Nežēlojas, bet strādā un pelna

InvalÄ«ds un darbs nav nesavienojami jÄ"dzieni. ArÄ« cilvÄ"ki ar kustÄ«bu traucÄ"jumiem, redzes, dzirdes vai citu invaliditāti uzņÄ"mumos var bÅ«t ļoti labi darbinieki, vajadzÄ«ga vien uzticÄ"Å¡anās un pretimnākÅ¡ana no darba devÄ"ja un paÅ¡u invalÄ«du gatavÄ«ba strādāt un ticÄ«ba saviem spÄ"kiem. Nākamā gada sākumā Latvijā tiks ieviesta jauna darbspÄ"ju novÄ"rtÄ"Å¡anas sistÄ"ma, kuras mÄ"rÄ·is ir palÄ«dzÄ"t cilvÄ"kiem ar invaliditāti novÄ"rtÄ"t sevi un iedroÅ¡ināt viņus atgriezties darba tirgÅ«.

ArÄ« Dienas un VeselÄ«bas un darbspÄ"ju ekspertÄ«zes ārstu valsts komisijas (VDEÄ€VK) projektā NovÄ"rtÄ" to, kas tev ir sākam stāstÄ«t iedroÅ¡inoÅ¡us stāstus - par pozitÄ«vo pieredzi uzņÄ"mumos, kuros cilvÄ"ki ar invaliditāti ir pilnvÄ"rtÄ«gi strādājoÅ¡ie. Viens no šādiem darba devÄ"jiem ir veikalu tÄ«kls Rimi. «NevarÄ"tu teikt, ka invalÄ«du nodarbināšanas ziņā visu esam ideāli realizÄ"juÅ¡i, esam pusceļā, bet vismaz esam apzinājuÅ¡ies, ka tas ir svarÄ«gi,» saka Rimi Latvia personāla vadÄ«tāja LÄ«ga Stabulniece.

Ja grib, tad var

Mihails Pudovs Rimi strādā astoņus no saviem 28 gadiem. Viņam ir invaliditāte kopÅ¡ dzimÅ¡anas - bÄ"rnu cerebrālā trieka. Puisis mācÄ«jies RÄ«gas 2. speciālajā internātpamatskolā, kur ieguvis arÄ« pavāra palÄ«ga kvalifikāciju, jau skolas laikā gājis Rimi praksÄ" un pÄ"c tās palicis strādāt uzņÄ"mumā. Mihails Rimi hipermārketa Valdemārs kulinārijas nodaļā ir pavāra palÄ«gs - griež dārzeņus un citas sastāvdaļas salātiem. «Kad kāds aiziet atvaļinājumā, mazgāju arÄ« traukus,» Mihails stāsta. Puisis ir izpalÄ«dzÄ«gs, ar kolÄ"Ä£iem saprotas labi, labprāt uzklausa viņu padomus. Darbā mÄ«nusu neesot. Kas viņam patÄ«k visvairāk? «Tas, ka palÄ«dzu cilvÄ"kiem.» Mihails stāsta, ka strādā tāpÄ"c, lai pelnÄ«tu naudiņu un lai dzÄ«ve bÅ«tu interesantāka, turpretim viņa klasesbiedrs un draugs, kurÅ¡ arÄ« ir invalÄ«ds, darbu pÄ"c skolas nemaz nav meklÄ"jis. Mihails spriež - laikam negrib. Savas pozitÄ«vās pieredzes iespaidā Mihails uzskata, ka arÄ« citi darba devÄ"ji pret invalÄ«du nodarbināšanu ir tikpat atsaucÄ«gi kā Rimi. «Ja invalÄ«di grib strādāt, lai paÅ¡i meklÄ" iespÄ"jas un iekārtojas darbā,» puisis saka.

InvalÄ«di ir lojāli, atbildÄ«gi un apzinÄ«gi darbinieki, novÄ"rojusi L. Stabulniece un bilst: «Esam gatavi nodarbināt vairāk invalÄ«du, nekā viņi piesakās. IespÄ"jams, viņi baidās no sabiedrÄ«bas attieksmes, trÅ«kst informācijas un labu piemÄ"ru, kas iedroÅ¡inātu. ArÄ« veselam cilvÄ"kam, nākot uz jaunu darbavietu, ir bail, kā bÅ«s. InvalÄ«diem Å¡Ä«s bailes varbÅ«t ir dubultas.»

