenas, kas neatbilst tirgus situācijai, biznesa portālam Nozare.lv norāda biedrÄ«bā Latvijas transports.

Šāda rÄ«cÄ«ba graujot valsts ekonomiku un neļaujot strādāt citiem komersantiem. Lielie autoparku Ä«paÅ¡nieki, kas ar savu darbÄ«bu uzskatāmi kropļo pārvadājumu tirgus cenu politiku, rokot bedri sev un citiem, taču vienlaicÄ«gi prasot valsts atbalstu, apgalvo biedrÄ«bā. Kā viens no negatÄ«vajiem piemÄ"riem tiek minÄ"ta kompānija Kreiss.

Autopārvadātāji arÄ« norāda, ka valdÄ«ba jau gandrÄ«z divus mÄ"neÅ¡us kavÄ"jas pieņemt lÄ"mumus, lai aizsargātu autopārvadātājus no masveida bankrotiem un banku represijām pret nozares uzņÄ"mÄ"jiem. Tai pašā laikā bankas sākot aktÄ«vi darboties, lai aizsargātu sevi, un bez valsts garantijām kredÄ«tbrÄ«vdienas autopārvadātājiem nepieÅ¡Ä·irs. Daudziem komersantiem kredÄ«tiestādÄ"s esot privātie galvojumi, komercÄ·Ä«las un galvojumi ar savu nekustamo Ä«paÅ¡umu, tāpÄ"c, atgriežot automaÅ¡Ä«nu sastāvus kredÄ«tdevÄ"jam, kas to realizÄ"s par ātro tirgus vÄ"rtÄ«bu, starpÄ«ba tikÅ¡ot piedzÄ«ta no galvinieka, skaidro biedrÄ«bā.

Autopārvadātāji arÄ« esot iesnieguÅ¡i Satiksmes ministrijā uzskatāmu aprÄ"Ä·inu par dramatisko situāciju pārvadājumu jomā, par piemÄ"ru ņemot reisu RÄ«ga- Maskava, kura cena labākajā gadÄ«jumā ir 1200 eiro, bet viena reisa paÅ¡izmaksa ir 950 eiro. Turklāt mÄ"nesÄ« vÄ"l jānomaksā sastāva lÄ«zings 1500 eiro apjomā, jāveic apkopes, jānomaksā apdroÅ¡ināšana un citi tieÅ¡ie maksājumi.

Kā ziņots, arÄ« Latvijas Autopārvadātāju nacionālās asociācijas (LANA) izpilddirektors Oskars Juhņevičs iepriekÅ¡ skaidroja, ka autopārvadājumu uzņÄ"mumiem, kuriem ir lÄ«zingā ņemtas maÅ¡Ä«nas, situācija ir smaga, un, ja tā neuzlabosies, tuvāko mÄ"neÅ¡u laikā bankas sāks ņemt nost maÅ¡Ä«nas un bÅ«s uzņÄ"mumu bankroti.

Kā ziņots, Krievija 7.augustā noteikusi pilnÄ«gu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importÄ"ti no Eiropas SavienÄ«bas, ASV un citām rietumvalstÄ«m, kuras ieviesuÅ¡as sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cÅ«kgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivÄ«m, sieru, pienu un piena produktiem. Å ajā sarakstā pagaidām nav iekļautas Å¡protes, zivju un gaļas konservi, kā arÄ« alkohols un saldÄ"jums.

Krievijas ieviestās sankcijas pārtikas produktu importam transporta nozarÄ" vistiešāk skars tos autopārvadātājus, kuri izmanto refrižeratora tipa automaÅ¡Ä«nas, un zaudÄ"jumi kopumā varÄ"tu sasniegt vairākus desmitus miljonu eiro.

ValdÄ«ba pieņÄ"musi lÄ"mumu, ka Ekonomikas ministrijai jārod risinājums, lai cietuÅ¡ajiem uzņÄ"mumiem palÄ«dzÄ"tu ar kredÄ«tu garantijām. Ministrs Vjačeslavs Dombrovskis atzina, ka 30-40 miljoni ir maksimālā summa, ko novirzÄ«t kredÄ«tu garantijām, bet uz vienu uzņÄ"mumu Å¡Ä« summa nebÅ«s lielāka par vienu miljonu eiro.