Tādi paÅ¡i kā pārÄ"jie

Mihails ir tikai viens no vairāk nekā 130 Rimi Latvia darbiniekiem ar invaliditāti (2,6% no visiem Rimi strādājoÅ¡ajiem), un ik gadu Å¡is skaitlis kļūst lielāks, stāsta L. Stabulniece. Rimi Latvia strādā cilvÄ"ki ar 2. un 3. grupas invaliditāti, un daļa no viņiem ir Rimi darbinieki, kas turpina strādāt arÄ« pÄ"c tam, kad cietuÅ¡i autoavārijā vai no smagas slimÄ«bas. Visvairāk ir darbinieku ar slÄ"pto invaliditāti (piemÄ"ram, epilepsija, cukura diabÄ"ts), bet ir arÄ« cilvÄ"ki ar kustÄ«bu traucÄ"jumiem, vājdzirdÄ«gie. «Bijām sākuÅ¡i komunikāciju arÄ« ar NeredzÄ«go biedrÄ«bu, viņi pat bija gatavi palÄ«dzÄ"t sagādāt tā dÄ"vÄ"tos runājoÅ¡os svarus, lai neredzÄ«gie varÄ"tu fasÄ"t produktus. Taču sapratām, ka Ä«sti nevaram viņus nodarbināt, jo mums nav fasÄ"Å¡anas darbu. Bija žÄ"l, jo interesentu bija daudz, ap četrdesmit. Nav jau tā, ka invalÄ«di stāvÄ"tu rindā uz iespÄ"jām strādāt,» teic L. Stabulniece.

InvalÄ«di Rimi strādā gan par pārdevÄ"jiem, kasieriem, pavāriem un konditoriem, gan arÄ« vadÄ«bas komandā, taču neviens amats pienākumu ziņā viņiem nekādi netiek Ä«paÅ¡i pielāgots. ArÄ« obligātās veselÄ«bas pārbaudes invalÄ«diem jāspÄ"j iziet. «Ja neizdodas pārbaudi iziet, nevajag visam atmest ar roku, jo ir taču arÄ« citi amati, kuros ir cita specifika,» L. Stabulniece iedroÅ¡ina un piebilst, ka darbinieki ar invaliditāti nemaz negribot, lai viņiem kaut ko Ä«paÅ¡i pieskaņotu. «Viņi negrib izcelties un vÄ"las bÅ«t tādi paÅ¡i kā visi pārÄ"jie. Grib gan tādas paÅ¡as iespÄ"jas, gan attieksmi.» ArÄ« darba vietas pielāgoÅ¡ana Rimi vienmÄ"r izrietÄ"jusi tikai no konkrÄ"tā darbā jau pieņemtā cilvÄ"ka vajadzÄ«bām.

DefinÄ"ja kā stÅ«rakmeni

Darbinieki ar invaliditāti Rimi Latvia ir kopÅ¡ 1997. gada, taču apzinātāka viņu piesaiste sākās pirms gadiem pieciem, kad Rimi Baltijas grupas lÄ«menÄ« sāka mÄ"rÄ·tiecÄ«gāk nodarboties ar sociālās korporatÄ«vās atbildÄ«bas jautājumiem. «DefinÄ"jām, ka nodarbinām dažādus darbiniekus. Tas mums ir svarÄ«gi, jo arÄ« mÅ«su klienti ir ļoti dažādi,» stāsta L. Stabulniece. Rimi sāka konsultÄ"ties invalÄ«du un viņu draugu apvienÄ«bā Apeirons, kas savukārt sāka sÅ«tÄ«t uz Rimi interesentus. UzņÄ"mums ir licis darba sludinājumus dažādu invalÄ«du biedrÄ«bu mājaslapās, un patlaban komunikācija ar Å¡Ä«m biedrÄ«bām turpinās, kad nepiecieÅ¡ams padoms vai informatÄ«vi materiāli, kā labāk strādāt ar darbinieku invalÄ«du. L. Stabulniece norāda, ka ikdienā kolektÄ«vam ir mazliet jāpielāgojas kolÄ"Ä£im ar invaliditāti, arÄ« tieÅ¡ajam vadÄ«tājam ar viņu, iespÄ"jams, vairāk jāstrādā un jāseko, lai kolektÄ«vā nerastos nesapraÅ¡anās, jo «mÅ«su sabiedrÄ«bā neesam vÄ"l pieraduÅ¡i redzÄ"t sev lÄ«dzās atÅ¡Ä·irÄ«gus cilvÄ"kus. Labais piemÄ"rs, nodarbinot invalÄ«dus, pirmām kārtām bÅ«tu jārāda valsts iestādÄ"m un uzņÄ"mumiem».

Rimi Latvia invalÄ«du nodarbināšanā plānots ieviest skaidrāku stratÄ"Ä£iju un konkrÄ"tāku taktiku - ko un kā darÄ«t, vai un ko mainÄ«t, lai piesaistÄ«tu vairāk invalÄ«du. «NākotnÄ" gribam nodarbināt lÄ«dz 5% darbinieku invalÄ«du,» saka L. Stabulniece.

Kas jāzina darba devÄ"jiem

UzņÄ"mÄ"ji, biedrÄ«bas vai nodibinājumi, kuri vÄ"las nodarbināt bezdarbnieku ar invaliditāti, var saņemt NVA palÄ«dzÄ«bu 24 mÄ"neÅ¡u garumā:

- ikmÄ"neÅ¡a darba algas dotāciju vienas valstÄ« noteiktās minimālās darba algas apmÄ"rā,

- vienreizÄ"ju dotāciju iekārtu un aprÄ«kojuma iegādei, kā arÄ« tehnisko palÄ«glÄ«dzekļu izgatavoÅ¡anai un iegādei, lai pielāgotu darba vietu darbā pieņemtajam bezdarbniekam ar invaliditāti. Å is atbalsts attiecas arÄ« uz situāciju, ja viņš strādā savā dzÄ«vesvietā,

- ikmÄ"neÅ¡a izmaksas valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligātajām iemaksām no algas dotācijas daļas, ja darba devÄ"js ir biedrÄ«ba vai nodibinājums, kas darbojas noteiktā jomā,

- nepieciešamības gadījumā personai ar invaliditāti ir pieejama arī ergoterapeita, surdotulka un asistenta palīdzība.

SÄ«kāk - www.nva.gov.lv. Sekojiet informācijai - pieteikÅ¡anās valsts lÄ«dzfinansÄ"tu darbvietu izveidei 2015. gadā tiks izsludināta ne vÄ"lāk kā 1. oktobrÄ«!

VeselÄ«bas un darbspÄ"ju ekspertÄ«zes ārstu valsts komisijas vadÄ«tāja Andra ZÄ«verta viedoklis:

«InvalÄ«di ir dažādi - gan tādi, kuru mÄ"rÄ·is ir iegÅ«t invaliditātes statusu un nestrādāt, tikai saņemt sociālās garantijas, gan tādi, kas cÄ«nās gan ar slimÄ«bu, gan par atgrieÅ¡anos darba tirgÅ«. Viņi ir gatavi mācÄ«ties, apgÅ«t jaunu profesiju. ArÄ« darba devÄ"ju attieksme pret invalÄ«du nodarbināšanu ir atÅ¡Ä·irÄ«ga. Daudzi ir piesardzÄ«gi, jo no invalÄ«da kā darbinieka ir grÅ«ti atbrÄ«voties. Ir izveicÄ«gie izmantotāji, kas mÄ"dz izmantot mÅ«su klientus kā kurjerus, jo viņiem transports ir par brÄ«vu, plus vÄ"l uzņÄ"mums iegÅ«st nodokļu atlaides. Ir arÄ« godprātÄ«gi darba devÄ"ji, kam ir pārliecÄ«ba, ka invalÄ«di jānodarbina, lai atbalstÄ«tu viņu integrāciju sabiedrÄ«bā. Jaunajā darbspÄ"ju novÄ"rtÄ"Å¡anas sistÄ"mā vairāk fokusÄ"jamies uz veidiem, kā invalÄ«diem palÄ«dzÄ"t, nevis ar viņiem auklÄ"ties.»

Gaidām pieteikumus līdz oktobra beigām!

Saprotošāki, atbildÄ«gāki un solidārāki nekā citi - tādi ir personu ar invaliditāti darba devÄ"ji. Stāstot par invalÄ«du un viņu darba devÄ"ju pozitÄ«vo sadarbÄ«bu, mÄ"s gribam vairot pārliecÄ«bu, ka tā nes augļus abām pusÄ"m. Un iedroÅ¡ināt - uzticÄ"ties, meklÄ"t un atrast katram savu Ä«paÅ¡o darba devÄ"ju un Ä«paÅ¡o darbinieku!

Piesaki uzņÄ"mumu, kurā strādā persona ar invaliditāti un Å¡Ä« sadarbÄ«ba starp darba devÄ"ju un darbinieku ir ilgstoÅ¡a un pozitÄ«va. Gribam pastāstÄ«t par viņiem!

Aizpildi pieteikuma anketu www.diena.lv/noverte vai raksti uz e-pasta adresi noverte@dienasmediji.lv, vai sÅ«ti pa pastu: Diena, akcija NovÄ"rtÄ" to, kas Tev ir, MÅ«kusalas iela 15, LV-1004.

Diskusijas Persona ar invaliditāti. Gaidīts darbinieks? video skaties šeit! 

Kampaņa «NovÄ"rtÄ" to, kas Tev ir!» ir daļa no VeselÄ«bas un darbspÄ"ju ekspertÄ«zes ārstu valsts komisijas Ä«stenota Eiropas Sociālā fonda lidzfinansÄ"ta projekta «DarbspÄ"ju vÄ"rteÅ¡anas sistÄ"mas pilnveidoÅ¡ana» (Nr. 1DP/1.4.1.2.1./08/IPIA/NVA/001), kura ietvaros laikā lÄ«dz 2014.gada 15.decembrim tiks Ä«stenotas dažādas sabiedrÄ«bas informÄ"Å¡anas aktivitātes par pilnveidoto invaliditātes noteikÅ¡anas sistÄ"mu Å¡obrÄ«d un iecerÄ"m nākotnÄ".